Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Opinie Ivan Snurer, 26 feb 2014 09:36

Italiaanse koopjes

0 0 Leestijd ongeveer

Renzi wil als nieuwe premier het economische en politiek systeem in Italië stevig onder handen te nemen. Als hij daarin slaagt, dan is dat goed nieuws voor Italiaanse aandelen.

Nog geen twee weken geleden zegde Matteo Renzi het vertrouwen in Enrico Letta op. De voorzitter van de Partito Democratico vond dat zijn partijgenoot als premier te weinig daadkracht toonde en beloofde als minister-president de economie en het politieke systeem weer vlot te trekken.

Inmiddels is Renzi al beëdigd als de nieuwe minister-president van Italië. Renzi is met zijn 39 jaar de jongste premier uit de Italiaanse geschiedenis. De helft van zijn ministerploeg is vrouw. Nooit eerder had Italië zoveel vrouwelijke ministers. De gemiddelde leeftijd ligt net onder de 48 jaar en de ploeg is daarmee één van de jongste regeringen uit de geschiedenis van het land.

De hervormingsgezinde Renzi kan nu eindelijk aan de slag, al wacht hem een zware taak. De jonge politicus wil de bureaucratie te lijf gaan, de overheidsuitgaven inperken, het kiesstelsel hervormen en hij moet daarbij de rijen gesloten houden.

Hoewel de Italiaanse economie in de laatste drie maanden van 2013 voor het eerste sinds het tweede kwartaal van 2011 opnieuw groei liet optekenen, is en blijft de grootste uitdaging voor de nieuwe regering het aanwakkeren van het economische herstel. Als hij daarin slaagt, dan straalt dat ook af op de winst van bedrijven en de beurskoersen en ligt een heuse inhaalslag in het verschiet.

Indien u gelooft dat Renzi met de zijnen er niets van zullen bakken, maar dat het optimisme nog wel enige tijd zal aanhouden, dan kunt u uw oog laten vallen op hoogvolatiele aandelen die sterk meedeinen met de brede koersontwikkeling van de Italiaanse beurs. Denk hierbij aan Unione di Banche Italiane (UBI), Mediaset (MS), Banco Populare (BP), Mediolanum (MED) en Intesa SanPaolo (ISP). Dit zijn aandelen (voornamelijk financiële waarden) met vrij hoge bèta’s en als de beurs zijn klim voortzet, dan is de kans groot dat ook zij stijgen.

Bent u ervan overtuigd dat Renzi erin slaagt het economische en politiek systeem in Italië grondig op de schop te nemen, dan is het zaak om ook de fundamentele gegevens tegen het licht te houden. Omdat het trackrecord van vorige hervormers niet hoopvol stemt, verdienen laagvolatiele aandelen hierbij de voorkeur. Aangezien Hera (HER), SNAM (SRG), Terna Reta Elettrica Nazionale (TRN), Gtech (GTK) en ENEL Green Power (EGPW) in elk van de voorbije drie jaar zowel hun operationele winst als hun omzet verhoogden, is de kans groot dat hun koers dankzij de lage bèta bij een eventuele correctie niet snoeihard onderuit gaat.

Het ziet ernaar uit dat de financiële markten alle vertouwen hebben in de daadkracht van de kersverse minister-president Renzi. De lange rente van Italië daalt net als het renteverschil met Duitsland immer nog trendmatig. De geschiedenis leert dat rentevoeten bij het geringste teken van onraad pijlsnel omhoog schieten, vaak voordat Jan de Belegger er erg in krijgt.