Updates

Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Internationaal

TotalEnergies

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Internationaal

TotalEnergies

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
houden
Opinie Peter Schutte, 20 feb 2014 11:06

De vijf grootste gevaren voor de beurs

0 0 Leestijd ongeveer

De aandelenmarkten tonen keer op keer veerkracht, maar echt omhoog gaan ze momenteel niet. Er zijn dan ook genoeg onzekerheden en gevaren die beleggers in de greep houden. Een opsomming van de grootste bedreigingen.

Saai kun je het beursklimaat niet noemen. Iedere dag gebeurt er wel iets, positief of negatief, waar beleggers op menen te moeten reageren. Zolang de rente zo extreem laag blijft wordt aandelen telkens het voordeel van de twijfel gegund. Dat wil niet zeggen dat het altijd maar goed zal komen.

1) Bedrijfscijfers en waarderingen

Van de bedrijven in de brede Amerikaanse S&P 500 die tot op heden de cijfers over het laatste kwartaal van 2013 hebben gepubliceerd wist driekwart de gemiddelde winstraming van analisten te verslaan. Op omzetniveau is dat nog altijd 64%.

Dat lijkt goed nieuws, maar zegt niet alles. De verwachtingen verdisconteerd in de beurskoersen zijn het afgelopen jaar flink opgelopen. De S&P 500 kent een gemiddelde koers-winstverhouding van 17 op basis van gerealiseerde winsten over 2013. Volgens data van Bloomberg is dat het hoogste niveau sinds 2010. Alleen in 2013 liep de koers-winstverhouding op, met bijna 25%, in de andere jaren was er een daling.

De S&P 500 steeg vorig jaar met 30%, terwijl de bedrijfswinsten met gemiddeld 5,6% toenamen. Een dergelijke sprong in de 'multiple' is sinds 2010 niet meer voorgekomen. Het is sterk de vraag of bedrijven aan de hoge verwachtingen kunnen blijven voldoen. Inmiddels verhoogt de bekende belegger George Soros zijn shortpositie op de S&P 500.

2) China

Er wordt veel over geschreven, de schuldenberg van China en het beperkte zicht daarop. Deze week volgde een tweede 'bail-out van een Chinees trustkantoor. Vage beleggingsproducten zouden als paddenstoelen uit de grond komen en al goed zijn voor 40% van het Chinese bbp.

De vergelijking met de Amerikaanse subprimecrisis wordt steeds vaker gelegd. Klapt het systeem ineen dan zouden de gevolgen voor de wereldeconomie wel eens heel groot kunnen zijn.

3) Deflatie

Het IMF waarschuwde deze week weer voor deflatiegevaar in het eurogebied. Volgens het instituut is dit een realistisch scenario en vormt het een gevaar voor de wereldeconomie. Volgens het IMF is het herstel van de mondiale economie nog altijd broos en blijft er een significant neerwaarts risico aanwezig.

De ECB houdt de zaken omtrent de tanende geldontwaarding nauwlettend in de gaten en er bestaat zeker een kans dat de ECB alsnog onconventionele maatregelen gaat gebruiken.

4) Afbouw Fed-steun

De nieuwe Fed-baas Yellen heeft laten weten de afbouw van de steunaankopen zoals ingezet door voorganger Bernanke voort te zetten. Dat was alom verwacht, maar intussen lijkt het beste er bij de Amerikaanse economie al weer vanaf. De huizenmarkt draait minder goed en ook de banenmotor hapert.

Gaat Yellen met dit afbouwtempo door, dan zou dat wel eens verlammend kunnen werken op de economie en nadelig kunnen uitpakken voor bedrijfswinsten. Mocht de Amerikaanse economie terugvallen dan zal dat ook nadelig zijn voor opkomende landen en zou een nieuwe ronde van devaluaties kunnen gaan plaatsvinden. Drie ronden van kwantitatieve verruiming hebben de S&P 500 ruim 170% doen stijgen sinds het dieptepunt in 2009. Een hogere rente kan winstnemingen uitlokken.

5) Politieke onrust

Politieke spanningen in Oekraïne en Thailand lijken nog beheersbaar, maar kunnen gemakkelijk escaleren en voor onrust op de mondiale effectenbeurzen zorgen.
 

Zonder risico's geen rendement. Wie alle gevaren wil ontwijken komt nooit aan beleggen toe. Het is echter zeker niet zo dat alle seinen op groen staan.


Foto: Shawn Carpenter (flickr.com)

Saai kun je het beursklimaat niet noemen. Iedere dag gebeurt er wel iets, positief of negatief, waar beleggers op menen te moeten reageren. Zolang de rente zo extreem laag blijft wordt aandelen telkens het voordeel van de twijfel gegund. Dat wil niet zeggen dat het altijd maar goed zal komen.

1) Bedrijfscijfers en waarderingen

Van de bedrijven in de brede Amerikaanse S&P 500 die tot op heden de cijfers over het laatste kwartaal van 2013 hebben gepubliceerd wist driekwart de gemiddelde winstraming van analisten te verslaan. Op omzetniveau is dat nog altijd 64%.

Dat lijkt goed nieuws, maar zegt niet alles. De verwachtingen verdisconteerd in de beurskoersen zijn het afgelopen jaar flink opgelopen. De S&P 500 kent een gemiddelde koers-winstverhouding van 17 op basis van gerealiseerde winsten over 2013. Volgens data van Bloomberg is dat het hoogste niveau sinds 2010. Alleen in 2013 liep de koers-winstverhouding op, met bijna 25%, in de andere jaren was er een daling.

De S&P 500 steeg vorig jaar met 30%, terwijl de bedrijfswinsten met gemiddeld 5,6% toenamen. Een dergelijke sprong in de 'multiple' is sinds 2010 niet meer voorgekomen. Het is sterk de vraag of bedrijven aan de hoge verwachtingen kunnen blijven voldoen. Inmiddels verhoogt de bekende belegger George Soros zijn shortpositie op de S&P 500.

2) China

Er wordt veel over geschreven, de schuldenberg van China en het beperkte zicht daarop. Deze week volgde een tweede 'bail-out van een Chinees trustkantoor. Vage beleggingsproducten zouden als paddenstoelen uit de grond komen en al goed zijn voor 40% van het Chinese bbp.

De vergelijking met de Amerikaanse subprimecrisis wordt steeds vaker gelegd. Klapt het systeem ineen dan zouden de gevolgen voor de wereldeconomie wel eens heel groot kunnen zijn.

3) Deflatie

Het IMF waarschuwde deze week weer voor deflatiegevaar in het eurogebied. Volgens het instituut is dit een realistisch scenario en vormt het een gevaar voor de wereldeconomie. Volgens het IMF is het herstel van de mondiale economie nog altijd broos en blijft er een significant neerwaarts risico aanwezig.

De ECB houdt de zaken omtrent de tanende geldontwaarding nauwlettend in de gaten en er bestaat zeker een kans dat de ECB alsnog onconventionele maatregelen gaat gebruiken.

4) Afbouw Fed-steun

De nieuwe Fed-baas Yellen heeft laten weten de afbouw van de steunaankopen zoals ingezet door voorganger Bernanke voort te zetten. Dat was alom verwacht, maar intussen lijkt het beste er bij de Amerikaanse economie al weer vanaf. De huizenmarkt draait minder goed en ook de banenmotor hapert.

Gaat Yellen met dit afbouwtempo door, dan zou dat wel eens verlammend kunnen werken op de economie en nadelig kunnen uitpakken voor bedrijfswinsten. Mocht de Amerikaanse economie terugvallen dan zal dat ook nadelig zijn voor opkomende landen en zou een nieuwe ronde van devaluaties kunnen gaan plaatsvinden. Drie ronden van kwantitatieve verruiming hebben de S&P 500 ruim 170% doen stijgen sinds het dieptepunt in 2009. Een hogere rente kan winstnemingen uitlokken.

5) Politieke onrust

Politieke spanningen in Oekraïne en Thailand lijken nog beheersbaar, maar kunnen gemakkelijk escaleren en voor onrust op de mondiale effectenbeurzen zorgen.
 

Zonder risico's geen rendement. Wie alle gevaren wil ontwijken komt nooit aan beleggen toe. Het is echter zeker niet zo dat alle seinen op groen staan.


Foto: Shawn Carpenter (flickr.com)