Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden

Kansen en grenzen in 2014

0 0 Leestijd ongeveer

Met obligaties kan alleen een hoog rendement worden behaald door te kiezen voor risicovolle varianten. De kansen met grondstoffen lopen per segment sterk uiteen en wat gaan de valutakoersen doen?

In het nummer van 10 januari schetst Beleggers Belangen de verwachtingen voor de obligatiemarkt en die van grondstoffen en valuta’s in 2014.

Obligaties

Het rendement op obligaties viel in 2013 tegen, na het voor die beleggingsvorm gouden jaar 2012. Dezelfde factoren die vorig jaar spelbreker waren, zullen ook dit jaar een rem zetten op de rendementen, verwachten brokers: een stijging van de Duitse vijfjaarsrente en een daling van de risico-opslag (die het vertrouwen van beleggers in de kredietwaardigheid van bedrijven aangeeft).

Wie toch een hoog rendement op obligaties wil behalen, wordt gedwongen om meer risico te accepteren. Met achtergestelde bankleningen en achtergestelde niet-financiële leningen was in 2013 prima geld te verdienen en brokers denken dat die trend doorzet. De lucht wordt wel ijler: Barclays verwacht een totaalrendement van 8,5-10,5% op de meest risicovolle achtergestelde bankleningen. Dat is vijf tot zeven procentpunten minder dan vorig jaar.

Wij voelen ons dan ook steeds minder op ons gemak bij die situatie: steeds grotere risico’s, waar je als belegger steeds minder voor wordt beloond en waarbij de kans op forse verliezen toeneemt.

Grondstoffen

In eerdere jaren stegen of daalden de prijzen van grondstoffen in tandem, al naar gelang de mate waarin beleggers risico namen. Aan die situatie komt in 2014 een einde. Zakenbanken trekken zich meer en meer terug uit grondstoffen, waardoor de prijzen bepaald zullen worden door de verhouding tussen fysieke productie en consumptie. Daardoor loopt het beeld per segment nogal uiteen.

De beste kansen zijn te vinden bij agrarische grondstoffen en in het energiesegment. Bij sojabonen en katoen worden de grote reserves nog niet in de prijs weerspiegeld. Bij cacao ligt het precies andersom: de chocoladeconsumptie neemt toe, terwijl droogte in Ivoorkust en Ghana de productie onder druk zet.

WTI-olie en aardgas bieden mogelijkheden doordat de voorraden aan het dalen zijn, terwijl het verbruik in de strenge Amerikaanse winter hoog uitvalt. Industriële metalen en edelmetalen kennen dan weer grote risico’s.

Valuta’s

Voorspellingen doen over de valutamarkt is tricky. De ervaring leert dat er altijd wel een nieuwe, nu nog onbekende ontwikkeling komt die de koersen in beweging brengt. Toch staat een aantal factoren wel min of meer vast.

  • In Japan zijn de problemen zo groot dat het onmogelijk lijkt om uit de crisis te komen zonder een aantal pijnlijke maatregelen te nemen. De overheid en de centrale bank zullen er alles aan doen om de rente laag te houden terwijl de inflatie oploopt. Dat zou behoorlijk negatief zijn voor de koers van de yen.
  • De stijging van de eurokoers kan in onze ogen nog wel even aanhouden. In tegenstelling tot Japan en de VS heeft de eurozone geen centrale bank die zich sterk met het monetaire beleid bezighoudt. De ECB zou wel maatregelen kunnen gaan nemen als lidstaten gaan morren over de negatieve exporteffecten van de sterke euro, maar dat zal meer van tijdelijke aard zijn.
  • In de VS tenslotte wordt alles bepaald door het afbouwen van het expansieve monetaire beleid door de Fed. Die zou moeten leiden tot een lagere euro-dollarkoers. We denken wel dat die effecten pas later in het jaar zullen optreden.


Wilt u ook in 2014 weten in welke hoek de beste rendementen zijn te halen? Neem een abonnement op Beleggers Belangen.