Updates

Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
kopen
Opinie Peter Schutte, 3 okt 2013 11:10

Centrale banken verliezen aan effectiviteit

0 0 Leestijd ongeveer

De Fed en de ECB hebben nog altijd hun handen vol aan het in goede banen leiden van de economie en het financiële systeem. Beleggers vragen zich langzamerhand af hoe effectief het beleid van de centrale banken nog is.

Het stelsel van Amerikaanse centrale banken, de Fed, verraste beleggers enkele weken terug door de eigenlijk al aangekondigde tapering, het geleidelijk terugdraaien van de opkoopprogramma's, op de lange baan te schuiven.

De Fed heeft te weinig fiducie in het herstel van de Amerikaanse economie en maakte zich vooral ongerust over de in korte tijd snel gestegen lange rente. Dit kan de opleving van de woningmarkt schaden en een vergelijkbaar verhaal geldt eigenlijk ook voor de Amerikaanse automarkt, waar veel aankopen gefinancierd worden met schuld. De Fed heeft zichzelf een beetje in de eigen staart gebeten.

Zorgen om Fed

Sommige analisten spreken inmiddels al over QE4 en over een verhoging van het huidige maandelijkse opkoopbedrag van $85 mrd aan schuldtitels. Het zou bijzonder zorgelijk zijn als het zover komt. Dat zou erop duiden dat de Fed eigenlijk steeds meer moet doen om de rente naar beneden te krijgen. Het mes van Fed-baas Ben Bernanke wordt derhalve steeds botter. Wat dat betreft had de Fed beter gewoon kunnen taperen. Goede kans dat het komende banenrapport tegenvalt.

ECB niet veel beter

De Europese Centrale Bank (ECB) is minder ver van huis omdat die zich nog niet tot heeft laten verleiden tot het ordinair laten draaien van de geldpersen. Dat wil niet zeggen dat ECB-baas Mario Draghi er gemakkelijk bijzit. De Europese economie blijft zich zorgelijk ontwikkelen en schulden en tekorten lopen nog altijd op.

Draghi spreekt over een fragiele, ongelijkmatige economie. Tot een renteverlaging kwam het bij de maandelijkse ECB-vergadering niet, maar Draghi liet wel weten dat een renteverlaging er aan komt. De volgende bedreigingen houden Draghi met name alert: aanhoudend krappe kredietmarkten richting consumenten en bedrijven, een lage inflatie en een sterke euro die de Europese export kan raken. De Europese werkloosheid bevindt zich op een recordniveau van 12%, terwijl de inflatie is gedaald tot 1,1%, bijna de helft van wat de ECB graag ziet. De euro bevindt zich op de hoogste stand in acht maanden tegenover de dollar.

Draghi herhaalde dat de rente nog lange tijd laag zal blijven en dus mogelijk nog lager gaat dan de huidige 0,5%. Echter, aan de Fed hebben we gezien dat dit alleen niet voldoende is. Goede kans dat de ECB binnenkort met zwaarder geschut komt en nieuwe goedkope leningen aan banken zal verstrekken. Al twee keer eerder gebruikte de bank dit gereedschap, de zogeheten LTRO's (Long Term Refinancing Operation),waar met name banken in Zuid-Europa dankbaar gebruik van hebben gemaakt.

Beleggers opletten

Voor beleggers zijn de recente acties, of juist het uitblijven van bepaalde acties, signalen extra alert te zijn op vertragingen van de economie. Ook een afname van de geloofwaardigheid van het beleid van centrale banken kan de aandelenmarkt schade toebrengen. De beurs zit momenteel in een fase waarin beleggers langzaam een verschuiving aanbrengen naar cyclische aandelen. Afgewacht zal moeten worden of deze bedrijven dit waar kunnen maken met hogere winsten. Zo niet dan zullen defensieve fondsen weer in een beter daglicht komen te staan.

Het stelsel van Amerikaanse centrale banken, de Fed, verraste beleggers enkele weken terug door de eigenlijk al aangekondigde tapering, het geleidelijk terugdraaien van de opkoopprogramma's, op de lange baan te schuiven.

De Fed heeft te weinig fiducie in het herstel van de Amerikaanse economie en maakte zich vooral ongerust over de in korte tijd snel gestegen lange rente. Dit kan de opleving van de woningmarkt schaden en een vergelijkbaar verhaal geldt eigenlijk ook voor de Amerikaanse automarkt, waar veel aankopen gefinancierd worden met schuld. De Fed heeft zichzelf een beetje in de eigen staart gebeten.

Zorgen om Fed

Sommige analisten spreken inmiddels al over QE4 en over een verhoging van het huidige maandelijkse opkoopbedrag van $85 mrd aan schuldtitels. Het zou bijzonder zorgelijk zijn als het zover komt. Dat zou erop duiden dat de Fed eigenlijk steeds meer moet doen om de rente naar beneden te krijgen. Het mes van Fed-baas Ben Bernanke wordt derhalve steeds botter. Wat dat betreft had de Fed beter gewoon kunnen taperen. Goede kans dat het komende banenrapport tegenvalt.

ECB niet veel beter

De Europese Centrale Bank (ECB) is minder ver van huis omdat die zich nog niet tot heeft laten verleiden tot het ordinair laten draaien van de geldpersen. Dat wil niet zeggen dat ECB-baas Mario Draghi er gemakkelijk bijzit. De Europese economie blijft zich zorgelijk ontwikkelen en schulden en tekorten lopen nog altijd op.

Draghi spreekt over een fragiele, ongelijkmatige economie. Tot een renteverlaging kwam het bij de maandelijkse ECB-vergadering niet, maar Draghi liet wel weten dat een renteverlaging er aan komt. De volgende bedreigingen houden Draghi met name alert: aanhoudend krappe kredietmarkten richting consumenten en bedrijven, een lage inflatie en een sterke euro die de Europese export kan raken. De Europese werkloosheid bevindt zich op een recordniveau van 12%, terwijl de inflatie is gedaald tot 1,1%, bijna de helft van wat de ECB graag ziet. De euro bevindt zich op de hoogste stand in acht maanden tegenover de dollar.

Draghi herhaalde dat de rente nog lange tijd laag zal blijven en dus mogelijk nog lager gaat dan de huidige 0,5%. Echter, aan de Fed hebben we gezien dat dit alleen niet voldoende is. Goede kans dat de ECB binnenkort met zwaarder geschut komt en nieuwe goedkope leningen aan banken zal verstrekken. Al twee keer eerder gebruikte de bank dit gereedschap, de zogeheten LTRO's (Long Term Refinancing Operation),waar met name banken in Zuid-Europa dankbaar gebruik van hebben gemaakt.

Beleggers opletten

Voor beleggers zijn de recente acties, of juist het uitblijven van bepaalde acties, signalen extra alert te zijn op vertragingen van de economie. Ook een afname van de geloofwaardigheid van het beleid van centrale banken kan de aandelenmarkt schade toebrengen. De beurs zit momenteel in een fase waarin beleggers langzaam een verschuiving aanbrengen naar cyclische aandelen. Afgewacht zal moeten worden of deze bedrijven dit waar kunnen maken met hogere winsten. Zo niet dan zullen defensieve fondsen weer in een beter daglicht komen te staan.