Updates

Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Opinie Redactie Beleggers Belangen, 28 nov 2013 13:06

Beleggen gaat niet automatisch

0 0 Leestijd ongeveer

Robotbouwers profiteren volop van automatisering in het bedrijfsleven en stijgende loonkosten in opkomende markten. Beleggen in de sector valt nog niet altijd mee.

Bij grote Europese en Japanse autofabrikanten hebben robots inmiddels bijna al het mensenwerk overgenomen, staat in Beleggers Belangen van vrijdag 29 november. Ook de VS gaat om: bedrijven als General Motors en Ford bouwen veel minder dan voorheen op arbeiders van vlees en bloed. Het scherpe winstherstel van de laatste tijd stelt ze in staat te investeren in automatisering.

Een andere belangrijke impuls voor robotbouwers is de loonontwikkeling in opkomende markten. De salarissen in China zijn bijvoorbeeld de laatste tien jaar verdrievoudigd. Dat maakt het aantrekkelijk om mensen te verruilen voor machines. Bovendien groeien de afzetmarkten voor allerlei producten door de opkomst van de middenklasse in die landen.

Lastig

Voor beleggers is het geen abc’tje om munt te slaan uit deze ontwikkelingen. Dat komt in de eerste plaats doordat niet vele robotbouwers beursgenoteerd zijn. Op 12 november werd weliswaar de openingsbel op Wall Street geluid door de robot UR5, maar die is gemaakt door een Deens bedrijf -Universal Robots – dat in private handen is. En zijn drievingerige hand door het Duitse Schunk; evenmin beursgenoteerd.

De robotmakers die wel een beursnotering hebben, zijn meestal te vinden in Japan. Vanuit Nederland is het lastig om op de Japanse beurs te beleggen: de meeste banken en brokers bieden die mogelijkheid helemaal niet.

Een andere factor om rekening mee te houden is de hoge waardering van ‘robotaandelen’. Zo is de koers van het Duitse Kuka de laatste jaren geëxplodeerd door de grote successen die het bedrijf boekt met de verkoop van robots in China. Het aandeel Kuka is nu erg duur, en dat geldt ook voor een andere topspeler op de robotmarkt: het Zweeds-Zwitserse ABB.

Pareltjes

Toch levert de automatiseringstrend wel enkele koopwaardige aandelen op. Zo is er het Duitse Dürr, dat onder meer verfmachines, meetapparatuur en schoonmaakmachines voor productielijnen in fabrieken maakt. Dürr haalt een groot deel van zijn omzet uit opkomende markten en levert ook aan vliegtuigbouwers en chemie- en farmacieconcerns.

Het Amerikaanse Rockwell Automation produceert software en andere apparatuur die bedrijven helpt bij het automatiseringsproces. De laatste jaren richt Rockwell zich meer op de markten buiten de VS, en dat legt het bedrijf geen windeieren.


Verder deze week in het blad:

  • Toplocaties steeds dominanter
  • Kwartaalcijfers TKH verrassen de markt
  • Deutsche Telekom is geen groeifonds
  • Prijzen sommige brokers fors lager


Wilt u ook als eerste op de hoogte zijn van de actuele ontwikkelingen op beleggingsgebied? Neem een abonnement op Beleggers Belangen.