Updates

Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Opinie Redactie Beleggers Belangen, 24 dec 2013 15:40

Basis onder groei breder

0 0 Leestijd ongeveer

ING heeft vertrouwen in het herstel van de Nederlandse economie.

Heel geleidelijk lijkt de basis onder de Nederlandse economische groei te verbreden, vindt ING. De export kan volgend jaar profiteren van de hogere groei in de VS en Europa. Daarnaast trekt de binnenlandse vraag in de loop van het jaar aan door stijgende koopkracht, stabilisatie op de woningmarkt en toenemend vertrouwen onder consumenten.

ING stelt dat het consumentenvertrouwen in Nederland aan een opmerkelijke opmars bezig is: het staat op het hoogste punt in meer dan twee jaar. De bank veronderstelt dat de afgenomen onzekerheid over overheidsmaatregelen tot een verbetering van de gemoedsrust bij consumenten heeft geleid. De lagere belasting en inflatie zorgen voor een toename van de koopkracht, zij het dat deze met 0,5% bescheiden is. Op de woningmarkt neemt het negatieve sentiment af. Steeds meer mensen zijn geïnteresseerd in een koophuis, nu de prijzen en de hypotheekrente zijn gedaald en de onzekerheid over het toekomstige overheidsbeleid rond de woningmarkt is afgenomen.

Wereldeconomie

De groei van de wereldeconomie neemt toe. Weliswaar is de groei in China en Japan lager, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door een hogere groei in de VS en Europa. Voor Nederland is de export de drijvende kracht achter het herstel. ING meent dat de bezuinigingsdrift in Europa over het hoogtepunt heen is. Ook de Nederlandse werkloosheid lijkt het dieptepunt te zijn gepasseerd, maar ING acht het waarschijnlijker dat dit pas eind 2014 zal gebeuren.

De begrotingsproblemen in Nederland zijn nog niet voorbij, want de aanname van 1,25 à 1,5% economische groei lijkt nogal optimistisch. Als de groei tot 1% beperkt blijft, zijn nieuwe maatregelen nodig om het begrotingstekort terug te dringen tot onder de 3%. 'Brussel' wil op middellange termijn een maximaal tekort van 0,5%. Om dat te bereiken zijn wellicht aanvullende maatregelen noodzakelijk, aldus ING.