Updates

Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Opinie Ivan Snurer, 23 aug 2013 08:33

11 Favorieten van Morgan Stanley

0 0 Leestijd ongeveer

Voor het geval dat de Europese economie daadwerkelijk aantrekt, stelde de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley een lijst met veelbelovende aandelen uit het oude continent samen.

Aan het elftal kleeft een Overweight-advies, ofwel overwegen, wat zoveel betekent als kopen. Het zijn stuk voor stuk aandelen waarvan analisten verwachten dat de komende twaalf maanden de winstmarges gemeten aan hand van de EBITDA zullen toenemen.

In de voorbije weken zijn de vooruitzichten voor de Europese economieën sterk verbeterd. De meeste lidstaten van de Europese Unie lieten in het tweede kwartaal de recessie achter zich of tonen duidelijke tekenen van herstel. Dat blijkt uit de PMI, ofwel de inkoopmanagersindex, maar ook uit de koersontwikkeling van de MSCI Europe, de pan-Europese beursindex. Beide indicatoren lopen ongeveer zes maanden vooruit op de economische ontwikkelingen, weet Krupa Patel, aandelenstrateeg bij Morgan Stanley.

Om de EBITDA te kunnen interpreteren, moet je weten waar de afkorting voor staat. Het Engelstalige acroniem staat voor Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization. Vertaald naar het Nederlands: de winst voor rentelasten, belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen. Die uitleg helpt je waarschijnlijk ook niet echt vooruit. EBITDA is net als de nettowinst een gezondheidsindicator. Het geeft een indruk van het brutobedrijfsresultaat, zeg maar de ruwe brutowinst uit normale bedrijfsvoering. Het is gebruikelijk om het brutobedrijfsresultaat te verbinden aan de omzet. Een EBITDA-marge van 25% moet je als volgt lezen: als een bedrijf een omzet van €100 genereert, blijft er na de verrekening van materialen en lonen €25 over.

Inhaalslag

De analisten van de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley schuiven elf aandelen naar voren waarvan de EBITDA-marge tijdelijk onder het tienjaarsgemiddelde dobbert. Wat betekent dat zij uitgaan van een inhaalbeweging omdat van de Europese economieën verwacht wordt dat zij aan kracht zullen winnen.

De lijst telt naast een Zweeds en een Zwitsers bedrijf, drie Duitse, twee Engelse, twee Franse en twee Italiaanse ondernemingen, en dus geen enkel Nederlands bedrijf. Uit het alfabetische overzicht komt verder naar voren dat de analisten van Morgan Stanley verwachten dat het winstpotentieel van het elftal nauwelijks elf procent bedraagt. Dat is weliswaar de helft hoger dan het langetermijngemiddelde, maar van aandelen die zogenaamd rijp zijn voor een inhaalslag, verwacht je stiekem toch een hoger rendement. @ Ivan Snurer

Aan het elftal kleeft een Overweight-advies, ofwel overwegen, wat zoveel betekent als kopen. Het zijn stuk voor stuk aandelen waarvan analisten verwachten dat de komende twaalf maanden de winstmarges gemeten aan hand van de EBITDA zullen toenemen.

In de voorbije weken zijn de vooruitzichten voor de Europese economieën sterk verbeterd. De meeste lidstaten van de Europese Unie lieten in het tweede kwartaal de recessie achter zich of tonen duidelijke tekenen van herstel. Dat blijkt uit de PMI, ofwel de inkoopmanagersindex, maar ook uit de koersontwikkeling van de MSCI Europe, de pan-Europese beursindex. Beide indicatoren lopen ongeveer zes maanden vooruit op de economische ontwikkelingen, weet Krupa Patel, aandelenstrateeg bij Morgan Stanley.

Om de EBITDA te kunnen interpreteren, moet je weten waar de afkorting voor staat. Het Engelstalige acroniem staat voor Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization. Vertaald naar het Nederlands: de winst voor rentelasten, belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen. Die uitleg helpt je waarschijnlijk ook niet echt vooruit. EBITDA is net als de nettowinst een gezondheidsindicator. Het geeft een indruk van het brutobedrijfsresultaat, zeg maar de ruwe brutowinst uit normale bedrijfsvoering. Het is gebruikelijk om het brutobedrijfsresultaat te verbinden aan de omzet. Een EBITDA-marge van 25% moet je als volgt lezen: als een bedrijf een omzet van €100 genereert, blijft er na de verrekening van materialen en lonen €25 over.

Inhaalslag

De analisten van de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley schuiven elf aandelen naar voren waarvan de EBITDA-marge tijdelijk onder het tienjaarsgemiddelde dobbert. Wat betekent dat zij uitgaan van een inhaalbeweging omdat van de Europese economieën verwacht wordt dat zij aan kracht zullen winnen.

De lijst telt naast een Zweeds en een Zwitsers bedrijf, drie Duitse, twee Engelse, twee Franse en twee Italiaanse ondernemingen, en dus geen enkel Nederlands bedrijf. Uit het alfabetische overzicht komt verder naar voren dat de analisten van Morgan Stanley verwachten dat het winstpotentieel van het elftal nauwelijks elf procent bedraagt. Dat is weliswaar de helft hoger dan het langetermijngemiddelde, maar van aandelen die zogenaamd rijp zijn voor een inhaalslag, verwacht je stiekem toch een hoger rendement. @ Ivan Snurer