Updates

Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heineken

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heineken

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
verkopen
Opinie Menno van Hoven, 9 sep 2013 14:50

Dividendportefeuille bestaat 2 jaar

0 0 Leestijd ongeveer

Vrijdag was het exact twee jaar geleden dat de dividendportefeuille van Beleggers Belangen werd gestart. Inmiddels bedraagt het totaalrendement 54,66% en werd er voor omgerekend ruim €9.200 aan dividend ontvangen.

Bij de slotkoersen van vrijdag bedroeg het totaalrendement voor de dividendportefeuille 54,66%. Inmiddels zitten we sinds de start op 6 september 2011 in het derde jaar waarin een dubbelcijferig rendement wordt behaald.

In 2013 is het totaalrendement voor de dividendportefeuille na negen maanden +17,5%, volgend op een winst van 11,9% in 2012 en 17,7% in de laatste maanden van 2011.

Met de huidige samenstelling van 38 aandelen, die allemaal een stabiel tot bij voorkeur jaarlijks hoger dividend uitkeren, wordt een geschat dividendinkomen behaald van ruim €5.000 op jaarbasis. 

Gemeten vanaf de start van de dividendportefeuille werd er bij de slotkoersen van vrijdag al €9213 aan dividend ontvangen, waarvan €3710 dit jaar. Ter illustratie: over heel 2012 werd in totaal €4663 aan dividend ontvangen.

DIVIDENDVERHOGINGEN
De meeste aandelen in de dividendportefeuille verhoogden dit jaar wederom hun dividend met inmiddels al 27 aangekondigde dividendverhogingen op een portefeuille van in totaal 38 aandelen. 

Bovendien moeten zwaarwegende aandelen als Microsoft en United Technologies hun dividendverhoging voor dit jaar nog bekend maken. Microsoft doet dat traditiegetrouw in september en zal beleggers ook dit jaar zo goed als zeker weer belonen met een dubbelcijferige dividendverhoging. 

Microsoft verhoogt inmiddels al 10 jaar op rij zijn dividend, en wel met forse percentages. Ook United Technologies scoort goed met 19 opeenvolgende jaarlijkse dividendverhogingen. Daarmee zijn beide aandelen geen 'Dividend Aristocrat', want daarvoor is een trackrecord van 25 jaar vereist. 

Met de dividendportefeuille wil ik echter niet enkel beleggen in aandelen met een uitstekende dividendhistorie, maar vooral in de toekomstige Dividend Aristocrats, waartoe Microsoft en United Technologies over respectievelijk 15 en 6 jaar kunnen behoren. United Technologies is inmiddels goed voor een totaalrendement van 56,7% in de dividendportefeuille, waarvan 25,9% dit jaar werd behaald.

Met een huidige weging van 3,5% is United Tech het zwaarstwegende aandeel in portefeuille. Enkel Novartis, Roche, Sanofi en GlaxoSmithKline hebben momenteel een nog grotere weging in de dividendportefeuille.

Slechts enkele aandelen in de dividendportefeuille verhoogden hun dividend dit jaar (nog) niet, waaronder Intel, dat met een huidig dividendrendement van 4% een prima aandeel blijft.

STIJGERS EN DALERS
Grootste stijger in de dividendportefeuille is nog altijd PPG Industries met een totaalrendement van 131% in twee jaar tijd. In de dividendnieuwsbrief van vorige maand vergeleek ik PPG met de veel zwakker presterende sectorgenoot AkzoNobel.

Na PPG zijn het Zwitserse Roche en het Amerikaanse Dover de grote uitblinkers met totaalrendementen van 81,4% en 73,5%. Momenteel telt de dividendportefeuille nog drie dalers, die allemaal in 2013 gekocht werden. Het eind mei gekochte Potash is momenteel de grootste verliezer met een min van 28,3%.

In 2013 is Potash ook de grootste daler met 25,5% koersverlies. De grootste stijger in de dividendportefeuille dit jaar is Walgreen met een koerswinst van 33,6%, op de voet gevolgd door Dover met een winst van 33,3%.

WIJZIGINGEN
De recente ontwikkelingen hebben voor een aantal mooie dividendaandelen een prima instapmoment opgeleverd. Daarbij gaat het zowel om aandelen die in de dividendportefeuille zitten, als om nieuwe aankopen die ik de komende maanden wil toevoegen.

Bovendien is de waardering voor bepaalde sectoren de laatste weken hard opgelopen. Precies zoals ik de afgelopen twee jaar heb gedaan wil ik ook nu de winst op enkele grote uitblinkers gedeeltelijk verzilveren, om de opbrengt te investeren in een aantal nieuwe aandelen en om bij te kopen in underperformers die al in de dividendportefeuille zitten.

Om welke aandelen het precies gaat leest u maandelijks in de dividendnieuwsbrief van Beleggers Belangen. De volgende editie verschijnt op 20 september. Ook kom ik in de eerstvolgende special van het tijdschrift met de 10 'beste dividendaandelen' van dit moment.

Tekst: Menno van Hoven, 9 september 2013.

Bij de slotkoersen van vrijdag bedroeg het totaalrendement voor de dividendportefeuille 54,66%. Inmiddels zitten we sinds de start op 6 september 2011 in het derde jaar waarin een dubbelcijferig rendement wordt behaald.

In 2013 is het totaalrendement voor de dividendportefeuille na negen maanden +17,5%, volgend op een winst van 11,9% in 2012 en 17,7% in de laatste maanden van 2011.

Met de huidige samenstelling van 38 aandelen, die allemaal een stabiel tot bij voorkeur jaarlijks hoger dividend uitkeren, wordt een geschat dividendinkomen behaald van ruim €5.000 op jaarbasis. 

Gemeten vanaf de start van de dividendportefeuille werd er bij de slotkoersen van vrijdag al €9213 aan dividend ontvangen, waarvan €3710 dit jaar. Ter illustratie: over heel 2012 werd in totaal €4663 aan dividend ontvangen.

DIVIDENDVERHOGINGEN
De meeste aandelen in de dividendportefeuille verhoogden dit jaar wederom hun dividend met inmiddels al 27 aangekondigde dividendverhogingen op een portefeuille van in totaal 38 aandelen. 

Bovendien moeten zwaarwegende aandelen als Microsoft en United Technologies hun dividendverhoging voor dit jaar nog bekend maken. Microsoft doet dat traditiegetrouw in september en zal beleggers ook dit jaar zo goed als zeker weer belonen met een dubbelcijferige dividendverhoging. 

Microsoft verhoogt inmiddels al 10 jaar op rij zijn dividend, en wel met forse percentages. Ook United Technologies scoort goed met 19 opeenvolgende jaarlijkse dividendverhogingen. Daarmee zijn beide aandelen geen 'Dividend Aristocrat', want daarvoor is een trackrecord van 25 jaar vereist. 

Met de dividendportefeuille wil ik echter niet enkel beleggen in aandelen met een uitstekende dividendhistorie, maar vooral in de toekomstige Dividend Aristocrats, waartoe Microsoft en United Technologies over respectievelijk 15 en 6 jaar kunnen behoren. United Technologies is inmiddels goed voor een totaalrendement van 56,7% in de dividendportefeuille, waarvan 25,9% dit jaar werd behaald.

Met een huidige weging van 3,5% is United Tech het zwaarstwegende aandeel in portefeuille. Enkel Novartis, Roche, Sanofi en GlaxoSmithKline hebben momenteel een nog grotere weging in de dividendportefeuille.

Slechts enkele aandelen in de dividendportefeuille verhoogden hun dividend dit jaar (nog) niet, waaronder Intel, dat met een huidig dividendrendement van 4% een prima aandeel blijft.

STIJGERS EN DALERS
Grootste stijger in de dividendportefeuille is nog altijd PPG Industries met een totaalrendement van 131% in twee jaar tijd. In de dividendnieuwsbrief van vorige maand vergeleek ik PPG met de veel zwakker presterende sectorgenoot AkzoNobel.

Na PPG zijn het Zwitserse Roche en het Amerikaanse Dover de grote uitblinkers met totaalrendementen van 81,4% en 73,5%. Momenteel telt de dividendportefeuille nog drie dalers, die allemaal in 2013 gekocht werden. Het eind mei gekochte Potash is momenteel de grootste verliezer met een min van 28,3%.

In 2013 is Potash ook de grootste daler met 25,5% koersverlies. De grootste stijger in de dividendportefeuille dit jaar is Walgreen met een koerswinst van 33,6%, op de voet gevolgd door Dover met een winst van 33,3%.

WIJZIGINGEN
De recente ontwikkelingen hebben voor een aantal mooie dividendaandelen een prima instapmoment opgeleverd. Daarbij gaat het zowel om aandelen die in de dividendportefeuille zitten, als om nieuwe aankopen die ik de komende maanden wil toevoegen.

Bovendien is de waardering voor bepaalde sectoren de laatste weken hard opgelopen. Precies zoals ik de afgelopen twee jaar heb gedaan wil ik ook nu de winst op enkele grote uitblinkers gedeeltelijk verzilveren, om de opbrengt te investeren in een aantal nieuwe aandelen en om bij te kopen in underperformers die al in de dividendportefeuille zitten.

Om welke aandelen het precies gaat leest u maandelijks in de dividendnieuwsbrief van Beleggers Belangen. De volgende editie verschijnt op 20 september. Ook kom ik in de eerstvolgende special van het tijdschrift met de 10 'beste dividendaandelen' van dit moment.

Tekst: Menno van Hoven, 9 september 2013.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.