Updates

Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Opinie Beleggers Belangen, 26 sep 2013 13:20

Goede raad wordt duur

0 0 Leestijd ongeveer

Menig belegger zal nooit van het fenomeen hebben gehoord, maar op 1 januari 2014 wordt de distributievergoeding afgeschaft. En dat zal zeker merkbare gevolgen hebben.

De distributievergoeding was bedoeld om het leven van de banken en fondshuizen makkelijker te maken, staat in het omslagartikel van Beleggers Belangen van 27 september. Voor banken is het ondoenlijk om met alle fondshuizen contact te leggen over opname van hun producten in het beleggingssysteem. Ze kiezen er daarom voor om een beperkt aantal fondsen van een kleine groep fondshuizen in het assortiment op te nemen.

Fondshuizen willen op hun beurt maar wat graag een plekje in de portefeuille van grote partijen als ABN Amro, de Rabobank en ING. In ruil daarvoor staan ze een deel van de beheerkosten die ze berekenen af aan de bank. Dat wordt de distributievergoeding genoemd.

Herenakkoord

Toezichthouder AFM heeft al langer bezwaren tegen deze constructie. Het geschuif met distributiekosten maakt de geldstroom voor klanten van de bank nogal onduidelijk. Bovendien kunnen banken in de verleiding komen om vooral die fondsen aan te bevelen of in hun portefeuille op te nemen die de hoogste provisie willen betalen.

Door de toenemende nadruk op transparantie in de financiële wereld, waren banken ook niet blij meer met de constructie. In een herenakkoord tussen de AFM en de bankensector is daarom besloten die af te schaffen.

Gevolgen voor de belegger

Voor de belegger zijn de voordelen duidelijk: transparante kosten en de garantie dat de bank er geen belang bij heeft om zoveel mogelijk producten van een bepaald fondshuis te verkopen.

Maar aan die voordelen hangt wel een prijskaartje. Banken zullen na 1 januari kosten gaan rekenen voor beleggingsadvies. Dat deden ze tot nu toe niet of nauwelijks, maar ze zullen het gemis van de distributievergoeding doorrekenen aan de klant. Dat is gebleken in Groot-Brittannië, dat de constructie eerder al beëindigde. Verder ligt het voor de hand dat banken gaan snijden in de kosten, door hun adviseursbestand in te krimpen.

Rechtstreeks via het fondshuis

Fondshuizen mogen dan af zijn van de provisie die ze aan de banken betalen; ze zien daardoor wel hun band met de particuliere belegger worden doorgeknipt. Om die reden zullen ze inzetten op een rechtstreekse benadering van de klant, bijvoorbeeld door een eigen digitaal platform op te zetten.

Andere financiële bedrijven gaan de gevolgen van de maatregel ook merken. Aanbieders als SNS Fundcoach en Fundix gaven hun klanten tot nu toe de mogelijkheid om zonder handels- en beheerkosten te beleggen in een groot aantal fondsen. Dat model komt nu op losse schroeven te staan.

In Beleggers Belangen kunt u precies lezen hoe u als belegger het best op het afschaffen van de distributievergoeding  kunt inspelen.
Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen in de beleggingswereld? Neem een abonnement.

De distributievergoeding was bedoeld om het leven van de banken en fondshuizen makkelijker te maken, staat in het omslagartikel van Beleggers Belangen van 27 september. Voor banken is het ondoenlijk om met alle fondshuizen contact te leggen over opname van hun producten in het beleggingssysteem. Ze kiezen er daarom voor om een beperkt aantal fondsen van een kleine groep fondshuizen in het assortiment op te nemen.

Fondshuizen willen op hun beurt maar wat graag een plekje in de portefeuille van grote partijen als ABN Amro, de Rabobank en ING. In ruil daarvoor staan ze een deel van de beheerkosten die ze berekenen af aan de bank. Dat wordt de distributievergoeding genoemd.

Herenakkoord

Toezichthouder AFM heeft al langer bezwaren tegen deze constructie. Het geschuif met distributiekosten maakt de geldstroom voor klanten van de bank nogal onduidelijk. Bovendien kunnen banken in de verleiding komen om vooral die fondsen aan te bevelen of in hun portefeuille op te nemen die de hoogste provisie willen betalen.

Door de toenemende nadruk op transparantie in de financiële wereld, waren banken ook niet blij meer met de constructie. In een herenakkoord tussen de AFM en de bankensector is daarom besloten die af te schaffen.

Gevolgen voor de belegger

Voor de belegger zijn de voordelen duidelijk: transparante kosten en de garantie dat de bank er geen belang bij heeft om zoveel mogelijk producten van een bepaald fondshuis te verkopen.

Maar aan die voordelen hangt wel een prijskaartje. Banken zullen na 1 januari kosten gaan rekenen voor beleggingsadvies. Dat deden ze tot nu toe niet of nauwelijks, maar ze zullen het gemis van de distributievergoeding doorrekenen aan de klant. Dat is gebleken in Groot-Brittannië, dat de constructie eerder al beëindigde. Verder ligt het voor de hand dat banken gaan snijden in de kosten, door hun adviseursbestand in te krimpen.

Rechtstreeks via het fondshuis

Fondshuizen mogen dan af zijn van de provisie die ze aan de banken betalen; ze zien daardoor wel hun band met de particuliere belegger worden doorgeknipt. Om die reden zullen ze inzetten op een rechtstreekse benadering van de klant, bijvoorbeeld door een eigen digitaal platform op te zetten.

Andere financiële bedrijven gaan de gevolgen van de maatregel ook merken. Aanbieders als SNS Fundcoach en Fundix gaven hun klanten tot nu toe de mogelijkheid om zonder handels- en beheerkosten te beleggen in een groot aantal fondsen. Dat model komt nu op losse schroeven te staan.

In Beleggers Belangen kunt u precies lezen hoe u als belegger het best op het afschaffen van de distributievergoeding  kunt inspelen.
Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen in de beleggingswereld? Neem een abonnement.