Updates

Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Opinie Jeroen Boogaard, 21 aug 2013 13:12

Beleggen in teakhout. Doen?

0 0 Leestijd ongeveer

Beleggen in teakhout is bepaald geen succes gebleken. Is het moment daar om teakhoutparticipaties om te zetten in aandelen?

Vanaf 1995 tot begin jaren '00 hebben circa 14.000 particuliere belegers voor in totaal circa €225 mln belegd in teakhoutplantages in Brazilië via Goodwood. De investering is vooralsnog niet goed uitgepakt. Na het faillissement van Goodwood is de Stichting Amazon Teak Foundation (ATF) de beheerder van uw beleggingen geworden. Maar ook ATF staat er financieel slecht voor en moest daarom eerder al een financiële bijdrage van de participanten vragen.

Om te voorkomen dat ATF wederom een beroep moet doen op de beleggers, zoekt het bestuur in samenspraak met de Autoriteit Financiele Markten (AFM) al geruime tijd naar oplossingen. Het overdragen van de beheertaken aan een financieel sterkere partij ligt daarbij het meest voor de hand. Die denkt het ATF gevonden te hebben in BAUM Management (BAUM), die het beheer geleidelijk zal overnemen en de teakhoutinvesteringen wil onderbrengen in een besloten beleggingsfonds in Luxemburg. BAUM heeft dat eerder gedaan met de teakhoutbeleggingen in Costa Rica van Terra Vitalis, dat eveneens in financiële nood verkeerde.

Omruilwaardering

Beleggers ontvangen aandelen in het nieuwe beleggingsfonds naar rato van de waarde van de huidige investering. De omruilwaardering van de participaties naar aandelen van het fonds moet nog worden bepaald en daarin schuilt de nodige onzekerheid. BAUM doet momenteel nog onderzoek naar de waarde van de plantages in Brazilië. Of de omvormingsoperatie slaagt, is overigens nog lang niet zeker. De beleggers moeten hiermee immers akkoord gaan en hun participaties aanbieden.

De Vereniging Teak Participanten, die de gedupeerde beleggers vertegenwoordigt, ziet de omvorming niet zitten. Met het faillissement van Goodwood is de terugkoopgarantie, de belangrijkste zekerheid van de participanten, komen te vervallen en is er geen noodzaak meer voor een aandelenconversie. Voorlopig doen beleggers er verstandig aan de participaties niet aan te bieden en te wachten op het advies van de vereniging. Die is in gesprek met de betrokken partijen. Eigenlijk zou de vereniging een onafhankelijke beheerder moeten zien te vinden die ervoor zorgt dat de kapopbrengsten eerlijk worden verdeeld over de participanten. Zonder alternatief rest waarschijnlijk niets anders dan in te stemmen met de conversie. Bij een faillissement van ATF is het immers helemaal onzeker of de belegger nog wat terugziet van zijn inleg

Vanaf 1995 tot begin jaren '00 hebben circa 14.000 particuliere belegers voor in totaal circa €225 mln belegd in teakhoutplantages in Brazilië via Goodwood. De investering is vooralsnog niet goed uitgepakt. Na het faillissement van Goodwood is de Stichting Amazon Teak Foundation (ATF) de beheerder van uw beleggingen geworden. Maar ook ATF staat er financieel slecht voor en moest daarom eerder al een financiële bijdrage van de participanten vragen.

Om te voorkomen dat ATF wederom een beroep moet doen op de beleggers, zoekt het bestuur in samenspraak met de Autoriteit Financiele Markten (AFM) al geruime tijd naar oplossingen. Het overdragen van de beheertaken aan een financieel sterkere partij ligt daarbij het meest voor de hand. Die denkt het ATF gevonden te hebben in BAUM Management (BAUM), die het beheer geleidelijk zal overnemen en de teakhoutinvesteringen wil onderbrengen in een besloten beleggingsfonds in Luxemburg. BAUM heeft dat eerder gedaan met de teakhoutbeleggingen in Costa Rica van Terra Vitalis, dat eveneens in financiële nood verkeerde.

Omruilwaardering

Beleggers ontvangen aandelen in het nieuwe beleggingsfonds naar rato van de waarde van de huidige investering. De omruilwaardering van de participaties naar aandelen van het fonds moet nog worden bepaald en daarin schuilt de nodige onzekerheid. BAUM doet momenteel nog onderzoek naar de waarde van de plantages in Brazilië. Of de omvormingsoperatie slaagt, is overigens nog lang niet zeker. De beleggers moeten hiermee immers akkoord gaan en hun participaties aanbieden.

De Vereniging Teak Participanten, die de gedupeerde beleggers vertegenwoordigt, ziet de omvorming niet zitten. Met het faillissement van Goodwood is de terugkoopgarantie, de belangrijkste zekerheid van de participanten, komen te vervallen en is er geen noodzaak meer voor een aandelenconversie. Voorlopig doen beleggers er verstandig aan de participaties niet aan te bieden en te wachten op het advies van de vereniging. Die is in gesprek met de betrokken partijen. Eigenlijk zou de vereniging een onafhankelijke beheerder moeten zien te vinden die ervoor zorgt dat de kapopbrengsten eerlijk worden verdeeld over de participanten. Zonder alternatief rest waarschijnlijk niets anders dan in te stemmen met de conversie. Bij een faillissement van ATF is het immers helemaal onzeker of de belegger nog wat terugziet van zijn inleg