Updates

Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Opinie Peter Schutte, 5 sep 2013 12:13

Het lot van de smallcapbelegger

0 0 Leestijd ongeveer

Smallcaps lenen zich goed voor het behalen van buitensporige rendementen. Groot nadeel is de geringe liquiditeit. Dat hoeft geen belemmering te zijn, maar het is wel zaak daar verstandig mee om te gaan.

Met beleggen kun je meer verdienen dan met sparen, wordt vaak gezegd. Historische data wijzen dat inderdaad uit. Het is dan wel zaak een wat langere beleggingshorizon te nemen. Geduld dus. Kortetermijnhandel zonder visie heeft eigenlijk niets met beleggen te maken, maar veel meer met gokken of speculeren.

Kortetermijnhandel onmogelijk

In het smallcapsegment en meer nog op de lokale markt van Euronext Amsterdam zijn de handelsvolumes dusdanig gering dat kortetermijnhandel met aardige plukken vrijwel onmogelijk is. Vaak zijn er simpelweg te weinig stukken in het orderboek tegen aanvaardbare prijzen die toch minimaal nodig zijn om een aardige trade te maken. Door de geringe handel loopt de speculant ook tegen de brede bied-laat spread aan.

Wie toch wil profiteren van buitenkansjes in de kelders van het Damrak zal zich voor een langere termijn aan het aandeel moeten binden. Echt moeten beleggen dus.

Afweging kansen en risico's

Stel u ziet een buitenkansje op de lokale markt en wil daar natuurlijk fors van profiteren. Dat betekent dat u graag veel aandelen ineens koopt om deze later tegen een significant hogere prijs weer van de hand te doen. Helaas gaat deze vlieger niet op. Het probleem van de geringe handel doet zich niet alleen voor bij verkoop, maar vormt ook een grote handicap bij de opbouw van een behoorlijke positie.

Er zit dan niets anders op dan gestaffeld aan te kopen en dat tegen waarschijnlijk telkens wat hogere koersen. Zolang de aankoopprijs door u gerechtvaardigd blijft kan de positie langzaam worden uitgebouwd.

Nadeel van een grote positie is dat u er niet uitkunt indien er calamiteiten zijn. Deze afweging moet gemaakt worden. Alleen met een grote positie kan veel geld verdiend worden, maar wordt wel het risico gelopen dat indien er iets negatiefs met het bedrijf gebeurt er geen goede exit is.

Hoe te handelen?

Wie een goede visie heeft en gelooft in een bepaald bedrijf en het aandeel niet duur vindt mag zich door de geringe liquiditeit niet laten afschrikken. Wie door gestaffelde aankopen een grote positie krijgt in een illiquide aandeel, waarvan de koers wel telkens blijft stijgen (hopelijk niet door eigen toedoen), zal de waarde van het pakket zien stijgen en kan op een gegeven moment besluiten een deel weer gestaffeld van de hand te doen.

Het is aan te raden niet met te grote orders door het dunne boek te lopen, maar door de aanwezigheid van veelal verborgen liquiditeit, de zogeheten ijsbergorders, van professionele handelaren kan er vaak meer dan het boek laat zien.

Op deze wijze kan de belegger toch zijn visie volgen, maar moet hij genoegen nemen met het feit dat hij meer betaalt voor de stukken dan de koers op het moment van het initiële beleggingsidee. Bij verkoop zal er minder overblijven dan gedacht. Ook wordt het rendement zo gedrukt door transactiekosten. Wel bestaat er de mogelijkheid wat bij te handelen rondom een bestaand groot pakket door wat te kopen als de koers daalt en weer wat te verkopen als de koers stijgt.

Dat is het lot van de smallcapbelegger, maar die kan juist profiteren van hogere rendementen omdat anderen zich door de geringe liquiditeit laten afschrikken.

Met beleggen kun je meer verdienen dan met sparen, wordt vaak gezegd. Historische data wijzen dat inderdaad uit. Het is dan wel zaak een wat langere beleggingshorizon te nemen. Geduld dus. Kortetermijnhandel zonder visie heeft eigenlijk niets met beleggen te maken, maar veel meer met gokken of speculeren.

Kortetermijnhandel onmogelijk

In het smallcapsegment en meer nog op de lokale markt van Euronext Amsterdam zijn de handelsvolumes dusdanig gering dat kortetermijnhandel met aardige plukken vrijwel onmogelijk is. Vaak zijn er simpelweg te weinig stukken in het orderboek tegen aanvaardbare prijzen die toch minimaal nodig zijn om een aardige trade te maken. Door de geringe handel loopt de speculant ook tegen de brede bied-laat spread aan.

Wie toch wil profiteren van buitenkansjes in de kelders van het Damrak zal zich voor een langere termijn aan het aandeel moeten binden. Echt moeten beleggen dus.

Afweging kansen en risico's

Stel u ziet een buitenkansje op de lokale markt en wil daar natuurlijk fors van profiteren. Dat betekent dat u graag veel aandelen ineens koopt om deze later tegen een significant hogere prijs weer van de hand te doen. Helaas gaat deze vlieger niet op. Het probleem van de geringe handel doet zich niet alleen voor bij verkoop, maar vormt ook een grote handicap bij de opbouw van een behoorlijke positie.

Er zit dan niets anders op dan gestaffeld aan te kopen en dat tegen waarschijnlijk telkens wat hogere koersen. Zolang de aankoopprijs door u gerechtvaardigd blijft kan de positie langzaam worden uitgebouwd.

Nadeel van een grote positie is dat u er niet uitkunt indien er calamiteiten zijn. Deze afweging moet gemaakt worden. Alleen met een grote positie kan veel geld verdiend worden, maar wordt wel het risico gelopen dat indien er iets negatiefs met het bedrijf gebeurt er geen goede exit is.

Hoe te handelen?

Wie een goede visie heeft en gelooft in een bepaald bedrijf en het aandeel niet duur vindt mag zich door de geringe liquiditeit niet laten afschrikken. Wie door gestaffelde aankopen een grote positie krijgt in een illiquide aandeel, waarvan de koers wel telkens blijft stijgen (hopelijk niet door eigen toedoen), zal de waarde van het pakket zien stijgen en kan op een gegeven moment besluiten een deel weer gestaffeld van de hand te doen.

Het is aan te raden niet met te grote orders door het dunne boek te lopen, maar door de aanwezigheid van veelal verborgen liquiditeit, de zogeheten ijsbergorders, van professionele handelaren kan er vaak meer dan het boek laat zien.

Op deze wijze kan de belegger toch zijn visie volgen, maar moet hij genoegen nemen met het feit dat hij meer betaalt voor de stukken dan de koers op het moment van het initiële beleggingsidee. Bij verkoop zal er minder overblijven dan gedacht. Ook wordt het rendement zo gedrukt door transactiekosten. Wel bestaat er de mogelijkheid wat bij te handelen rondom een bestaand groot pakket door wat te kopen als de koers daalt en weer wat te verkopen als de koers stijgt.

Dat is het lot van de smallcapbelegger, maar die kan juist profiteren van hogere rendementen omdat anderen zich door de geringe liquiditeit laten afschrikken.