Updates

Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
kopen
Opinie Peter Schutte, 17 okt 2013 11:10

Vuurwerk in laatste kwartaal

0 0 Leestijd ongeveer

Het seizoen van de derdekwartaalcijfers is nog amper begonnen of we hebben al heel veel vuurwerk, vooral met overnames. Ook over een aantal al langer lopende zaken mag de komende maanden uitsluitsel worden verwacht. Wat te doen als belegger?

Het overnamespel is duidelijk weer op de wagen. Een aantal Nederlandse beursgenoteerde bedrijven heeft aangegeven overnamegesprekken te voeren. Opvallend is wel dat er bij geen van deze zaken nog sprake is van een concreet bod. Dat maakt het allemaal wat riskanter. KPN is het sprekende voorbeeld. América Móvil trekt zich terug. Tot een officieel bod is het nooit gekomen. Uiteraard kan de medaille ook de andere kant op vallen en kunnen indicatieve biedingen hoger uitpakken.

Hes en Unit4

Hes Beheer en Unit4 willen zelfs nog niet eens zeggen met wie deze gesprekken gevoerd worden. Unit4 heeft wel laten weten dat de geïnteresseerde partijen private equity-huizen betreffen en dat zij tot maximaal €35 per aandeel willen bieden. Bij Hes Beheer is het compleet gissen met wie gesproken wordt en welke prijs daar eventueel uit zou rollen. Hes Beheer had zelfs liever helemaal niets gezegd, maar volgens het bedrijf zou er zijn gelekt.

De koersen van zowel Hes Beheer als Unit4 zijn al flink gestegen. Logisch, gezien de getoonde interesse en in beide gevallen zou er gerust nog een aardige rit gemaakt kunnen worden. Bij zowel Hes Beheer als Unit4 kan gesteld worden dat het prachtige bedrijven zijn die zeer goed draaien en met nog wat extra leverage voor investeerders als private equity zeer interessante beleggingen kunnen zijn. Maar stevige koersdalingen zijn ook mogelijk als de bedrijven laten weten dat de gesprekken op niets zijn uitgelopen.

Ziggo

Deze week werd ook bekend dat het Amerikaanse Liberty Global een bod heeft uitgebracht op de kabelaar Ziggo. Liberty, het moederbedrijf van UPC, bezit al 28,5% in Ziggo. De bieding komt niet onverwacht, maar Ziggo heeft de niet bekend gemaakte prijs als te laag afgedaan. Ook hier speelt zich een overnamespel af dat de komende maanden vast een vervolg krijgt. Het mag niet verbazen dat een mogelijk aanstaande bundeling Ziggo/UPC América Móvil heeft afgeschrikt, al zou de heer Slim dan wel erg snel gehandeld hebben.

Andere biedingen

Op de achtergrond spelen op de Nederlandse beurs nog allerlei andere overnameverhalen die (nog) niet tot iets concreets geleid hebben. Cryo Save heeft een belager die luistert naar de naam Salveo die een belang van bijna 30% heeft opgebouwd, AND gaf aan onlangs overnamegesprekken te hebben gevoerd en Xeikon wordt mogelijk van de beurs gehaald met behulp van het bedrijf zelf. TKH heeft nog altijd een oogje op Nedap. Goede kans dat bij een wat betere economie het bedrijf uit Haaksbergen nog eens in Groenlo aanbelt. De all time high waarop TKH momenteel noteert maakt het interessant een emissie te doen ter financiering van Nedap.

Maar ook desinvesteringen

Naast overnames zijn er verschillende fondsen waar zich momenteel zeer interessante ontwikkelingen voordoen en waar u als belegger van zou kunnen profiteren. Het gaat dan vooral om desinvesteringen. TMG zal mogelijk dit kwartaal een superdividend uitkeren vanwege de verkoop van het 6%-belang in het Duitse ProSiebenSat.1. Goede kans dat het dit op 25 oktober bij de derdekwartaalcijfers zal aangeven. Andere desinvesteringen zijn nog goed mogelijk, waaronder Keesing Media en wellicht Sky Radio. Verder bespreekt TMG momenteel in de bestuurskamer de voordelen van een beursexit.

Arseus wil af van zijn twee slechts draaiende divisies en verwacht daar nog dit jaar nadere mededelingen over te kunnen doen. Verkoop tegen een goede prijs zal een koerstrigger betekenen.

Nutreco heeft toegegeven zijn mengvoeractiviteiten in Spanje en Portugal en de varkens- en kippenvleesproductie in Spanje te willen verkopen. We spreken hier over ongeveer 30% van de concernomzet, waar relatief lage marges op worden gemaakt. Ook hiervoor geldt dat verkoop tegen een goede prijs de koers een impuls kan geven.

ING is in vergevorderd stadium met de afsplitsing van de Europese verzekeringstak, mogelijk via een aparte beursnotering. Goede kans dat deze split de waarde van het concern beter blootlegt. De 'rerating' is al enige tijd gaande op de beurs.

Genoeg te beleven dus op de Nederlandse aandelenmarkt. Buitenlandse partijen lijken de niet al te dure Nederlandse beursfondsen weer gevonden te hebben. Wie de zaken goed in de gaten houdt en uiteraard de juiste inschattingen maakt over hogere biedingen of partijen die afhaken kan veel geld verdienen. Neem de agenda van de derdekwartaalcijfers erbij omdat dit voor bedrijven een uitgelezen podium is om lopende zaken nader toe te lichten.

Het overnamespel is duidelijk weer op de wagen. Een aantal Nederlandse beursgenoteerde bedrijven heeft aangegeven overnamegesprekken te voeren. Opvallend is wel dat er bij geen van deze zaken nog sprake is van een concreet bod. Dat maakt het allemaal wat riskanter. KPN is het sprekende voorbeeld. América Móvil trekt zich terug. Tot een officieel bod is het nooit gekomen. Uiteraard kan de medaille ook de andere kant op vallen en kunnen indicatieve biedingen hoger uitpakken.

Hes en Unit4

Hes Beheer en Unit4 willen zelfs nog niet eens zeggen met wie deze gesprekken gevoerd worden. Unit4 heeft wel laten weten dat de geïnteresseerde partijen private equity-huizen betreffen en dat zij tot maximaal €35 per aandeel willen bieden. Bij Hes Beheer is het compleet gissen met wie gesproken wordt en welke prijs daar eventueel uit zou rollen. Hes Beheer had zelfs liever helemaal niets gezegd, maar volgens het bedrijf zou er zijn gelekt.

De koersen van zowel Hes Beheer als Unit4 zijn al flink gestegen. Logisch, gezien de getoonde interesse en in beide gevallen zou er gerust nog een aardige rit gemaakt kunnen worden. Bij zowel Hes Beheer als Unit4 kan gesteld worden dat het prachtige bedrijven zijn die zeer goed draaien en met nog wat extra leverage voor investeerders als private equity zeer interessante beleggingen kunnen zijn. Maar stevige koersdalingen zijn ook mogelijk als de bedrijven laten weten dat de gesprekken op niets zijn uitgelopen.

Ziggo

Deze week werd ook bekend dat het Amerikaanse Liberty Global een bod heeft uitgebracht op de kabelaar Ziggo. Liberty, het moederbedrijf van UPC, bezit al 28,5% in Ziggo. De bieding komt niet onverwacht, maar Ziggo heeft de niet bekend gemaakte prijs als te laag afgedaan. Ook hier speelt zich een overnamespel af dat de komende maanden vast een vervolg krijgt. Het mag niet verbazen dat een mogelijk aanstaande bundeling Ziggo/UPC América Móvil heeft afgeschrikt, al zou de heer Slim dan wel erg snel gehandeld hebben.

Andere biedingen

Op de achtergrond spelen op de Nederlandse beurs nog allerlei andere overnameverhalen die (nog) niet tot iets concreets geleid hebben. Cryo Save heeft een belager die luistert naar de naam Salveo die een belang van bijna 30% heeft opgebouwd, AND gaf aan onlangs overnamegesprekken te hebben gevoerd en Xeikon wordt mogelijk van de beurs gehaald met behulp van het bedrijf zelf. TKH heeft nog altijd een oogje op Nedap. Goede kans dat bij een wat betere economie het bedrijf uit Haaksbergen nog eens in Groenlo aanbelt. De all time high waarop TKH momenteel noteert maakt het interessant een emissie te doen ter financiering van Nedap.

Maar ook desinvesteringen

Naast overnames zijn er verschillende fondsen waar zich momenteel zeer interessante ontwikkelingen voordoen en waar u als belegger van zou kunnen profiteren. Het gaat dan vooral om desinvesteringen. TMG zal mogelijk dit kwartaal een superdividend uitkeren vanwege de verkoop van het 6%-belang in het Duitse ProSiebenSat.1. Goede kans dat het dit op 25 oktober bij de derdekwartaalcijfers zal aangeven. Andere desinvesteringen zijn nog goed mogelijk, waaronder Keesing Media en wellicht Sky Radio. Verder bespreekt TMG momenteel in de bestuurskamer de voordelen van een beursexit.

Arseus wil af van zijn twee slechts draaiende divisies en verwacht daar nog dit jaar nadere mededelingen over te kunnen doen. Verkoop tegen een goede prijs zal een koerstrigger betekenen.

Nutreco heeft toegegeven zijn mengvoeractiviteiten in Spanje en Portugal en de varkens- en kippenvleesproductie in Spanje te willen verkopen. We spreken hier over ongeveer 30% van de concernomzet, waar relatief lage marges op worden gemaakt. Ook hiervoor geldt dat verkoop tegen een goede prijs de koers een impuls kan geven.

ING is in vergevorderd stadium met de afsplitsing van de Europese verzekeringstak, mogelijk via een aparte beursnotering. Goede kans dat deze split de waarde van het concern beter blootlegt. De 'rerating' is al enige tijd gaande op de beurs.

Genoeg te beleven dus op de Nederlandse aandelenmarkt. Buitenlandse partijen lijken de niet al te dure Nederlandse beursfondsen weer gevonden te hebben. Wie de zaken goed in de gaten houdt en uiteraard de juiste inschattingen maakt over hogere biedingen of partijen die afhaken kan veel geld verdienen. Neem de agenda van de derdekwartaalcijfers erbij omdat dit voor bedrijven een uitgelezen podium is om lopende zaken nader toe te lichten.