Updates

Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Opinie Menno van Hoven, 5 jan 2015 11:39

Dividendportefeuille boekt 22,5% winst in 2014

0 0 Leestijd ongeveer

Ook het afgelopen beursjaar verliep uitstekend voor de dividendportefeuille met een rendement van ruim 22,5%. Daarmee is het totaalrendement inmiddels ruim 100%. De dollar was erg belangrijk in 2014.

De dividendportefeuille blijft ijzersterk presteren met een totaalrendement van ruim 22,5% in 2014. 

Bij de slotkoersen van 31 december was er sprake van een totaalrendement van 100,3%, wat slechts een fractie onder het vorige recordniveau van 5 december 2014 was.

Daarmee is inmiddels sprake van het vierde opeenvolgende jaar waarin een dubbelcijferig rendement werd behaald gemeten vanaf de start van de dividendportefeuille op 6 september 2011.

VALUTA BELANGRIJK
In 2014 was er een aantal grote uitblinkers die, naast de positieve valutaeffecten, bepalend waren voor het rendement.

Grootste stijger was chipproducent Intel met een koerswinst van 39,8% bij de slotkoersen van 31 december.

Dat percentage is nog exclusief dividend (Intel verhoogde dit jaar voor het eerst sinds 2012 weer het dividend!) en vooral ook wisselkoerseffecten: dankzij de sterke dollar in 2014 werd er met Intel een totaalrendement van ruim 60% behaald. 

Ook een aantal andere Amerikaanse uitblinkers kreeg een extra stimulans door de ijzersterke dollar, die de dividendportefeuille in de eerste handelsdagen van 2015 opnieuw een extra boost geeft (meer hierover leest u in het maandelijkse Dividend E-magazine).

GROOTSTE STIJGERS IN 2014
Exclusief dividend en valuta treft u hieronder de top-5 van grootste stijgers in 2014 binnen de dividendportefeuille.

1. Intel +39,8% 
2. Walgreens Boots Alliance +32,7% (voorheen Walgreen)
3. Novartis +29,7%
4. Altria +28,3%
5. Realty Income +27,8%

De grootste stijger in 2014 was echter Coloplast (+44,6%), één van de laatste aankopen voor de dividendportefeuille. Ik kocht dit fraaie Deense bedrijf uit de gezondheidssector op 16 oktober na een forse koersdaling. Inmiddels is Coloplast goed voor een totaalrendement van 17,5%.

Ook de drie laatste aankopen kenden een prima start met een snel koersherstel sinds de opname in de dividendportefeuille op 12 december 2014. Met name LyondellBasell, dat al jarenlang één van mijn favoriete dividendaandelen is, doet het sterk met 12,1% koerswinst in minder dan drie weken. De andere nieuwkomers Pentair (+10,7%) en Ecolab (2,1%) zijn vooralsnog ook goed voor winst.

Uiteraard was er ook een aantal verliezers in 2014, aangevoerd door FMC Corporation dat 24,7% verloor. Ook hier geldt echter dat dat verlies bijna halveert indien de sterke dollar en het (jaarlijks groeiende) dividend wordt meegerekend. Voor 2015 is chemie/agribusinessbedrijf FMC één van mijn favorieten (zie ook het laatste nummer van Beleggers Belangen).

KASPOSITIE EN NIEUWE AANKOPEN
Op 12 december kocht ik de drie bovengenoemde aandelen en werd er tegelijkertijd afscheid genomen van 4 Amerikaanse posities met rendementen van respectievelijk +68,2%, +49,8%, -1,4%, -29,2%. Het spreekt voor zich dat ook hier de winsten hoger cq. de verliezen minder ernstig uitvallen als het in 2014 zeer gunstige wisselkoerseffect wordt meegerekend.

Per saldo is er nu sprake van een relatief hoge kaspositie van 7,2%, nadat ik tegen de slotkoersen van 31 december voor omgerekend 0,4% aan cash (ontvangen dividend vierde kwartaal) heb herbelegd.

Afhankelijk van de ontwikkelingen op de beurs zal ik dat kasgeld dit jaar gebruiken voor de aanschaf van 3 nieuwe (Europese) aandelen. Uiteraard wordt dat zoals altijd weer eerst doorgegeven via Twitter: @mennovanhoven.

Vanwege de opgelopen koersen en de laatste wijzigingen (switch van hoger dividend naar lager dividend maar meer groei, en meer kasgeld uiteraard) is het gemiddelde dividendrendement voor de dividendportefeuille op dit moment 'nog slechts' 2,5%, het laagste percentage sinds 2011.

Last but not least: Ook in 2014 werd er weer meer dividend geïncasseerd met een totaal ontvangen bedrag van €5.680, bijna €1.000 meer dan in 2013. Alle momenteel 39 aandelen in de dividendportefeuille verhoogden in 2014 dan ook hun dividend.

Tekst: Menno van Hoven, 5 januari 2015

Indien u vragen heeft over de dividendportefeuille kunt u die uiteraard stellen via Twitter of per email: menno.van.hoven@reedbusiness.nl. In het maandelijkse Dividend E-magazine leest u alles over dividend en komt de volledige dividendportefeuille uitgebreid aan bod.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.