Updates

Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden

Vraagtekens in de portefeuille

0 0 Leestijd ongeveer

De portefeuilles knapten, conform het sentiment op de beurzen, flink op. Wel zijn er in de Nederlandse aandelenportefeuilles wat twijfelgevallen.

Conform het positieve sentiment is het resultaat van onze Nederlandse portefeuille in de afgelopen week (slotkoersen van dinsdag 28 oktober)  verbeterd ten opzichte van een week eerder. Inclusief dividend nam het rendement vanaf de start van de portefeuille, op 1 juli vorig jaar, toe van +13,2% op 21 oktober tot +15,0% op 28 oktober. Over dit jaar verbeterde het rendement van -5,7% een week geleden naar -4,2% deze week.

Vanaf medio 2013 staan er vier posities in de min: USG People, Delta Lloyd, Kendrion en Sligro. Ook dit jaar heeft dit kwartet een negatief resultaat, terwijl Aalberts, TKH en Arcadis in 2014 een deel van hun koerswinst van vorig jaar hebben moeten prijsgeven. De kar wordt dit jaar dus getrokken door nieuwkomer Arseus, Acomo en vooral Besi, ASML en Value8, waarbij moet worden aangetekend dat bij Arseus de koerscorrectie van woensdag nog niet in de resultaten is verwerkt.

Op het moment van schrijven heeft precies de helft van de bedrijven in de portefeuille de derdekwartaalcijfers gepubliceerd of een tradingupdate gegeven. Onder meer ASML, Arseus en Arcadis mogen met enig vertrouwen richting einde van het jaar kijken. Besi en USG komen nog deze week met cijfers of tradingupdates en Delta Lloyd, Kendrion, TKH en Value8 volgen komende maand. Het wordt daarbij vooral spannend of Delta Lloyd en USG de negatieve koersontwikkelingen van de laatste weken kunnen keren en of Besi en Value8, samen met ASML en in iets mindere mate Aalberts, de Nederlandse portefeuille op sleeptouw kunnen blijven nemen. Over dat laatste bedrijf leest u trouwens in onze editie van 7 november veel meer (onder andere een interview met ceo Wim Pelsma). Na Arseus, dat begin deze maand in portefeuille is genomen, nemen we nu geen nieuw aandeel op. We wachten in spanning de tweede helft van het kwartaalcijferseizoen af. Daarbij blijven we voor 96% belegd, dus zeer gevoelig voor de grillen van de aandelenmarkt. 

Offensieve portefeuille

De offensieve portefeuille was bij de slotkoersen van dinsdag 28 oktober goed voor een totaalrendement van 10,7% en boekt in 2014 een bescheiden plusje van 2,8%. Qua beleggingscategorieën steekt 'ETF's/Beleggingsfondsen' er met kop en schouders bovenuit met in 2014 een winst van 14%. Van de twee posities staat de telecom-ETF op verlies. De semiconductor-ETF (ticker SMH) schittert echter met een winst van 28,1% dit jaar. Na een daling begin oktober volgde een razendsnel herstel dankzij zwaargewichten als Intel, Texas Instruments, Applied Materials en Micron. Het totaalrendement voor de ETF is nu +54,8%. 

Defensieve portefeuille

De meeste aandelen in de portefeuille profiteerden de afgelopen week van het verbeterde sentiment. Vooral Royal Dutch Shell, Microsoft, Schlumberger, Novartis, Henderson Asian Dividend en Arcadis herstelden. Het resultaat steeg van 18,4 tot 20,5%. Er waren ook verliezers, waaronder Coca-Cola en Sanofi. Coca-Cola heeft altijd nog ruim 50% totaalrendement sinds opname in de portefeuille, maar Sanofi zit op -1,3%. Wij bezinnen ons op onze positie in dit farmaceutische bedrijf. In het volgende nummer van Beleggers Belangen staat een uitgebreidere beschouwing over de farmasector. Uit die sector zijn Novartis met bijna 100% totaalrendement en Roche met 130% puike aankopen geweest.