Updates

Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Opinie Ivan Snurer, 20 sep 2013 09:47

AEX, Dow Jones en STOXX’s dooreen geschud

0 0 Leestijd ongeveer

Het wordt een druk weekend voor beleggers die de index een op een volgen. Maandag promoveert Ziggo naar de AEX, worden ArcelorMittal uit de €uro STOXX 50 en ECP uit de STOXX Europe 600 gezet en telt de Dow Jones drie mutaties. Een overzicht van de nieuwkomers en de aandelen die uit de index verdwijnen.

Net als NYSE Euronext herziet STOXX vier keer per jaar de samenstelling van zijn indices, met dien verschil dat bij NYSE Euronext de jaarlijkse herweging in maart plaatsvindt en bij STOXX in september.

S&P Dow Jones, het bedrijf dat de Dow Jones Industrial Average samenstelt, past daarentegen zijn hoofdindex enkel en alleen aan als daar aanleiding toe is. De indexbeheerders besloten twee weken geleden dat de aluminiumproducent Alcoa, Bank of America en het computerfabrikant Hewlett-Packard vanaf 23 september in de Dow Jones vervangen zullen worden door zakenbank Goldman Sachs, sportkledingfabrikant Nike en creditcardmaatschappij Visa.

Het besluit om de drie genoemde bedrijven maandag uit de Dow Jones te halen, is de resultante van de lage koersen, maar wordt vooral ingegeven door de wens om in de oudste en bekendste beursgraadmeter ter wereld meer sectorspreiding aan te brengen. Voor de aandeelhouders van Alcoa, Bank of America en Hewlett-Packard hoeft die verwijdering geen slechte zaak te zijn. De aandelen die uit een hoofdindex worden verwijderd, doen het op de beurs vaak beter dan hun opvolgers.

De nieuwkomers zijn zelden een aanwinst. Vooral in aanloop naar de indexopname is sprake van een bovengemiddelde koersontwikkeling. Eens het aandeel deel uitmaakt van de index blijft de koers achter op de rest. De ondermaatse prestatie is terug te voeren op het feit dat na de effectieve toetreding het prijsopdrijvende effect van indexvolgers volledig is uitgewerkt. En aangezien de bovengemiddelde koersontwikkeling niet werd ingeleid door fundamentele ontwikkelingen, zoekt het aandeel terug zijn oude evenwichtsprijs op.

Nu over naar Nederland: maandagmorgen neemt kabelbedrijf Ziggo in de AEX de vrijgekomen plaats van koffiebrander D.E. Master Blenders 1753 in. Oak Leaf, het investeringsvehikel van Joh. A. Benckiser, heeft zijn overnamebod op Douwe Egberts onvoorwaardelijk verklaard. Omdat de kabelaar doorstoot naar de belangrijkste aandelenindex van Nederland, komt Orascom Construction Industries ter vervanging van Ziggo in de AMX. De binding met Nederland lijkt vergezocht, maar in 2010 nam de Egyptische bouwmaatschappij de activiteiten van DSM Agro en DSM Melamine over en versterkten hiermee hun belang in de kunstmestindustrie.

Per 23 september staat ook staalbedrijf ArcelorMittal zijn plaats in de €uro STOXX 50 af aan Deutsche Post. Professionele partijen zien de €uro STOXX 50 als de index voor de vijftig belangrijkste aandelen uit de eurozone. In feite is de graadmeter het kleine broertje van de STOXX Europe 50 waarin de vijftig belangrijkste aandelen uit Europa worden opgenomen. Aldaar treden de Franse verzekeraar AXA en het Britse Lloyds Banking ten nadele van het Duitse energiebedrijf E.ON en het Britse Imperial Tobacco toe tot de brede Europese hoofdindex. Beide indices zijn echter een subindex van de STOXX Europe 600 dat onderdak biedt aan de zeshonderd belangrijkste Europese aandelen.

Tegelijkertijd treden maandagmorgen twaalf bedrijven toe tot de STOXX Europe 600, dat betekent ook dat er evenzoveel bedrijven uit de index verdwijnen. Raiffeissen Bank en Verbund (A), Thrombogenics (B), Allreal en Mobimo (CH), Salzgitter (D), Acciona en Tecnicas Reunidas (E), Maurel et Prom (F), Banca Popolare di Milano (I), Oriflame Cosmetics (S) en ons eigen ECP ruimen het veld ten voordele van CEZ en Komercni Banka (CZ), Vestas Wind Systems (DK), Evonik (D), BBA Aviation, Berendsen, Genel Energy en Ocada (GB), Kingspan (IER), Azimut (I) en ICA Gruppen en Intrum Justitia (S). @ Ivan Snurer

Net als NYSE Euronext herziet STOXX vier keer per jaar de samenstelling van zijn indices, met dien verschil dat bij NYSE Euronext de jaarlijkse herweging in maart plaatsvindt en bij STOXX in september.

S&P Dow Jones, het bedrijf dat de Dow Jones Industrial Average samenstelt, past daarentegen zijn hoofdindex enkel en alleen aan als daar aanleiding toe is. De indexbeheerders besloten twee weken geleden dat de aluminiumproducent Alcoa, Bank of America en het computerfabrikant Hewlett-Packard vanaf 23 september in de Dow Jones vervangen zullen worden door zakenbank Goldman Sachs, sportkledingfabrikant Nike en creditcardmaatschappij Visa.

Het besluit om de drie genoemde bedrijven maandag uit de Dow Jones te halen, is de resultante van de lage koersen, maar wordt vooral ingegeven door de wens om in de oudste en bekendste beursgraadmeter ter wereld meer sectorspreiding aan te brengen. Voor de aandeelhouders van Alcoa, Bank of America en Hewlett-Packard hoeft die verwijdering geen slechte zaak te zijn. De aandelen die uit een hoofdindex worden verwijderd, doen het op de beurs vaak beter dan hun opvolgers.

De nieuwkomers zijn zelden een aanwinst. Vooral in aanloop naar de indexopname is sprake van een bovengemiddelde koersontwikkeling. Eens het aandeel deel uitmaakt van de index blijft de koers achter op de rest. De ondermaatse prestatie is terug te voeren op het feit dat na de effectieve toetreding het prijsopdrijvende effect van indexvolgers volledig is uitgewerkt. En aangezien de bovengemiddelde koersontwikkeling niet werd ingeleid door fundamentele ontwikkelingen, zoekt het aandeel terug zijn oude evenwichtsprijs op.

Nu over naar Nederland: maandagmorgen neemt kabelbedrijf Ziggo in de AEX de vrijgekomen plaats van koffiebrander D.E. Master Blenders 1753 in. Oak Leaf, het investeringsvehikel van Joh. A. Benckiser, heeft zijn overnamebod op Douwe Egberts onvoorwaardelijk verklaard. Omdat de kabelaar doorstoot naar de belangrijkste aandelenindex van Nederland, komt Orascom Construction Industries ter vervanging van Ziggo in de AMX. De binding met Nederland lijkt vergezocht, maar in 2010 nam de Egyptische bouwmaatschappij de activiteiten van DSM Agro en DSM Melamine over en versterkten hiermee hun belang in de kunstmestindustrie.

Per 23 september staat ook staalbedrijf ArcelorMittal zijn plaats in de €uro STOXX 50 af aan Deutsche Post. Professionele partijen zien de €uro STOXX 50 als de index voor de vijftig belangrijkste aandelen uit de eurozone. In feite is de graadmeter het kleine broertje van de STOXX Europe 50 waarin de vijftig belangrijkste aandelen uit Europa worden opgenomen. Aldaar treden de Franse verzekeraar AXA en het Britse Lloyds Banking ten nadele van het Duitse energiebedrijf E.ON en het Britse Imperial Tobacco toe tot de brede Europese hoofdindex. Beide indices zijn echter een subindex van de STOXX Europe 600 dat onderdak biedt aan de zeshonderd belangrijkste Europese aandelen.

Tegelijkertijd treden maandagmorgen twaalf bedrijven toe tot de STOXX Europe 600, dat betekent ook dat er evenzoveel bedrijven uit de index verdwijnen. Raiffeissen Bank en Verbund (A), Thrombogenics (B), Allreal en Mobimo (CH), Salzgitter (D), Acciona en Tecnicas Reunidas (E), Maurel et Prom (F), Banca Popolare di Milano (I), Oriflame Cosmetics (S) en ons eigen ECP ruimen het veld ten voordele van CEZ en Komercni Banka (CZ), Vestas Wind Systems (DK), Evonik (D), BBA Aviation, Berendsen, Genel Energy en Ocada (GB), Kingspan (IER), Azimut (I) en ICA Gruppen en Intrum Justitia (S). @ Ivan Snurer