Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Opinie Peter Schutte, 13 aug 2013 11:28

Pas op met staalfondsen

0 0 Leestijd ongeveer

De koersen van staalreus Arcelor Mittal en roestvrijstaalbroer Aperam noteren weer boven de €10, een psychologische horde. Probleem van beide bedrijven is hun hoge schuld en de groeivertraging in de BRIC-landen.

Het Frans-Indiase staalbedrijf Arcelor Mittal en het hiervan afgesplitste roestvrijstaalbedrijf Aperam hebben het bijzonder zwaar. De economische zwakte in Europa en in landen als China en Brazilië zorgen voor een grote druk op de resultaten. Beide bedrijven zijn dan ook al enkele jaren behoorlijk gefocust op kostenbesparingen en schuldreductie.

Of dat genoeg is zal moeten blijken. Niet uit te sluiten valt dat er extra aandelen uitgegeven moeten worden en dividenden langere tijd op nul worden gezet.

Rode cijfers

Voorlopig blijft het water naar de zee dragen. Op operationeel niveau wisten beide bedrijven wel een verbetering te realiseren vergeleken met het vorige kwartaal, onder aan de streep zijn beide bedrijven nog immer verliesgevend.

Arcelor Mittal boekte over de eerste jaarhelft een verlies van $780 miljoen. Arcelor Mittal verwacht voor dit jaar een ebitda van $6,5 mrd, een neerwaartse bijstelling ten opzichte van de $7,1 mrd die het eerder voorzag. Het concern wordt geraakt door een zwakkere eindvraag, terwijl bij de mijnbouwactiviteiten de lage grondstofprijzen tegen zitten.

Gerelateerd aan de huidige nettoschuld van $16,2 mrd geeft de verwachte ebitda een schuldratio van 2,6. Vergeleken met de 3,1 van eind vorig jaar een goede verbetering, maar nog wel altijd hoog.

Koopadviezen alom

Mocht de groeivertraging in China verder doorzetten dan zal het concern toch nog wat extra moeten brengen. Een nieuwe emissie, verkoop van bedrijfsonderdelen en/of het schrappen van het al tot $0,20 per aandeel verschraalde dividend. Vooralsnog is het concern alleen maar aan het investeren, maar als de wereldeconomie verder terugvalt zal dat toch wat minder moeten. Arcelor Mittal is voor 45% afhankelijk van Europa. Opvallend is dat de meeste analisten het staalfonds op kopen hebben staan.

Minder verlies Aperam 

Aperam doet het beter, zo lijkt het. Het roestvrijstaalbedrijf wist het ebitda op te voeren van $65 mln tot $80 mln. Het verlies zakte van $28 mln naar $11 mln. Waar Arcelor Mittal door de winstwaarschuwing in koers daalde, kon Aperam een procent of vijf koerswinst bijschrijven.

De prestaties zijn inderdaad niet zo slecht. Zeker niet als wordt bedacht dat het bedrijf circa 60% van de omzet uit Europa en een kwart uit Brazilië en overig Latijns Amerika betrekt. Beide regio’s draaien economisch moeizaam.

Echter, de schuldratio van Aperam is hoger dan dat van Arcelor Mittal, waar dat in het nog korte verleden altijd lager was dan dat van de grote broer. Het bedrijf torst een nettoschuld van $841 mln met zich mee. Afgezet tegen een mogelijke ebitda van $300 mln geeft dat een schuldratio van 3,0. En dat is te hoog.

Ook hier emissie?

Mede door 75 miljoen aan extra kostenbesparingen en minder investeringen is het doel de nettoschuld per eind 2014 te hebben verlaagd naar 650 miljoen dollar. Analisten zijn daar goed over te spreken, maar zijn over het algemeen wat minder scheutig met koopadviezen dan bij Arcelor Mittal.

Het bedrijf moet het schulddoel wel waarmaken en ook hiervoor geldt dat er best eens een emissie kan volgen. Dat is vooral waarschijnlijk als het bedrijf  de staalfabriek in het Italiaanse Terni koopt. Een aandelenuitgifte op deze koers zorgt voor een behoorlijke verwatering. Aperam heeft het dividend tot en met volgend jaar in de ijskast gezet, maar daar zouden best nog wat meer jaartjes bij kunnen komen.

Het Frans-Indiase staalbedrijf Arcelor Mittal en het hiervan afgesplitste roestvrijstaalbedrijf Aperam hebben het bijzonder zwaar. De economische zwakte in Europa en in landen als China en Brazilië zorgen voor een grote druk op de resultaten. Beide bedrijven zijn dan ook al enkele jaren behoorlijk gefocust op kostenbesparingen en schuldreductie.

Of dat genoeg is zal moeten blijken. Niet uit te sluiten valt dat er extra aandelen uitgegeven moeten worden en dividenden langere tijd op nul worden gezet.

Rode cijfers

Voorlopig blijft het water naar de zee dragen. Op operationeel niveau wisten beide bedrijven wel een verbetering te realiseren vergeleken met het vorige kwartaal, onder aan de streep zijn beide bedrijven nog immer verliesgevend.

Arcelor Mittal boekte over de eerste jaarhelft een verlies van $780 miljoen. Arcelor Mittal verwacht voor dit jaar een ebitda van $6,5 mrd, een neerwaartse bijstelling ten opzichte van de $7,1 mrd die het eerder voorzag. Het concern wordt geraakt door een zwakkere eindvraag, terwijl bij de mijnbouwactiviteiten de lage grondstofprijzen tegen zitten.

Gerelateerd aan de huidige nettoschuld van $16,2 mrd geeft de verwachte ebitda een schuldratio van 2,6. Vergeleken met de 3,1 van eind vorig jaar een goede verbetering, maar nog wel altijd hoog.

Koopadviezen alom

Mocht de groeivertraging in China verder doorzetten dan zal het concern toch nog wat extra moeten brengen. Een nieuwe emissie, verkoop van bedrijfsonderdelen en/of het schrappen van het al tot $0,20 per aandeel verschraalde dividend. Vooralsnog is het concern alleen maar aan het investeren, maar als de wereldeconomie verder terugvalt zal dat toch wat minder moeten. Arcelor Mittal is voor 45% afhankelijk van Europa. Opvallend is dat de meeste analisten het staalfonds op kopen hebben staan.

Minder verlies Aperam 

Aperam doet het beter, zo lijkt het. Het roestvrijstaalbedrijf wist het ebitda op te voeren van $65 mln tot $80 mln. Het verlies zakte van $28 mln naar $11 mln. Waar Arcelor Mittal door de winstwaarschuwing in koers daalde, kon Aperam een procent of vijf koerswinst bijschrijven.

De prestaties zijn inderdaad niet zo slecht. Zeker niet als wordt bedacht dat het bedrijf circa 60% van de omzet uit Europa en een kwart uit Brazilië en overig Latijns Amerika betrekt. Beide regio’s draaien economisch moeizaam.

Echter, de schuldratio van Aperam is hoger dan dat van Arcelor Mittal, waar dat in het nog korte verleden altijd lager was dan dat van de grote broer. Het bedrijf torst een nettoschuld van $841 mln met zich mee. Afgezet tegen een mogelijke ebitda van $300 mln geeft dat een schuldratio van 3,0. En dat is te hoog.

Ook hier emissie?

Mede door 75 miljoen aan extra kostenbesparingen en minder investeringen is het doel de nettoschuld per eind 2014 te hebben verlaagd naar 650 miljoen dollar. Analisten zijn daar goed over te spreken, maar zijn over het algemeen wat minder scheutig met koopadviezen dan bij Arcelor Mittal.

Het bedrijf moet het schulddoel wel waarmaken en ook hiervoor geldt dat er best eens een emissie kan volgen. Dat is vooral waarschijnlijk als het bedrijf  de staalfabriek in het Italiaanse Terni koopt. Een aandelenuitgifte op deze koers zorgt voor een behoorlijke verwatering. Aperam heeft het dividend tot en met volgend jaar in de ijskast gezet, maar daar zouden best nog wat meer jaartjes bij kunnen komen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.