Updates

Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Universal Music Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Universal Music Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
verkopen
Opinie Beleggers Belangen, 19 aug 2013 13:03

Zorgen over hogere rente VS

0 0 Leestijd ongeveer

NIBC maakt zich zorgen over de mogelijke gevolgen van een hogere rente in de VS.

Het lijkt erop, aldus NIBC, dat de Amerikaanse centrale bank in september begint met een vermindering van de aankoop van obligaties die bedoeld is voor de verruiming van de kapitaalmarkt ter stimulering van de economie. NIBC houdt vast aan de opvatting dat die vermindering van de zogenoemde kwantitatieve verruiming (QE) zeer geleidelijk zal verlopen en niet medio volgend jaar afgerond zal zijn.

NIBC wijst daarbij op een bijwerking van het Amerikaanse beleid om de economie te stimuleren, onder andere via een verlaging van de rente. De lage rente heeft het voor de consument niet alleen aantrekkelijk gemaakt om te lenen, maar ook om bestaande schulden te herfinancieren. Dit kan het verlagen van de schuld uitgesteld hebben. De publieke en private schulden zijn tot recordhoogten gestegen. Sinds Fed-voorzitter Bernanke waarschuwde dat er wellicht een einde komt aan QE, is er een scherpe rentestijging geweest. Weliswaar is de rente nog steeds historisch laag, maar een verhoging wordt wel degelijk gevoeld, zeker nu de schuld zo hoog is.

Huizenmarkt

In het verleden is gebleken, zo vervolgt NIBC, dat crises zich vrijwel altijd voltrekken na een verkrapping van het monetaire beleid, die in hogere rentetarieven tot uitdrukking komt. Ook nu zal een hogere rente niet alleen een negatieve invloed op de koopkracht van de mensen en een remmende werking op de economische groei hebben, het gevaar bestaat eveneens dat de huizenmarkt er last van krijgt en weer inzakt. Vandaar dat NIBC uitgaat van een zeer geleidelijke vermindering.

In het weekbericht schrijft NIBC over de goede ontwikkeling in Duitsland, die hoop geeft voor een herstel in de hele eurozone in het tweede halfjaar. Maar er is geen licht aan het einde van de tunnel te zien. De economie zal op en neer bewegen, met vooral een risico op tegenvallers. 

Het lijkt erop, aldus NIBC, dat de Amerikaanse centrale bank in september begint met een vermindering van de aankoop van obligaties die bedoeld is voor de verruiming van de kapitaalmarkt ter stimulering van de economie. NIBC houdt vast aan de opvatting dat die vermindering van de zogenoemde kwantitatieve verruiming (QE) zeer geleidelijk zal verlopen en niet medio volgend jaar afgerond zal zijn.

NIBC wijst daarbij op een bijwerking van het Amerikaanse beleid om de economie te stimuleren, onder andere via een verlaging van de rente. De lage rente heeft het voor de consument niet alleen aantrekkelijk gemaakt om te lenen, maar ook om bestaande schulden te herfinancieren. Dit kan het verlagen van de schuld uitgesteld hebben. De publieke en private schulden zijn tot recordhoogten gestegen. Sinds Fed-voorzitter Bernanke waarschuwde dat er wellicht een einde komt aan QE, is er een scherpe rentestijging geweest. Weliswaar is de rente nog steeds historisch laag, maar een verhoging wordt wel degelijk gevoeld, zeker nu de schuld zo hoog is.

Huizenmarkt

In het verleden is gebleken, zo vervolgt NIBC, dat crises zich vrijwel altijd voltrekken na een verkrapping van het monetaire beleid, die in hogere rentetarieven tot uitdrukking komt. Ook nu zal een hogere rente niet alleen een negatieve invloed op de koopkracht van de mensen en een remmende werking op de economische groei hebben, het gevaar bestaat eveneens dat de huizenmarkt er last van krijgt en weer inzakt. Vandaar dat NIBC uitgaat van een zeer geleidelijke vermindering.

In het weekbericht schrijft NIBC over de goede ontwikkeling in Duitsland, die hoop geeft voor een herstel in de hele eurozone in het tweede halfjaar. Maar er is geen licht aan het einde van de tunnel te zien. De economie zal op en neer bewegen, met vooral een risico op tegenvallers.