Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Opinie Ivan Snurer, 11 okt 2013 08:35

Wie is de beste Fed-voorzitter?

0 0 Leestijd ongeveer

Voor beleggers Paul Volcker. Onder zijn bewind dikte de S&P 500 op jaarbasis met 15 procent aan. Als de negatieve reële basisrente een goede voorspeller is, dan wordt Janet Yellen zijn opvolger, mits zij geen tussenpaus wordt.

Sommigen zien in de legendarische Alan Greenspan de beste Fed-voorzitter aller tijden. In turbulente tijden was hij een baken, maar zijn erfgoed is controversieel. Niemand anders kon met woorden alleen de financiële markten zo sturen, maar zijn erfenis wierp zijn schaduw vooruit.

Zijn opvolger Ben Bernanke kreeg de zwaarste financiële crisis sinds de jaren dertig over zich heen. President Barack Obama had hem graag aan boord gehouden – voor een derde termijn, net als Greenspan. Bernanke speelde een belangrijke rol bij de redding van grote banken in de Verenigde Staten en was het brein achter de financiële stimuleringprogramma’s waardoor de Amerikaanse economie ten lange lesten voorzichtig uit het dal kruipt.

Volgende voorzitter

President Obama schuift nu Janet Yellen naar voren als nieuwe voorzitter van de Federal Reserve. Als de Senaat de benoeming goedkeurt, wordt Yellen op 1 februari 2014 de eerste vrouwelijke voorzitter van de Fed. Het ziet ernaar uit dat het soepele monetaire beleid van Bernanke zal worden voortgezet. Als vice-voorzitter onder Bernanke was ze nauw betrokken bij het grote steunbeleid en in een toespraak gaf Yellen aan dat ze de nadruk wil leggen op werkgelegenheid en groei.

Duaal mandaat

In tegenstelling tot de Europese Centrale Bank, die als hoofdtaak prijsstabiliteit heeft, beschikt de Federal Reserve over een duaal mandaat. Het instituut moet de economische groei bevorderen en de inflatie in toom houden. Om te achterhalen wie na Wereldoorlog II de beste Fed-voorzitter is, wordt de maat genomen van Thomas McCabe, William Martin, Arthur Burns, William Miller, Paul Volcker, Alan Greenspan en Ben Bernanke. Zij worden beoordeeld op de toename van het bruto binnenlands product en prijsstabiliteit.

Langs de meetlat

Op basis van de economische groei is Miller de beste Fed-voorzitter sinds de Tweede Wereldoorlog. Kijk je echter naar de inflatie dan gaat de eretitel naar Martin. Meerjarige economische ontwikkelingen worden in de regel in reële groei uitgedrukt. Na inflatiecorrectie blijkt dat McCabe de beste Fed-voorzitter is. Of moet je ze afrekenen op het beursrendement? Wellicht trekt Greenspan dan de titel alsnog naar zich toe.

Tijdens de ambtsperiode van Volcker steeg de S&P 500 op jaarbasis met 15 procent. Inclusief dividend bedraagt het totaalrendement zelfs gemiddeld 20,5 procent. Omdat eind jaren veertig, begin jaren vijftig het dividend voor bijna de helft maatgevend was voor het uiteindelijke rendement, harkten beleggers onder het bewind van McCabe het hoogste jaarrendement bijeen. Maar eerlijk is eerlijk, dat jaargemiddelde van 22,8 procent moet je ook corrigeren voor inflatie. Netto blijft er een jaarrendement van 18,9 procent over.

McCabe is dus de beste Fed-voorzitter in de na-oorlogse periode. Volcker was voor beleggers eveneens niet onverdienstelijk. Als de negatieve reële basisrente een goede voorspeller is, dan wordt Yellen misschien wel zijn opvolger. Tijdens het mandaat van Burns was net als nu bij Bernanke de reële rente langdurig negatief. Niettemin wacht Yellen een aartsmoeilijke taak. Ze mag als nieuwe voorzitter van de Federal Reserve de grootschalige stimuleringsprogramma’s afbouwen. @ Ivan Snurer

Sommigen zien in de legendarische Alan Greenspan de beste Fed-voorzitter aller tijden. In turbulente tijden was hij een baken, maar zijn erfgoed is controversieel. Niemand anders kon met woorden alleen de financiële markten zo sturen, maar zijn erfenis wierp zijn schaduw vooruit.

Zijn opvolger Ben Bernanke kreeg de zwaarste financiële crisis sinds de jaren dertig over zich heen. President Barack Obama had hem graag aan boord gehouden – voor een derde termijn, net als Greenspan. Bernanke speelde een belangrijke rol bij de redding van grote banken in de Verenigde Staten en was het brein achter de financiële stimuleringprogramma’s waardoor de Amerikaanse economie ten lange lesten voorzichtig uit het dal kruipt.

Volgende voorzitter

President Obama schuift nu Janet Yellen naar voren als nieuwe voorzitter van de Federal Reserve. Als de Senaat de benoeming goedkeurt, wordt Yellen op 1 februari 2014 de eerste vrouwelijke voorzitter van de Fed. Het ziet ernaar uit dat het soepele monetaire beleid van Bernanke zal worden voortgezet. Als vice-voorzitter onder Bernanke was ze nauw betrokken bij het grote steunbeleid en in een toespraak gaf Yellen aan dat ze de nadruk wil leggen op werkgelegenheid en groei.

Duaal mandaat

In tegenstelling tot de Europese Centrale Bank, die als hoofdtaak prijsstabiliteit heeft, beschikt de Federal Reserve over een duaal mandaat. Het instituut moet de economische groei bevorderen en de inflatie in toom houden. Om te achterhalen wie na Wereldoorlog II de beste Fed-voorzitter is, wordt de maat genomen van Thomas McCabe, William Martin, Arthur Burns, William Miller, Paul Volcker, Alan Greenspan en Ben Bernanke. Zij worden beoordeeld op de toename van het bruto binnenlands product en prijsstabiliteit.

Langs de meetlat

Op basis van de economische groei is Miller de beste Fed-voorzitter sinds de Tweede Wereldoorlog. Kijk je echter naar de inflatie dan gaat de eretitel naar Martin. Meerjarige economische ontwikkelingen worden in de regel in reële groei uitgedrukt. Na inflatiecorrectie blijkt dat McCabe de beste Fed-voorzitter is. Of moet je ze afrekenen op het beursrendement? Wellicht trekt Greenspan dan de titel alsnog naar zich toe.

Tijdens de ambtsperiode van Volcker steeg de S&P 500 op jaarbasis met 15 procent. Inclusief dividend bedraagt het totaalrendement zelfs gemiddeld 20,5 procent. Omdat eind jaren veertig, begin jaren vijftig het dividend voor bijna de helft maatgevend was voor het uiteindelijke rendement, harkten beleggers onder het bewind van McCabe het hoogste jaarrendement bijeen. Maar eerlijk is eerlijk, dat jaargemiddelde van 22,8 procent moet je ook corrigeren voor inflatie. Netto blijft er een jaarrendement van 18,9 procent over.

McCabe is dus de beste Fed-voorzitter in de na-oorlogse periode. Volcker was voor beleggers eveneens niet onverdienstelijk. Als de negatieve reële basisrente een goede voorspeller is, dan wordt Yellen misschien wel zijn opvolger. Tijdens het mandaat van Burns was net als nu bij Bernanke de reële rente langdurig negatief. Niettemin wacht Yellen een aartsmoeilijke taak. Ze mag als nieuwe voorzitter van de Federal Reserve de grootschalige stimuleringsprogramma’s afbouwen. @ Ivan Snurer