Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Opinie Beleggers Belangen, 28 aug 2013 13:31

Onbekend maar niet onbemind

0 0 Leestijd ongeveer

Een relatief onbekend Amerikaanse bedrijf om van te houden: Illinois Tool Works. Kent een perfecte dividendhistorie en is met een marktwaarde van ruim $32 mrd groter dan bijvoorbeeld Philips.

Zoals wel meer Amerikaanse bedrijven zal ook Illinois Tool Works (ITW) bij velen onbekend zijn, maar met een marktwaarde van $32,47 mrd is het bedrijf meer waard dan bijvoorbeeld Philips. Bepaald niet klein dus. ITW maakt allerlei verschillende producten: keukenapparaten, vloeibare producten zoals smeermiddelen en lijmen, testapparatuur, lasuitrusting en meer. Het bedrijf had een paar jaar geleden maar liefst 800 divisies, maar na een recente reorganisatie zijn dat er nu nog maar 150. Daarbij is ook een aantal onderdelen verkocht. Begin dit jaar werd bekend dat een van de grootste onderdelen, Industrial Packaging, ook verkocht zal worden. Dit betekent dat ongeveer een zevende deel van de omzet zal verdwijnen. Aan de andere kant heeft ITW ook een bedrijf overgenomen: de Chinese keukenapparatuurmaker Vesta.

De koers van ITW is de laatste paar jaar al flink gestegen. Dit is mede te danken aan de uitstekende dividendgeschiedenis van het bedrijf: de laatste vijftig jaar is het dividend elk jaar verhoogd. Dividendaandelen hebben het de afgelopen jaren erg goed gedaan, en dit zal ongetwijfeld de stijging van ITW voor een groot deel verklaren. De waardering is dan ook niet bijzonder laag: de k/w op basis van de verwachte winst over 2013 is 17,0. Het aandeel is echter ook niet schreeuwend duur, en dit soort aandelen moet vooral gekocht worden voor de lange termijn. Het dividendrendement is nu 2,3%, en gezien de historie kan er van worden uitgegaan dat het de komende jaren zal blijven stijgen.

Aandeleninkoop

Begin augustus maakte het bedrijf bekend dat het $2 mrd extra aan eigen aandelen zal gaan inkopen, bovenop het bestaande inkoopplan ter waarde van $4 mrd. Dat betekent dat op de huidige koers bijna eenvijfde van de aandelen door het bedrijf teruggekocht kan worden, met positieve gevolgen voor de winst per aandeel. Dit kan de koers voorlopig een steuntje in de rug geven. Geïnteresseerde beleggers die het aandeel toch wat duur vinden kunnen natuurlijk wachten op een correctie in de koers, maar het is niet zeker of en wanneer die komt. Het risico bestaat dan dat het gewenste koersniveau niet voorbij komt.

Zoals wel meer Amerikaanse bedrijven zal ook Illinois Tool Works (ITW) bij velen onbekend zijn, maar met een marktwaarde van $32,47 mrd is het bedrijf meer waard dan bijvoorbeeld Philips. Bepaald niet klein dus. ITW maakt allerlei verschillende producten: keukenapparaten, vloeibare producten zoals smeermiddelen en lijmen, testapparatuur, lasuitrusting en meer. Het bedrijf had een paar jaar geleden maar liefst 800 divisies, maar na een recente reorganisatie zijn dat er nu nog maar 150. Daarbij is ook een aantal onderdelen verkocht. Begin dit jaar werd bekend dat een van de grootste onderdelen, Industrial Packaging, ook verkocht zal worden. Dit betekent dat ongeveer een zevende deel van de omzet zal verdwijnen. Aan de andere kant heeft ITW ook een bedrijf overgenomen: de Chinese keukenapparatuurmaker Vesta.

De koers van ITW is de laatste paar jaar al flink gestegen. Dit is mede te danken aan de uitstekende dividendgeschiedenis van het bedrijf: de laatste vijftig jaar is het dividend elk jaar verhoogd. Dividendaandelen hebben het de afgelopen jaren erg goed gedaan, en dit zal ongetwijfeld de stijging van ITW voor een groot deel verklaren. De waardering is dan ook niet bijzonder laag: de k/w op basis van de verwachte winst over 2013 is 17,0. Het aandeel is echter ook niet schreeuwend duur, en dit soort aandelen moet vooral gekocht worden voor de lange termijn. Het dividendrendement is nu 2,3%, en gezien de historie kan er van worden uitgegaan dat het de komende jaren zal blijven stijgen.

Aandeleninkoop

Begin augustus maakte het bedrijf bekend dat het $2 mrd extra aan eigen aandelen zal gaan inkopen, bovenop het bestaande inkoopplan ter waarde van $4 mrd. Dat betekent dat op de huidige koers bijna eenvijfde van de aandelen door het bedrijf teruggekocht kan worden, met positieve gevolgen voor de winst per aandeel. Dit kan de koers voorlopig een steuntje in de rug geven. Geïnteresseerde beleggers die het aandeel toch wat duur vinden kunnen natuurlijk wachten op een correctie in de koers, maar het is niet zeker of en wanneer die komt. Het risico bestaat dan dat het gewenste koersniveau niet voorbij komt.