Updates

Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Universal Music Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Universal Music Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
verkopen
Opinie Ivan Snurer, 4 okt 2013 08:20

Triple buy

0 0 Leestijd ongeveer

Advieswijzigingen oogsten veel aandacht. Analisten communiceren ook via koersdoelen en winstprognoses. Triple buys zijn zelden. Als uit de consensus blijkt dat het advies, het koersdoel en de taxaties verhoogd worden, dan is sprake van een sterk analistenmomentum. Dit zijn de aandelen die je als belegger wilt hebben.

Uiteraard reageren koersen op advieswijzigingen, maar aandelen kopen omdat een analist het aandeel een bij buy geeft, is zelden een goede strategie. Meestal is de koerssprong van korte duur.

Ervaren beleggers weten dat in de praktijk het blind opvolgen van analistenadviezen geen vrijbrief is voor een mooi rendement. Omdat analisten zich soms elkaar tegenspreken, vinden institutionele beleggers de onderbouwing van het advies belangrijker dan het beleggingsadvies zelf. Bij twijfel nemen zij contact op met goed ingevoerde contactpersonen. Een privilege dat niet voor iedereen is weggelegd.

Analisten moeten elke dag wel een mening hebben en communiceren haast wekelijks of anders wel elke maand in een rapport over de gang van zaken. Als dat resulteert in een advieswijziging dan is dat mooi meegenomen, maar het wordt pas echt interessant als analisten het koersdoel en de winstprognoses in dezelfde richting aanpassen.

Triples

Drievoudige advieswijzigingen zijn echter een zeldzaamheid. Beleggers die op zogeheten triple buys of triple sells actie willen ondernemen, moeten geduld oefenen of zich toeleggen op consensusadviezen.

Wie een jaar geleden de aandelen uit de STOXX Europe 600 had gekocht waarvan analisten zoals blijkt uit de consensus en het beleggingsadvies, het koersdoel alsook de winsttaxatie hebben verhoogd, is nu 34,2 procent rijker. Dat is duidelijk meer dan de voorgespiegelde winst van 8,7 procent of de 14,4 procent van de Europese beursgraadmeter.

Van de aandelen waar een jaar geleden alles tegen zat zowel qua adviesverandering, koersdoelverhogingen, winstherzieningen en waarvan het koersdoel onder de actuele koers lag, zou je mogen verwachten dat ze een jaar na dato flink in waarde zijn gedaald. Niets is echter minder waar: in plaats van de voorspelde -6,7 noteren zij nu 17,4 procent hoger. Achter het gemiddelde gaan grote verschillen schuil. Aan het ene uiterste heb je Vestas Wind Systems wiens koers op een jaar tijd met 268.5 procent explodeerde en aan het andere uiterste heb je de koersdaling van 32,7 procent van Bankia.

Analistenmomentum

Wanneer de huidige indexleden van de STOXX Europe 600 worden doorgelicht, dan is bij 30 aandelen sprake van een sterk analistenmomentum. Dit wil zegen dat in de voorbije maanden volgens de consensus zowel het gemiddelde advies, het koersdoel als ook de winstprognose voor 2014 is verhoogd. Zij voldoen dus aan alle criteria van de triple buy. Omgekeerd telt de index 43 aandelen met een drievoudige adviesverlaging. Zij hebben niet alleen een zwak analistenmomentum maar voldoen ook aan de bijkomende voorwaarde van het koersdoel en de actuele koers.

De lijst met aandelen met het sterkste analistenmomentum uit de STOXX Europe 600 wordt gedomineerd door Britse bedrijven en telt negen aandelen uit de eurozone. Gemiddeld genomen stellen de triple buys een winst van 10,3 procent in het vooruitzicht. Dat is licht beter dan de STOXX Europe 600 waar analisten rekenen op een stijgingspotentieel van 6,6 procent.

Op zijn beurt domineren de aandelen uit de eurozone het overzicht met triple sells. Verder telt de lijst met Akzo Nobel en TNT Express twee Nederlandse bedrijven. Analisten verwachten dat de aandelen met het zwakste momentum over een jaar gemiddeld genomen tegen een verlies van 7,6 procent aankijken.

Uiteraard reageren koersen op advieswijzigingen, maar aandelen kopen omdat een analist het aandeel een bij buy geeft, is zelden een goede strategie. Meestal is de koerssprong van korte duur.

Ervaren beleggers weten dat in de praktijk het blind opvolgen van analistenadviezen geen vrijbrief is voor een mooi rendement. Omdat analisten zich soms elkaar tegenspreken, vinden institutionele beleggers de onderbouwing van het advies belangrijker dan het beleggingsadvies zelf. Bij twijfel nemen zij contact op met goed ingevoerde contactpersonen. Een privilege dat niet voor iedereen is weggelegd.

Analisten moeten elke dag wel een mening hebben en communiceren haast wekelijks of anders wel elke maand in een rapport over de gang van zaken. Als dat resulteert in een advieswijziging dan is dat mooi meegenomen, maar het wordt pas echt interessant als analisten het koersdoel en de winstprognoses in dezelfde richting aanpassen.

Triples

Drievoudige advieswijzigingen zijn echter een zeldzaamheid. Beleggers die op zogeheten triple buys of triple sells actie willen ondernemen, moeten geduld oefenen of zich toeleggen op consensusadviezen.

Wie een jaar geleden de aandelen uit de STOXX Europe 600 had gekocht waarvan analisten zoals blijkt uit de consensus en het beleggingsadvies, het koersdoel alsook de winsttaxatie hebben verhoogd, is nu 34,2 procent rijker. Dat is duidelijk meer dan de voorgespiegelde winst van 8,7 procent of de 14,4 procent van de Europese beursgraadmeter.

Van de aandelen waar een jaar geleden alles tegen zat zowel qua adviesverandering, koersdoelverhogingen, winstherzieningen en waarvan het koersdoel onder de actuele koers lag, zou je mogen verwachten dat ze een jaar na dato flink in waarde zijn gedaald. Niets is echter minder waar: in plaats van de voorspelde -6,7 noteren zij nu 17,4 procent hoger. Achter het gemiddelde gaan grote verschillen schuil. Aan het ene uiterste heb je Vestas Wind Systems wiens koers op een jaar tijd met 268.5 procent explodeerde en aan het andere uiterste heb je de koersdaling van 32,7 procent van Bankia.

Analistenmomentum

Wanneer de huidige indexleden van de STOXX Europe 600 worden doorgelicht, dan is bij 30 aandelen sprake van een sterk analistenmomentum. Dit wil zegen dat in de voorbije maanden volgens de consensus zowel het gemiddelde advies, het koersdoel als ook de winstprognose voor 2014 is verhoogd. Zij voldoen dus aan alle criteria van de triple buy. Omgekeerd telt de index 43 aandelen met een drievoudige adviesverlaging. Zij hebben niet alleen een zwak analistenmomentum maar voldoen ook aan de bijkomende voorwaarde van het koersdoel en de actuele koers.

De lijst met aandelen met het sterkste analistenmomentum uit de STOXX Europe 600 wordt gedomineerd door Britse bedrijven en telt negen aandelen uit de eurozone. Gemiddeld genomen stellen de triple buys een winst van 10,3 procent in het vooruitzicht. Dat is licht beter dan de STOXX Europe 600 waar analisten rekenen op een stijgingspotentieel van 6,6 procent.

Op zijn beurt domineren de aandelen uit de eurozone het overzicht met triple sells. Verder telt de lijst met Akzo Nobel en TNT Express twee Nederlandse bedrijven. Analisten verwachten dat de aandelen met het zwakste momentum over een jaar gemiddeld genomen tegen een verlies van 7,6 procent aankijken.