Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ajax

Advies
verkopen
image description
Opinie Peter Schutte, 8 apr 2014 12:28

Rotatie richting waarde-aandelen

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ajax

Advies
verkopen

De laatste twee handelsdagen krijgt met name de Nasdaq rake klappen, 2,6% verlies afgelopen vrijdag en weer ruim 1% maandag. Een duidelijke verklaring ontbrak. Is er ineens sprake van een rotatie uit groei-aandelen naar waarde fondsen?

De plotselinge uitverkoop op de Amerikaanse beurzen vorige week vrijdag kwam min of meer als een slag bij heldere hemel. De opening was nog positief en ook het arbeidsrapport over de maand maart leek redelijk ontvangen te worden. En toen ging het schuiven, waarbij voor technologie-gerelateerde aandelen het flink moesten ontgelden. De Nasdaq alsmede de Dow Jones en de S&P 500 verspeelden daarmee hun jaarwinst. Het verlies vrijdag van de Nasdaq was zelfs het grootste verlies in twee jaar tijd.

Hoogtevrees
De Amerikaanse beurzen noteren rond hun hoogste standen ooit, uitgezonderd de Nasdaq die daar nog ver van verwijderd is. Toch lijken beleggers op deze standen sneller winst te willen pakken en mogelijk zelfs een verschuiving aan te brengen in hun portefeuille van groei- naar waarde-aandelen.

Eenduidig is dit plaatje overigens niet. Meerdere zogeheten momentum-aandelen herstelden maandag wel in bepaalde mate van de klappen van vrijdag. We spreken hier bijvoorbeeld over Netflix, Twitter en FireEye. Ook veel biotechfondsen vonden maandag de weg omhoog weer. Het is altijd onprettig voor beleggers als het gissen is naar de reden achter koersbewegingen. Hoogtevrees lijkt aannemelijk, maar dat is toch wel een wat ongrijpbaar begrip. Toch zijn er wel wat redenen te verzinnen.

Winstgroei blijft achter
We staan we vlak voor het cijferseizoen over het eerste kwartaal. Volgens databureau FactSet zullen de bedrijven uit de S&P 500 gemiddeld een winstdaling van 1,2% laten zien. Dat klinkt inderdaad niet erg overtuigend. Het zou de eerste krimp zijn sinds het derde kwartaal van 2012. De laatste weken zijn analisten steeds somberder geworden over de winstontwikkeling. Eind vorig jaar werd nog op een winststijging van 4,3% gerekend. Diezelfde analisten werden dan ook gevoed door een snel stijgend aantal winstwaarschuwingen van bedrijven. Dit strookt niet met de waardering die beleggers momenteel aan Amerikaanse aandelen plakken. Voor de S&P 500 fondsen wordt gemiddeld circa 17 keer de winst betaald, tegen een meerjarig gemiddelde van circa 13.

Geopolitieke spanningen
Die winstwaarschuwingen worden ongetwijfeld ook deels veroorzaakt door te toenemende geopolitieke spanningen en dan vooral door het conflict in de Oekraïne. Verder is er nogal wat onrust in verschillende landen zoals Venezuela, Turkije, Syrië en Thailand. Daarbij neemt de onrust over de groei in China toe en het gevaar van het Chinese financiële systeem. Valuta-verliezen bij operaties in opkomende markten spelen ook zeker een rol bij de lagere winstvooruitzichten, deels ingegeven door de tapering van de Fed.

Economie Verenigde Staten en Europa
En dan de economische omgeving. De Westerse economieën draaien beter dan een aantal jaren geleden, maar van euforische groei is allerminst sprake. Het is niet voor niets dat de Fed voorlopig een accommoderend beleid wil blijven voeren. In de Verenigde Staten dreigt een jobless recovery wat de groei ook wel weer eens kan keren. De Europese Centrale Bank spreekt zelfs openlijk over kwantitatieve verruiming. Beleggers reageerden uiteindelijk positief op de peptalk van ECB-president Mario Draghi, maar achter zijn woorden schuilt een economisch gevaar dat deflatie heet. Het mag niet verbazen dat hierdoor de eurocrisis weer oplaait. Deflatie doet de reële waarden van schulden stijgen. Landen zouden wederom in betalingsproblemen kunnen komen.

Draai uit groeifondsen
Genoeg redenen voor beleggers de aandelenbeurs met de nodige voorzichtigheid te benaderen. Daar zou een draai naar waarde-aandelen goed bijpassen. Dit type aandelen worden gekenmerkt door een relatief lage beurswaarde versus de boekwaarde en keren in de regel een mooi dividend uit. Deze aandelen hebben minder te verliezen als de winstontwikkeling tegenvalt. Nogmaals, eenduidig is het beeld niet en er zijn nog steeds genoeg experts die dit jaar verder stijgende koersen zien.