Updates

Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Opinie Peter Schutte, 17 sep 2013 11:09

Private equity draait warm

0 0 Leestijd ongeveer

Nu opkomende markten uit de gratie zijn, zoeken beleggers naarstig naar rendement in Europa en de VS. Naast aandelen, vinden ook bedrijfsobligaties en private equity gretig aftrek. Met wellicht meer overnames als gevolg.

De laatste tijd lezen we regelmatig weer over private-equity-partijen die met kopersogen de Westerse beurzen afstruinen. Egeria, Avedon, voormalig onderdeel van NIBC, en onlangs nog een stuk in het Financieele Dagblad over AAC Capital, een afplitsing van ABN Amro, dat honderden miljoenen euro's wist op te halen voor een Benelux-fonds. Het gemak waarmee dit soort bedragen worden binnengeharkt, stemt hoopvol voor het Europese beursklimaat.

Grote overnames mogelijk

Private-equity-partijen zullen deze gelden weer investeren en daarbij is het niet ondenkbaar dat volledige bedrijven van de beurs geplukt worden. Het is bekend dat private equity in de regel zoekt naar beleggingen die een stabiele en voorspelbare kasstroom genereren. Beleggers zullen daar dan ook op moeten focussen. Naast stabiele aandelen wordt ook veel geld gestoken in bedrijfsobligaties van defensieve sectoren. Het is niet zomaar dat de leningen van het Amerikaanse telecomconcern Verizon zo in trek waren.

Hes Beheer

Eind vorige week werd bekend dat overslagbedrijf Hes Beheer in gesprek is met een partij die een bod op Hes overweegt. Het mag niet verbazen als het hier om een private-equity-partij gaat. Hes heeft zich het afgelopen decennium ontwikkeld tot een zeer solide speler met een ijzersterke marktpositie. Hoewel de stukken niet goedkoop zijn, is het aannemelijk dat een private equity zich laat verleiden tot een bod.

Meerdere Nederlandse bedrijven kunnen doelwit worden van de omvangrijke kapitaalstromen die richting Europa komen en deels naar private equity stromen. Juist door de crisis zijn er veel bedrijven die nu voor een overname in aanmerking komen. Bedrijven hebben hun kasstroom geoptimaliseerd en als de economie aantrekt kan het allemaal extra hard gaan. Private-equity-partijen hebben daar een neusje voor en slaan snel toe aan het begin van de cyclus.

Gestaag hogere koersen

Op de beurs zien we beleggers duidelijk inspelen op interesse van dit soort partijen. Koersen van stabiele, kasgenererende ondernemingen lopen gestaag op. Ook fondsen die eenvoudig opgesplitst of doorverkocht kunnen worden doen het goed. Kijk naar de koersontwikkeling van aandelen als Unit4, Exact, Docdata. TMG, PostNL, TenCate, TKH en Ziggo. Stuk voor stuk zijn deze aandelen al flink gestegen. Beleggers zullen dit soort trends moeten herkennen om daar ook snel en gespreid een graantje mee van te kunnen pikken. Door de gestegen beurskoersen wordt het voor overnemende partijen wel steeds lastiger nog een aardige premie te bieden.

Private-equity-partijen willen forse rendementen zien. Zo gaat AAC Capital voor 20-25% per jaar. Beleggers moeten ook bereid zijn hun geld voor een periode van 5-7 jaar vast te zetten. De markten hebben ons geleerd dat geduld ook uiterst belangrijk is om superieure rendementen te kunnen behalen.

De laatste tijd lezen we regelmatig weer over private-equity-partijen die met kopersogen de Westerse beurzen afstruinen. Egeria, Avedon, voormalig onderdeel van NIBC, en onlangs nog een stuk in het Financieele Dagblad over AAC Capital, een afplitsing van ABN Amro, dat honderden miljoenen euro's wist op te halen voor een Benelux-fonds. Het gemak waarmee dit soort bedragen worden binnengeharkt, stemt hoopvol voor het Europese beursklimaat.

Grote overnames mogelijk

Private-equity-partijen zullen deze gelden weer investeren en daarbij is het niet ondenkbaar dat volledige bedrijven van de beurs geplukt worden. Het is bekend dat private equity in de regel zoekt naar beleggingen die een stabiele en voorspelbare kasstroom genereren. Beleggers zullen daar dan ook op moeten focussen. Naast stabiele aandelen wordt ook veel geld gestoken in bedrijfsobligaties van defensieve sectoren. Het is niet zomaar dat de leningen van het Amerikaanse telecomconcern Verizon zo in trek waren.

Hes Beheer

Eind vorige week werd bekend dat overslagbedrijf Hes Beheer in gesprek is met een partij die een bod op Hes overweegt. Het mag niet verbazen als het hier om een private-equity-partij gaat. Hes heeft zich het afgelopen decennium ontwikkeld tot een zeer solide speler met een ijzersterke marktpositie. Hoewel de stukken niet goedkoop zijn, is het aannemelijk dat een private equity zich laat verleiden tot een bod.

Meerdere Nederlandse bedrijven kunnen doelwit worden van de omvangrijke kapitaalstromen die richting Europa komen en deels naar private equity stromen. Juist door de crisis zijn er veel bedrijven die nu voor een overname in aanmerking komen. Bedrijven hebben hun kasstroom geoptimaliseerd en als de economie aantrekt kan het allemaal extra hard gaan. Private-equity-partijen hebben daar een neusje voor en slaan snel toe aan het begin van de cyclus.

Gestaag hogere koersen

Op de beurs zien we beleggers duidelijk inspelen op interesse van dit soort partijen. Koersen van stabiele, kasgenererende ondernemingen lopen gestaag op. Ook fondsen die eenvoudig opgesplitst of doorverkocht kunnen worden doen het goed. Kijk naar de koersontwikkeling van aandelen als Unit4, Exact, Docdata. TMG, PostNL, TenCate, TKH en Ziggo. Stuk voor stuk zijn deze aandelen al flink gestegen. Beleggers zullen dit soort trends moeten herkennen om daar ook snel en gespreid een graantje mee van te kunnen pikken. Door de gestegen beurskoersen wordt het voor overnemende partijen wel steeds lastiger nog een aardige premie te bieden.

Private-equity-partijen willen forse rendementen zien. Zo gaat AAC Capital voor 20-25% per jaar. Beleggers moeten ook bereid zijn hun geld voor een periode van 5-7 jaar vast te zetten. De markten hebben ons geleerd dat geduld ook uiterst belangrijk is om superieure rendementen te kunnen behalen.