Updates

Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Opinie Beleggers Belangen, 17 okt 2013 12:59

Kansen met Europese aandelen

0 0 Leestijd ongeveer

Europese aandelen zijn momenteel kansrijker dan Amerikaanse. Dat is een van de conclusies die getrokken kunnen worden uit het congres van Grip op je Vermogen, dat vrijdag 11 oktober gehouden werd.

In de editie van 18 oktober van Beleggers Belangen is een uitgebreid verslag te lezen van de bijeenkomst in het World Forum in Den Haag.

Europa levert de Nederlander jaarlijks een maandsalaris extra op. Die stelling lanceerde oud-minister van Financiën Jan Kees de Jager. De euro heeft een einde gemaakt aan de rentemanipulatie en devaluaties in verschillende Europese landen. Exportland Nederland heeft daar bovenmatig van geprofiteerd, net als van de toegenomen koopkracht in Zuid-Europa. Jaap Koelewijn, hoogleraar aan Nyenrode, betoogde dat de eurozone er beter voorstaat dan je op het eerste gezicht zou denken. De zuidelijke eurolanden klimmen uit het dal; Europa kent, in tegenstelling tot de VS, een handelsoverschot en de bruto overheidsschuld is lager dan de Amerikaanse.

Beleggerssentiment

De aandelenmarkt in de VS mag momenteel dan niet echt duur zijn; die in Europa is ronduit goedkoop, zei William de Vijlder, chief investment office strategie bij BNP Paribas. Die lage waardering komt door twijfels over de Europese samenwerking en over de banken. Als het optimisme van de andere sprekers gerechtvaardigd is, en deze problemen wel los zullen lopen, dan bieden Europese aandelen prima kansen. Meer dan die in de VS, dat het zichzelf met de begrotingsproblemen toch wel erg moeilijk maakt.

Andere factoren

De huidige lage spaarrente dwingt mensen met vermogen haast wel om te beleggen, stelde hoogleraar Jaap Koelewijn. Zeker omdat een stijgende rente de koers drukt van het mogelijke alternatief, obligaties. Die zijn eigenlijk alleen maar geschikt voor beleggers met een horizon langer dan tien jaar. Bij andere alternatieven, zoals vastgoed en buitenlandse spaarrekeningen moet goed worden gelet op de risico’s.

De sprekers gingen ook in op de rol van de overheid. Die trekt zich steeds meer terug: pensioenen, ontslagvergoedingen en de WW-uitkering worden versoberd en van de burger wordt een grotere zelfredzaamheid verwacht. Nick Yue van het ING wees erop dat die trend bij veel Nederlanders nog niet volledig lijkt te zijn doorgedrongen. Mensen hebben pensioenwensen, maar voeren niet de financiële planning uit die daarbij hoort. Yue waarschuwde ook dat ‘zelf doen niet altijd goed doen’ is en brak een lans voor onder beheer beleggen in buitenlandse aandelen.

De presentaties zijn na te lezen op de site van Grip op je Vermogen.

 

Verder deze week in Beleggers Belangen:

  • Heineken zet in op innovatie
  • Banken VS hebben omzetprobleem
  • HP klimt langzaam uit het dal

Ook elke week op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen in de beleggingswereld? Neem een abonnement.

In de editie van 18 oktober van Beleggers Belangen is een uitgebreid verslag te lezen van de bijeenkomst in het World Forum in Den Haag.

Europa levert de Nederlander jaarlijks een maandsalaris extra op. Die stelling lanceerde oud-minister van Financiën Jan Kees de Jager. De euro heeft een einde gemaakt aan de rentemanipulatie en devaluaties in verschillende Europese landen. Exportland Nederland heeft daar bovenmatig van geprofiteerd, net als van de toegenomen koopkracht in Zuid-Europa. Jaap Koelewijn, hoogleraar aan Nyenrode, betoogde dat de eurozone er beter voorstaat dan je op het eerste gezicht zou denken. De zuidelijke eurolanden klimmen uit het dal; Europa kent, in tegenstelling tot de VS, een handelsoverschot en de bruto overheidsschuld is lager dan de Amerikaanse.

Beleggerssentiment

De aandelenmarkt in de VS mag momenteel dan niet echt duur zijn; die in Europa is ronduit goedkoop, zei William de Vijlder, chief investment office strategie bij BNP Paribas. Die lage waardering komt door twijfels over de Europese samenwerking en over de banken. Als het optimisme van de andere sprekers gerechtvaardigd is, en deze problemen wel los zullen lopen, dan bieden Europese aandelen prima kansen. Meer dan die in de VS, dat het zichzelf met de begrotingsproblemen toch wel erg moeilijk maakt.

Andere factoren

De huidige lage spaarrente dwingt mensen met vermogen haast wel om te beleggen, stelde hoogleraar Jaap Koelewijn. Zeker omdat een stijgende rente de koers drukt van het mogelijke alternatief, obligaties. Die zijn eigenlijk alleen maar geschikt voor beleggers met een horizon langer dan tien jaar. Bij andere alternatieven, zoals vastgoed en buitenlandse spaarrekeningen moet goed worden gelet op de risico’s.

De sprekers gingen ook in op de rol van de overheid. Die trekt zich steeds meer terug: pensioenen, ontslagvergoedingen en de WW-uitkering worden versoberd en van de burger wordt een grotere zelfredzaamheid verwacht. Nick Yue van het ING wees erop dat die trend bij veel Nederlanders nog niet volledig lijkt te zijn doorgedrongen. Mensen hebben pensioenwensen, maar voeren niet de financiële planning uit die daarbij hoort. Yue waarschuwde ook dat ‘zelf doen niet altijd goed doen’ is en brak een lans voor onder beheer beleggen in buitenlandse aandelen.

De presentaties zijn na te lezen op de site van Grip op je Vermogen.

 

Verder deze week in Beleggers Belangen:

  • Heineken zet in op innovatie
  • Banken VS hebben omzetprobleem
  • HP klimt langzaam uit het dal

Ook elke week op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen in de beleggingswereld? Neem een abonnement.