Updates

Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Opinie Peter Schutte, 26 sep 2013 11:29

Goldman Sachs adviseert Duitse aandelen

0 0 Leestijd ongeveer

Analisten van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs adviseren beleggers vooral aandelen uit de Duitse DAX-index te kopen. Die zullen bovengemiddeld profiteren van het aantrekken van de wereldeconomie.

In het omslagartikel van Beleggers Belangen van 20 september hebben wij uitvoerig aandacht geschonken aan de kansen die de Duitse beurs beleggers te bieden heeft. Deze visie wordt volledig gesteund door Goldman Sachs. De Amerikaanse zakenbank somt drie hoofdredenen op waarom Duitse aandelen zullen gaan outperformen tijdens de komende opgaande cylus. De bank baseert zich hierbij onder meer op data van vorige groeifasen.

Operationele leverage hoog

Volgens de Amerikaanse analisten zullen Duitse bedrijven onder meer vanwege hun hoge 'operationele leverage' relatief sterk profiteren van een mondiaal economisch herstel. Goldman Sachs ziet de groei van de wereldeconomie versnellen van 2,8% in 2013 naar 3,6% in 2014 en 4,0% in 2015. Operationele leverage wil zeggen dat een kleine omzetgroei bovengemiddeld hard doortikt in de winstcijfers.

Duitsland heeft veruit de hoogste operationele leverage van Europa. Voor Duitse bedrijven, exclusief financiële instellingen, geldt dat een procent omzetgroei zich vertaalt in een stijging van het ebit-resultaat met 2,52%. In Frankrijk ligt deze operationele vermenigvuldiger op 1,68 en in een land als Spanje op 1,20. De cijfers zijn gebaseerd op berekeningen van Goldman Sachs zelf.

Deze verschillen hangen vooral samen met de sectorsamenstelling van de DAX, waarin bedrijven actief in cyclische sectoren als auto's en auto-onderdelen en chemie oververtegenwoordigd zijn. Olie- en gas en voeding en dranken zijn defensiever, beschikken over relatief meer vaste kosten en zijn minder in de DAX vertegenwoordigd.

Blootstelling wereldeconomie

Duitse bedrijven opgenomen in de DAX zijn relatief sterk blootgesteld aan de expanderende wereldeconomie en kunnen daar dus bovengemiddeld van profiteren. Daarnaast kunnen Duitse bedrijven profiteren van een sterke ontwikkeling van de binnenlandse vraag.

Aantrekkelijk gewaardeerd

Al de bovengenoemde voordelen komen niet in de waardering van de Duitse aandelen naar voren, zo stelt Goldman Sachs. Gelukkig maar, anders had dit geen kansen geboden. De DAX heeft de laatste 18 maanden min of meer in lijn met de overige Europese beurzen gepresteerd. Daardoor noteert de Duitse index volgens Goldman Sachs momenteel tegen een aantrekkelijke multiple gerelateerd aan andere Europese markten.

Fondsen uit de DAX zijn ook nog wat aantrekkelijker gewaardeerd dan overige Duitse aandelen. Goldman Sachs spreekt over een korting van 10% als wordt gekeken naar een 12-maands voortschrijdende koers-winstverhouding, tegen een korting van 6% historisch. Voor Duitse bedrijven als geheel geldt volgens Goldman Sachs dat er ook nog meer ruimte is voor opwaartse winstbijstellingen. Dit gezien het cyclische herstel dat de zakenbank voorziet.

In het omslagartikel van Beleggers Belangen van 20 september hebben wij uitvoerig aandacht geschonken aan de kansen die de Duitse beurs beleggers te bieden heeft. Deze visie wordt volledig gesteund door Goldman Sachs. De Amerikaanse zakenbank somt drie hoofdredenen op waarom Duitse aandelen zullen gaan outperformen tijdens de komende opgaande cylus. De bank baseert zich hierbij onder meer op data van vorige groeifasen.

Operationele leverage hoog

Volgens de Amerikaanse analisten zullen Duitse bedrijven onder meer vanwege hun hoge 'operationele leverage' relatief sterk profiteren van een mondiaal economisch herstel. Goldman Sachs ziet de groei van de wereldeconomie versnellen van 2,8% in 2013 naar 3,6% in 2014 en 4,0% in 2015. Operationele leverage wil zeggen dat een kleine omzetgroei bovengemiddeld hard doortikt in de winstcijfers.

Duitsland heeft veruit de hoogste operationele leverage van Europa. Voor Duitse bedrijven, exclusief financiële instellingen, geldt dat een procent omzetgroei zich vertaalt in een stijging van het ebit-resultaat met 2,52%. In Frankrijk ligt deze operationele vermenigvuldiger op 1,68 en in een land als Spanje op 1,20. De cijfers zijn gebaseerd op berekeningen van Goldman Sachs zelf.

Deze verschillen hangen vooral samen met de sectorsamenstelling van de DAX, waarin bedrijven actief in cyclische sectoren als auto's en auto-onderdelen en chemie oververtegenwoordigd zijn. Olie- en gas en voeding en dranken zijn defensiever, beschikken over relatief meer vaste kosten en zijn minder in de DAX vertegenwoordigd.

Blootstelling wereldeconomie

Duitse bedrijven opgenomen in de DAX zijn relatief sterk blootgesteld aan de expanderende wereldeconomie en kunnen daar dus bovengemiddeld van profiteren. Daarnaast kunnen Duitse bedrijven profiteren van een sterke ontwikkeling van de binnenlandse vraag.

Aantrekkelijk gewaardeerd

Al de bovengenoemde voordelen komen niet in de waardering van de Duitse aandelen naar voren, zo stelt Goldman Sachs. Gelukkig maar, anders had dit geen kansen geboden. De DAX heeft de laatste 18 maanden min of meer in lijn met de overige Europese beurzen gepresteerd. Daardoor noteert de Duitse index volgens Goldman Sachs momenteel tegen een aantrekkelijke multiple gerelateerd aan andere Europese markten.

Fondsen uit de DAX zijn ook nog wat aantrekkelijker gewaardeerd dan overige Duitse aandelen. Goldman Sachs spreekt over een korting van 10% als wordt gekeken naar een 12-maands voortschrijdende koers-winstverhouding, tegen een korting van 6% historisch. Voor Duitse bedrijven als geheel geldt volgens Goldman Sachs dat er ook nog meer ruimte is voor opwaartse winstbijstellingen. Dit gezien het cyclische herstel dat de zakenbank voorziet.