Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Opinie Ivan Snurer, 2 okt 2013 09:49

Beleg in stijl

0 0 Leestijd ongeveer

Vermogensbeheerders maken gebruik van beleggingsstijlen om geld te verdienen. Er is een grote verscheidenheid aan beleggingsstijlen en bij een duidelijke visie hoort een duidelijke stijl. De praktijk leert echter dat de cocktail van value, momentum en size vaak een goede combinatie is, ook dit jaar.

Elke belegger, groot of klein, heeft zijn eigen beleggingsstijl. Iedereen heeft een voorkeur voor een bepaald type van aandelen. Een bekend onderscheid is dat tussen value en growth, maar ook dat van large en small caps. Sommigen kijken nadrukkelijk naar het dividend en momentumbeleggers vrijwel uitsluitend naar de koersontwikkeling.

Beleggen is kiezen

Als je gaat beleggen, moet je allereerst een keuze maken tussen actief en passief, oftewel tussen zelf doen of uitbesteden. Bij de actieve vorm ga je zelf op zoek naar interessante aandelen. De kunst van het beleggen bestaat erin om winnaars aan te wijzen voordat het winnaars zijn. Voor beleggers die er niet in slagen om vandaag de winnaars van morgen aan te wijzen, zijn indexfondsen een alternatief.

De meeste indexfondsen voeren echter een passief beleggingsbeleid. Zij kopiëren de index. De filosofie achter het indexbeleggen is dat je de beurs toch niet kunt kloppen. In het gebied van indexbeleggen zijn echter grote verschillen in rendement mogelijk. Indexbeleggen geldt als saai en wordt geschikt geacht voor beleggers met weinig tijd of kennis. Natuurlijk is kritiek erg gemakkelijk, maar ook bij het indexbeleggen bestaat de kunst erin om precies te voorspellen welke indices een positief rendement zullen behalen.

Beleggingsfilosofie

Als je gaat beleggen, moet je goed nadenken over de beleggingsstijl die je wilt gaan volgen. Soms hoor je wel eens dat topbeleggers of beleggingsfondsen nadrukkelijk een bepaalde beleggingsstijl volgen. Een bekend onderscheid is dat tussen value en growth, oftewel tussen waarde- en groei-aandelen. Een ander onderscheid is dat tussen large en small caps, oftewel tussen aandelen van grote multinationals en aandelen van het midden- en kleinbedrijf. Er zijn ook beleggers die heilig geloven in dividendaandelen of in momentum. Daarnaast kun je aandelen ook selecteren op kwaliteit en risico.

Als je begin dit jaar de 15 aandelen met de laagste koers/boekwaarde en de laagste koers-omzetverhouding uit de STOXX Europe 600 kocht, blik je terug op een winst van 51,5 procent. Dat is duidelijk beter dan de 29,7 procent van de aandelen uit het midden- en kleinbedrijf. Momentum, dat als de derde beleggingsfilosofie wordt beschouwd, produceerde tot nog toe in 2013 een winst van 23,6 procent.

Dit jaar presteren laagvolatiele aandelen beduidend slechter dan het beursgemiddelde. Low risk harkte tot nog toe amper een winst van 5,4 procent bijeen. Dat is fors minder dan de lopende winst van 13,9 procent van de STOXX Europe 600 in 2013. Ook de uitgesproken groei- en kwaliteitsaandelen benen dit jaar de index niet bij.

Drie-eenheid

Stijlfactoren kun je naar believen combineren, maar als vermogensbeheerders te ver van hun beleggingsstijl afwijken, dan spreek je van stijldrift, maar dat terzijde. De praktijk van vermogensbeheer leert dat het rendement van aandelen vooral het product is van value, momentum en size.

De 15 aandelen die begin mei op basis van hun koers/boekwaarde, koers-winstverhouding, 3- en 12-maands koersstijging, balanstotaal en beurswaarde bovendreven, beschikten destijds over een gebalanceerde mix van beleggingsstijlen die door de jaren heen een mooi rendement opleveren. Vijf maanden na dato noteren zij dan ook elf procent hoger, terwijl de STOXX Europe 600 op 4,6 procent strandt. Onderstaande tabel somt de aandelen op die nu voldoen aan de goddelijke drie-eenheid van value, momentum en size.

Elke belegger, groot of klein, heeft zijn eigen beleggingsstijl. Iedereen heeft een voorkeur voor een bepaald type van aandelen. Een bekend onderscheid is dat tussen value en growth, maar ook dat van large en small caps. Sommigen kijken nadrukkelijk naar het dividend en momentumbeleggers vrijwel uitsluitend naar de koersontwikkeling.

Beleggen is kiezen

Als je gaat beleggen, moet je allereerst een keuze maken tussen actief en passief, oftewel tussen zelf doen of uitbesteden. Bij de actieve vorm ga je zelf op zoek naar interessante aandelen. De kunst van het beleggen bestaat erin om winnaars aan te wijzen voordat het winnaars zijn. Voor beleggers die er niet in slagen om vandaag de winnaars van morgen aan te wijzen, zijn indexfondsen een alternatief.

De meeste indexfondsen voeren echter een passief beleggingsbeleid. Zij kopiëren de index. De filosofie achter het indexbeleggen is dat je de beurs toch niet kunt kloppen. In het gebied van indexbeleggen zijn echter grote verschillen in rendement mogelijk. Indexbeleggen geldt als saai en wordt geschikt geacht voor beleggers met weinig tijd of kennis. Natuurlijk is kritiek erg gemakkelijk, maar ook bij het indexbeleggen bestaat de kunst erin om precies te voorspellen welke indices een positief rendement zullen behalen.

Beleggingsfilosofie

Als je gaat beleggen, moet je goed nadenken over de beleggingsstijl die je wilt gaan volgen. Soms hoor je wel eens dat topbeleggers of beleggingsfondsen nadrukkelijk een bepaalde beleggingsstijl volgen. Een bekend onderscheid is dat tussen value en growth, oftewel tussen waarde- en groei-aandelen. Een ander onderscheid is dat tussen large en small caps, oftewel tussen aandelen van grote multinationals en aandelen van het midden- en kleinbedrijf. Er zijn ook beleggers die heilig geloven in dividendaandelen of in momentum. Daarnaast kun je aandelen ook selecteren op kwaliteit en risico.

Als je begin dit jaar de 15 aandelen met de laagste koers/boekwaarde en de laagste koers-omzetverhouding uit de STOXX Europe 600 kocht, blik je terug op een winst van 51,5 procent. Dat is duidelijk beter dan de 29,7 procent van de aandelen uit het midden- en kleinbedrijf. Momentum, dat als de derde beleggingsfilosofie wordt beschouwd, produceerde tot nog toe in 2013 een winst van 23,6 procent.

Dit jaar presteren laagvolatiele aandelen beduidend slechter dan het beursgemiddelde. Low risk harkte tot nog toe amper een winst van 5,4 procent bijeen. Dat is fors minder dan de lopende winst van 13,9 procent van de STOXX Europe 600 in 2013. Ook de uitgesproken groei- en kwaliteitsaandelen benen dit jaar de index niet bij.

Drie-eenheid

Stijlfactoren kun je naar believen combineren, maar als vermogensbeheerders te ver van hun beleggingsstijl afwijken, dan spreek je van stijldrift, maar dat terzijde. De praktijk van vermogensbeheer leert dat het rendement van aandelen vooral het product is van value, momentum en size.

De 15 aandelen die begin mei op basis van hun koers/boekwaarde, koers-winstverhouding, 3- en 12-maands koersstijging, balanstotaal en beurswaarde bovendreven, beschikten destijds over een gebalanceerde mix van beleggingsstijlen die door de jaren heen een mooi rendement opleveren. Vijf maanden na dato noteren zij dan ook elf procent hoger, terwijl de STOXX Europe 600 op 4,6 procent strandt. Onderstaande tabel somt de aandelen op die nu voldoen aan de goddelijke drie-eenheid van value, momentum en size.