Updates

Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Opinie Beleggers Belangen, 15 okt 2013 14:12

Politieke onrust en start cijferseizoen

0 0 Leestijd ongeveer

Beleggers waren de afgelopen tijd stevig in de ban van de shutdown van de Amerikaanse overheid en de dreigende crisis over het schuldenplafond in de VS. Nu komt er afleiding in de vorm van het cijferseizoen, al is het de vraag of de winstcijfers de stemming kunnen verbeteren.

Met de ‘meevallende’ winstcijfers van aluminiumproducent Alcoa is het Amerikaanse winstcijferseizoen weer van start gegaan. Tegenover de meevaller van Alcoa – het aandeel steeg na de cijferpublicatie 1,5% – stond de tegenvaller van Yum Brands. Deze fastfoodketen publiceerde niet alleen tegenvallende kwartaalcijfers, maar stelde ook nog eens de winstprognose voor het volledige boekjaar neerwaarts bij.

Toch durven we de voorspelling wel aan dat net zoals in de meeste kwartalen ook nu weer zo’n tweederde van de bedrijven uit de S&P500-index de analistenverwachtingen weet te overtreffen. De belangrijkste reden daarvoor is dat de analisten in de aanloop naar de publicatie van de derdekwartaalcijfers hun verwachtingen steeds verder hebben verlaagd. Begin dit jaar lag de gemiddelde analistenverwachting voor de gemiddelde winst per aandeel voor de S&P500-index als geheel nog iets onder de $29, nu is dat nog maar $26,80.

Waarde- en dividendaandelen

Veel erger nog dan het soms treurige spektakel van de rituele cijferdans – met name in de VS – is wat ons betreft dat er steeds minder aantrekkelijke waarde- en dividendaandelen te vinden zijn. Dit soort aandelen vormt driekwart van het aandelensegment van de pensioenportefeuille. Onder meer via fondsen als Edmond de Rothschild Europe Value & Yield, Robeco’s European Conservative Equities en het Amerikaanse Yacktman Fund en JB Quality USA Fund. 

Andrew Lapthorne, kwantitatief strateeg van Société Générale (SG), brengt in kaart hoeveel aandelen hij wereldwijd kan vinden die ofwel in het spotgoedkope ‘deep value’ segment dan wel in het ‘qualitity income’ segment (hoog dividendrendement, solide winstgroei en –marges en ijzersterke balans) vallen. Een jaar geleden kon Lapthorne nog 200 van dit soort aandelen identificeren, nu komt de SG-strateeg niet verder dan 46. Wij hebben dan ook geen haast om verder in de aandelenmarkt te stappen en houden de weging van het aandelensegment (41,1%) in de portefeuille constant. Dat geldt dan ook voor de weging van cash (37,4%).

Met de ‘meevallende’ winstcijfers van aluminiumproducent Alcoa is het Amerikaanse winstcijferseizoen weer van start gegaan. Tegenover de meevaller van Alcoa – het aandeel steeg na de cijferpublicatie 1,5% – stond de tegenvaller van Yum Brands. Deze fastfoodketen publiceerde niet alleen tegenvallende kwartaalcijfers, maar stelde ook nog eens de winstprognose voor het volledige boekjaar neerwaarts bij.

Toch durven we de voorspelling wel aan dat net zoals in de meeste kwartalen ook nu weer zo’n tweederde van de bedrijven uit de S&P500-index de analistenverwachtingen weet te overtreffen. De belangrijkste reden daarvoor is dat de analisten in de aanloop naar de publicatie van de derdekwartaalcijfers hun verwachtingen steeds verder hebben verlaagd. Begin dit jaar lag de gemiddelde analistenverwachting voor de gemiddelde winst per aandeel voor de S&P500-index als geheel nog iets onder de $29, nu is dat nog maar $26,80.

Waarde- en dividendaandelen

Veel erger nog dan het soms treurige spektakel van de rituele cijferdans – met name in de VS – is wat ons betreft dat er steeds minder aantrekkelijke waarde- en dividendaandelen te vinden zijn. Dit soort aandelen vormt driekwart van het aandelensegment van de pensioenportefeuille. Onder meer via fondsen als Edmond de Rothschild Europe Value & Yield, Robeco’s European Conservative Equities en het Amerikaanse Yacktman Fund en JB Quality USA Fund. 

Andrew Lapthorne, kwantitatief strateeg van Société Générale (SG), brengt in kaart hoeveel aandelen hij wereldwijd kan vinden die ofwel in het spotgoedkope ‘deep value’ segment dan wel in het ‘qualitity income’ segment (hoog dividendrendement, solide winstgroei en –marges en ijzersterke balans) vallen. Een jaar geleden kon Lapthorne nog 200 van dit soort aandelen identificeren, nu komt de SG-strateeg niet verder dan 46. Wij hebben dan ook geen haast om verder in de aandelenmarkt te stappen en houden de weging van het aandelensegment (41,1%) in de portefeuille constant. Dat geldt dan ook voor de weging van cash (37,4%).