Updates

Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden

Centrale banken stuwen portefeuilles

0 0 Leestijd ongeveer

De portefeuilles trokken zich op aan een verrassende renteverlaging in China en aan een opmerking in diezelfde hoek van ECB-president Draghi.

De Federal Reserve en de Bank of England hebben meerdere opvolgers gevonden die het expansieve monetaire beleid van ze kunnen overnemen. Na de aankondiging van een forse kwantitatieve-verruimingsoperatie door de Bank of Japan, verraste de People's Bank of China (PoBC) de markt vrijdag 21 november met een renteverlaging. Ook ECB-president Mario Draghi droeg bij aan de feestvreugde. Hij verklaarde dat 'de ECB er alles aan zal doen om de inflatie en de inflatieverwachtingen in de eurozone zo snel mogelijk te laten stijgen'. Volgens Draghi is dit noodzakelijk vanwege het mandaat van prijsstabiliteit dat de ECB heeft gekregen. 'Talk is cheap', maar niet op de financiële markten en zeker niet als het om de woorden van een centrale bankier gaat. Dus stegen de Europese aandelenmarkten en daalde de euro.

Pensioenportefeuille

Uiteraard profiteerde ook de pensioenportefeuille van het door de centrale banken gecreëerde positieve sentiment. Het aandelensegment van de portefeuille staat sinds de start van de portefeuille op een totaalrendement van 35,6%. Dat is iets beter dan het rendement van de AEX Total Return Index.

Sommige strategen worden nu wel wat ongerust, met name over de Amerikaanse beurs. De S&P500-index bereikte maandag voor de 45ste keer in 2014 een nieuw record, zo berekende strateeg David Rosenberg van vermogensbeheerder Gluskin Sheff. Rosenberg, anders bepaald geen pessimist, mist 'bevestiging' voor de nieuwe S&P500-records nu de risico-opslagen op Amerikaanse highyieldobligaties zijn gestegen in plaats van gedaald. Fondsbeheerder John Hussman gaat nog een stap verder en noemt de ontwikkeling van de risico-opslagen zelfs 'problematisch' voor de Amerikaanse aandelenmarkt, die volgens hem toch al overgewaardeerd is. Het is een standpunt dat wij delen.

De weging van het aandelensegment in de pensioenportefeuille bedraagt nog geen 45%. Wij zien vooralsnog geen reden om deze aan te passen. 

Portefeuille NL

Onze Nederlandse portefeuille heeft de afgelopen week 60 basispunten aan het totaalrendement toegevoegd. Een koersreactie van Delta Lloyd naar aanleiding van de Investor Day bleef uit. De reactie op de Investor Day van ASML maandag 24 november was negatief. Dat kwam doordat ASML de omzetdoelstelling volgens beleggers wat laag hield, hoewel dat strookt met de doorgaans conservatieve outlook van het bedrijf. Daarbij lokte de hoge koers winstnemingen uit. Imtech, dat wij vorige week uit speculatief oogpunt kochten, staat inmiddels op een plus van 6%. 

Defensieve portefeuille

Dankzij Draghi en de Chinese centrale bank blijft ook het aandelensegment van de defensieve portefeuille redelijk op weg, met dit jaar een totaalrendement van 16,8%. De meest opvallende koersbewegingen in dit segment zijn dit jaar van Microsoft (+42,7% in euro's), Novartis (+33,9% in euro's) en Zurich (+32,9% in euro's). Lichte tegenvallers zijn Arcadis (-3,2%) en het Amerikaanse Loews (-1,8% in euro's). Het obligatiedeel van de portefeuille staat op een totaalrendement van 6,3% dit jaar en het Standard Life GARS fonds op 5,2%.

 

  • Rendementen, grafieken en posities zijn terug te vinden onder het tabblad Portefeuilles. Op veler verzoek publiceren we vanaf nu ook de ISIN-codes van de fondsen in portefeuille.