Updates

Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Opinie Peter Schutte, 8 aug 2013 11:44

Markt lacht om opgeklopte persberichten

0 0 Leestijd ongeveer

Zeker in economisch zwakke tijden is het vaak raak: bedrijven die de zaakjes mooier willen voorstellen dan ze zijn. Geen goed idee, want het tast het vertrouwen alleen maar aan.

Bestuurders en persvoorlichters van de afzonderlijke beursgenoteerde ondernemingen doen er weer alles aan de positieve kanten van de medaille te belichten. Niet elk bedrijf bezondigt zich hieraan, maar het zijn er wel opvallend veel. De markt is echter bikkelhard en straft elk bedrijf af die ook maar het kleinste haarscheurtje laat zien in de toekomstige winstontwikkeling.

Voorbeelden te over

De kop van het halfjaarbericht van PostNL luidt: ‘Resultaat boven verwachting en in lijn met de vooruitzichten’. Een opbeurende zin waar de nodige contradictie in valt te bespeuren. Afgezien van dat laatste wegen beleggers vooral de sterker dan verwachte daling van het postvolume. De koers daalde met 11% om de dagen daarna verder weg te glijden. PostNL zet beleggers eigenlijk op het verkeerde spoor met een dergelijke titel.
Dat geldt eigenlijk ook voor de communicatie over de grootscheepse reorganisatie die het bedrijf doorvoert en het bedrag aan kostenbesparingen dat daar uit voort vloeit. PostNL meldt triomfantelijk dat het dit jaar €20 miljoen meer zal besparen dan aanvankelijk gedacht. Het feit dat de winstverwachting niet wordt verhoogd geeft aan dat dit ook hard nodig blijkt te zijn. De ontwikkeling was bovendien al ingecalculeerd.


Delta Lloyd

Ook de koers van Delta Lloyd noteerde even ruim 10% in de min na het halfjaarrapport. Dit rapport draagt als titel: ‘Alle bedrijfsonderdelen ondersteunen solide operationeel resultaat’.
Niets aan de hand zou je denken, maar even verder lezen leert dat de actuele solvabiliteitsratio niet veel hoger staat dan de grens waarop de verzekeraar zomaar de dividenduitkering stop zal zetten.
Het lijkt erop dat naarmate die grens dichterbij komt het bedrijf er minder over communiceert. Niet slim, omdat de beurskoers toch in belangrijke mate ondersteund wordt door het vermeende dividendrendement van 6-7%.

Arcadis

Ook ingenieursbureau Arcadis ging over de scheef. ‘Arcadis verbetert organische groei en handhaaft marges’. Beleggers konden zich daar niet in vinden, getuige de koersval van 7%. De marge bleek in het tweede kwartaal te zijn gedaald van 9,1% naar 9,0%, waarmee het bedrijf verder weg geraakte van de eigen doelstelling van 10%.
Toegegeven, de marktverwachtingen zijn bij sommige bedrijven hoog gespannen, maar doen alsof er niets aan de hand is vormt zeker niet de oplossing.

Shell en ArcelorMittal

Dan doet Shell het een stuk beter. De oliereus meldt traditioneel boven de financiële verslagen alleen de periode waarover het rapporteert. Opgeklopte titels worden niet gebezigd. Dat zou dit keer ook zeer ongepast zijn. Shell heeft namelijk ronduit slecht gepresteerd in het tweede kwartaal. Voor staalreus ArcelorMittal geldt een zelfde verhaal.
Zij zijn helaas de uitzondering. Veel bedrijven komen met opgewekte titels bij hun financiële verslaglegging. Genoemd kunnen bijvoorbeeld nog worden Grontmij en USG People.
Zo had Grontmij wel wat duidelijker mogen zijn over het al dan niet schenden van de bankconvenanten. USG People kopt immer positief, zo lijkt het, terwijl de resultaten slecht zijn.

Bestuurders en persvoorlichters van de afzonderlijke beursgenoteerde ondernemingen doen er weer alles aan de positieve kanten van de medaille te belichten. Niet elk bedrijf bezondigt zich hieraan, maar het zijn er wel opvallend veel. De markt is echter bikkelhard en straft elk bedrijf af die ook maar het kleinste haarscheurtje laat zien in de toekomstige winstontwikkeling.

Voorbeelden te over

De kop van het halfjaarbericht van PostNL luidt: ‘Resultaat boven verwachting en in lijn met de vooruitzichten’. Een opbeurende zin waar de nodige contradictie in valt te bespeuren. Afgezien van dat laatste wegen beleggers vooral de sterker dan verwachte daling van het postvolume. De koers daalde met 11% om de dagen daarna verder weg te glijden. PostNL zet beleggers eigenlijk op het verkeerde spoor met een dergelijke titel.
Dat geldt eigenlijk ook voor de communicatie over de grootscheepse reorganisatie die het bedrijf doorvoert en het bedrag aan kostenbesparingen dat daar uit voort vloeit. PostNL meldt triomfantelijk dat het dit jaar €20 miljoen meer zal besparen dan aanvankelijk gedacht. Het feit dat de winstverwachting niet wordt verhoogd geeft aan dat dit ook hard nodig blijkt te zijn. De ontwikkeling was bovendien al ingecalculeerd.


Delta Lloyd

Ook de koers van Delta Lloyd noteerde even ruim 10% in de min na het halfjaarrapport. Dit rapport draagt als titel: ‘Alle bedrijfsonderdelen ondersteunen solide operationeel resultaat’.
Niets aan de hand zou je denken, maar even verder lezen leert dat de actuele solvabiliteitsratio niet veel hoger staat dan de grens waarop de verzekeraar zomaar de dividenduitkering stop zal zetten.
Het lijkt erop dat naarmate die grens dichterbij komt het bedrijf er minder over communiceert. Niet slim, omdat de beurskoers toch in belangrijke mate ondersteund wordt door het vermeende dividendrendement van 6-7%.

Arcadis

Ook ingenieursbureau Arcadis ging over de scheef. ‘Arcadis verbetert organische groei en handhaaft marges’. Beleggers konden zich daar niet in vinden, getuige de koersval van 7%. De marge bleek in het tweede kwartaal te zijn gedaald van 9,1% naar 9,0%, waarmee het bedrijf verder weg geraakte van de eigen doelstelling van 10%.
Toegegeven, de marktverwachtingen zijn bij sommige bedrijven hoog gespannen, maar doen alsof er niets aan de hand is vormt zeker niet de oplossing.

Shell en ArcelorMittal

Dan doet Shell het een stuk beter. De oliereus meldt traditioneel boven de financiële verslagen alleen de periode waarover het rapporteert. Opgeklopte titels worden niet gebezigd. Dat zou dit keer ook zeer ongepast zijn. Shell heeft namelijk ronduit slecht gepresteerd in het tweede kwartaal. Voor staalreus ArcelorMittal geldt een zelfde verhaal.
Zij zijn helaas de uitzondering. Veel bedrijven komen met opgewekte titels bij hun financiële verslaglegging. Genoemd kunnen bijvoorbeeld nog worden Grontmij en USG People.
Zo had Grontmij wel wat duidelijker mogen zijn over het al dan niet schenden van de bankconvenanten. USG People kopt immer positief, zo lijkt het, terwijl de resultaten slecht zijn.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.