Updates

Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Opinie Ivan Snurer, 30 sep 2013 08:33

Countdown

0 0 Leestijd ongeveer

Het derde kwartaal is voorbij en daarmee nadert ook 2013 zijn einde. In de laatste drie maanden van het jaar kopen veel fondsbeheerder nog snel even de winnaars bij opdat de eindejaarsrapportage er goed uitziet.

Naarmate het jaar vordert, wordt steeds duidelijker welke aandelen tot de winnaars behoren en welke niet. Hoewel technisch gesproken het jaar nog drie volle maanden telt, leggen de meeste fondsbeheerders in de eerste helft van december verantwoording af. Wat maakt dat zij stilaan hun kneusjes zullen lozen voor de winnaars van 2013.

Dankzij dit soort eindejaarstransacties smukken sommige fondsbeheerders hun beleggingsportefeuilles op met de beurslievelingen van het moment. Ze verkopen hun grootste missers zodat ze er geen verantwoording over moeten afleggen. En als ze er toch over worden aangesproken, dan kunnen ze daar tegenover stellen dat de miskopen al een poosje geleden door de juiste aandelen vervangen zijn.

Het schuiven van de aandelenposities om een zo gunstig mogelijk beeld te kunnen laten zien, staat algemeen bekend als Window Dressing. Het is een jaarlijks terugkerend ritueel en omdat de transacties vaak in grote volumes plaatsvinden, zorgt dit bij de winnaars voor opwaartse prijsdruk en verhoogt de verkoopdruk op de verliezers.

Derde kwartaal

Op zich ligt het voor de hand om te kiezen voor de grootste stijgers uit 2013, niettemin verdient het de aanbeveling om je oog te laten vallen op de winnaars van het derde kwartaal. Het is geen wet van Meden en Perzen, maar de aandelen die in het derde kwartaal bijzonder goed presteren, duiken zelden bovenaan op in de ranglijsten van het lopende jaar. Vaak lijden zij in het eerste kwartaal onder oude problemen, die zij gaandeweg in het jaar te boven komen, met als gevolg dat de beurskoersen in het derde kwartaal snel opveren.

Air France-KLM, Akzo Nobel, Aperam, ICT, ING, Nedap, Philips, Reed Elsevier, TomTom en Wolters Kluwer waren de aandelen die vorig jaar één handelsdag voor het einde van het derde kwartaal het sterkst hadden gepresteerd. Bijgevolg zijn dat ook de aandelen die in het vierde kwartaal nadrukkelijk in de gunst van fondsbeheerders zouden moeten komen te staan. In het laatste drie maanden van 2012 steeg de AEX met 5,8 procent, de tien koerskampioenen zelfs tien procent rond.

Blik op 2013

De countdown voor 2013 loopt, een blik op de koersontwikkeling in het derde kwartaal van dit jaar leert dat PostNL, KPN, USG People, TomTom, Aperam, Xeikon, Randstad, Heijmans, Accell, Brunel en Xeikon de grote winnaars zijn. Xeikon is echter via Punch onderwerp van een overname en wordt derhalve vervangen door ArcelorMittal. Dit zijn de tien aandelen die in het vierde kwartaal bij fondsbeheerder nadrukkelijk in de gunst komen en daardoor wellicht ook beduidend beter zullen presteren dan de AEX, de belangrijkste beursgraadmeter van Nederland.

Naarmate het jaar vordert, wordt steeds duidelijker welke aandelen tot de winnaars behoren en welke niet. Hoewel technisch gesproken het jaar nog drie volle maanden telt, leggen de meeste fondsbeheerders in de eerste helft van december verantwoording af. Wat maakt dat zij stilaan hun kneusjes zullen lozen voor de winnaars van 2013.

Dankzij dit soort eindejaarstransacties smukken sommige fondsbeheerders hun beleggingsportefeuilles op met de beurslievelingen van het moment. Ze verkopen hun grootste missers zodat ze er geen verantwoording over moeten afleggen. En als ze er toch over worden aangesproken, dan kunnen ze daar tegenover stellen dat de miskopen al een poosje geleden door de juiste aandelen vervangen zijn.

Het schuiven van de aandelenposities om een zo gunstig mogelijk beeld te kunnen laten zien, staat algemeen bekend als Window Dressing. Het is een jaarlijks terugkerend ritueel en omdat de transacties vaak in grote volumes plaatsvinden, zorgt dit bij de winnaars voor opwaartse prijsdruk en verhoogt de verkoopdruk op de verliezers.

Derde kwartaal

Op zich ligt het voor de hand om te kiezen voor de grootste stijgers uit 2013, niettemin verdient het de aanbeveling om je oog te laten vallen op de winnaars van het derde kwartaal. Het is geen wet van Meden en Perzen, maar de aandelen die in het derde kwartaal bijzonder goed presteren, duiken zelden bovenaan op in de ranglijsten van het lopende jaar. Vaak lijden zij in het eerste kwartaal onder oude problemen, die zij gaandeweg in het jaar te boven komen, met als gevolg dat de beurskoersen in het derde kwartaal snel opveren.

Air France-KLM, Akzo Nobel, Aperam, ICT, ING, Nedap, Philips, Reed Elsevier, TomTom en Wolters Kluwer waren de aandelen die vorig jaar één handelsdag voor het einde van het derde kwartaal het sterkst hadden gepresteerd. Bijgevolg zijn dat ook de aandelen die in het vierde kwartaal nadrukkelijk in de gunst van fondsbeheerders zouden moeten komen te staan. In het laatste drie maanden van 2012 steeg de AEX met 5,8 procent, de tien koerskampioenen zelfs tien procent rond.

Blik op 2013

De countdown voor 2013 loopt, een blik op de koersontwikkeling in het derde kwartaal van dit jaar leert dat PostNL, KPN, USG People, TomTom, Aperam, Xeikon, Randstad, Heijmans, Accell, Brunel en Xeikon de grote winnaars zijn. Xeikon is echter via Punch onderwerp van een overname en wordt derhalve vervangen door ArcelorMittal. Dit zijn de tien aandelen die in het vierde kwartaal bij fondsbeheerder nadrukkelijk in de gunst komen en daardoor wellicht ook beduidend beter zullen presteren dan de AEX, de belangrijkste beursgraadmeter van Nederland.