Updates

Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen

Kunstheup als gouden beleggingskans

0 0 Leestijd ongeveer

Producenten van medicijnen, zoals Merck, Novartis en Pfizer, kunnen altijd rekenen op de warme belangstelling van beleggers. Producenten van medische apparatuur veel minder. Ten onrechte, want ook met de ‘hardware’ is geld te verdienen.

In de portefeuilles van beleggingsfondsen die op de gezondheidszorg gericht zijn, komen in het beste geval een paar producenten van apparatuur voor. Verder wordt het aanbod geheel gedomineerd door medicijnmakers. Dat is volkomen misplaatst, betogen wij in de editie van Beleggers Belangen van 6 september. De sector medische apparatuur kan bogen op gunstige resultaatontwikkeling over een lange reeks van jaren.

En de vooruitzichten voor producenten van bijvoorbeeld kunstheupen en -knieën zijn op de lange termijn prima. De bevolkingsgroei, de vergrijzing en de toenemende welvaart in met name de opkomende landen bieden gouden kansen. Een voorbeeld: in China wordt momenteel slechts $7 per hoofd van de bevolking aan medische apparatuur besteed. Een bescheiden toename van dat bedrag levert, bij de enorme bevolkingsomvang in het land, al een enorme omzetgroei op.

In de westerse wereld zullen de uitgaven waarschijnlijk niet meer groeien, maar daar speelt de vergrijzing de sector in de kaart. In de VS wordt een blijvend snellere groei van het aantal 65-plussers voorzien dan van de totale bevolking. Europa en Japan tonen een vergelijkbaar beeld.

Risico’s

Geheel risicovrij is beleggen in medische apparatuur uiteraard niet. Bedrijven die ondeugdelijke producten leveren, kunnen te maken krijgen met megaclaims, met name in de VS. Grote bedrijven kunnen dat soort tegenslagen nog wel opvangen, maar kleintjes kan het de kop kosten.
Daarnaast investeren fabrikanten miljarden in innovatie van bestaande producten en het ontwikkelen van totaal nieuwe. Het gevaar bestaat altijd dat die investeringen niet het gewenste resultaat opleveren.

Een derde factor is de politiek. Wetgeving en polisvoorwaarden zijn in deze sector vaak aan verandering onderhevig. Zie het sociale verzekeringsstelsel in de VS van president Obama. Dat kost de totale bedrijfstak $2,5 per jaar aan extra belastingheffingen. Aan de andere kant: er komen door het stelsel ook 30 miljoen Amerikanen bij die niet langer onverzekerd zijn, en nu een beroep kunnen doen op de gezondheidssector.

Fondsen

Er zijn wereldwijd duizenden fabrikanten van apparatuur, vooral in de VS en in Duitsland. Koopwaardig zijn bijvoorbeeld het Duitse Fresensius SE en het Amerikaanse St. Jude Medical. Wie liever niet in een individueel bedrijf belegt, kan zijn toevlucht nemen tot een van de vele beleggingsfondsen die zich richten op de bedrijfstak gezondheidszorg. Al blijft het zoeken naar fondsen waarin de producenten van medicijnen niet oververtegenwoordigd zijn.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste fondsen en aandelen per bedrijfstak? Neem een abonnement op Beleggers Belangen.

In de portefeuilles van beleggingsfondsen die op de gezondheidszorg gericht zijn, komen in het beste geval een paar producenten van apparatuur voor. Verder wordt het aanbod geheel gedomineerd door medicijnmakers. Dat is volkomen misplaatst, betogen wij in de editie van Beleggers Belangen van 6 september. De sector medische apparatuur kan bogen op gunstige resultaatontwikkeling over een lange reeks van jaren.

En de vooruitzichten voor producenten van bijvoorbeeld kunstheupen en -knieën zijn op de lange termijn prima. De bevolkingsgroei, de vergrijzing en de toenemende welvaart in met name de opkomende landen bieden gouden kansen. Een voorbeeld: in China wordt momenteel slechts $7 per hoofd van de bevolking aan medische apparatuur besteed. Een bescheiden toename van dat bedrag levert, bij de enorme bevolkingsomvang in het land, al een enorme omzetgroei op.

In de westerse wereld zullen de uitgaven waarschijnlijk niet meer groeien, maar daar speelt de vergrijzing de sector in de kaart. In de VS wordt een blijvend snellere groei van het aantal 65-plussers voorzien dan van de totale bevolking. Europa en Japan tonen een vergelijkbaar beeld.

Risico’s

Geheel risicovrij is beleggen in medische apparatuur uiteraard niet. Bedrijven die ondeugdelijke producten leveren, kunnen te maken krijgen met megaclaims, met name in de VS. Grote bedrijven kunnen dat soort tegenslagen nog wel opvangen, maar kleintjes kan het de kop kosten.
Daarnaast investeren fabrikanten miljarden in innovatie van bestaande producten en het ontwikkelen van totaal nieuwe. Het gevaar bestaat altijd dat die investeringen niet het gewenste resultaat opleveren.

Een derde factor is de politiek. Wetgeving en polisvoorwaarden zijn in deze sector vaak aan verandering onderhevig. Zie het sociale verzekeringsstelsel in de VS van president Obama. Dat kost de totale bedrijfstak $2,5 per jaar aan extra belastingheffingen. Aan de andere kant: er komen door het stelsel ook 30 miljoen Amerikanen bij die niet langer onverzekerd zijn, en nu een beroep kunnen doen op de gezondheidssector.

Fondsen

Er zijn wereldwijd duizenden fabrikanten van apparatuur, vooral in de VS en in Duitsland. Koopwaardig zijn bijvoorbeeld het Duitse Fresensius SE en het Amerikaanse St. Jude Medical. Wie liever niet in een individueel bedrijf belegt, kan zijn toevlucht nemen tot een van de vele beleggingsfondsen die zich richten op de bedrijfstak gezondheidszorg. Al blijft het zoeken naar fondsen waarin de producenten van medicijnen niet oververtegenwoordigd zijn.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste fondsen en aandelen per bedrijfstak? Neem een abonnement op Beleggers Belangen.