Updates

Aandelen Internationaal

Exxon Mobil

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Exxon Mobil

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen

Federal Reserve of fundamentals

0 0 Leestijd ongeveer

Zoals gebruikelijk laat het winstcijferseizoen positieve en negatieve uitschieters zien. Voor de aandelenmarkten gaan de fundamentele factoren er in onze ogen bepaald niet op vooruit.

In vergelijking tot vorige week deed het rendement op de defensieve portefeuille een klein stapje terug. De lichte rendementsdaling tot 10,6% was niet op een bepaalde positie of een bepaalde categorie terug te voeren. Alle vermogenscategorieën verloren licht. Daardoor liep de achterstand van de portefeuille op de AEX Net Total Return (AEX NR) op tot 5 procentpunt. Dat zegt echter niet zo veel, want deze totalreturnindex is nogal volatiel. Zo lag het rendement van de AEX NR tussen 9 november 2010 (de startdatum van de defensieve portefeuille) en eind mei op meer dan 16% tegen 12,6% voor de defensieve portefeuille.

Na de hint van Fed-voorzitter Bernanke over het eventueel vervroegd afbouwen van de 'kwantitatieve verruiming' kromp het rendement van de AEX NR tot 4%. De defensieve portefeuille werd veel minder hard geraakt door Bernanke's uitspraken. Het rendement daalde namelijk van 12,6 tot 9,2%.

We houden – net als in de pensioenportefeuille – in de defensieve portefeuille een flinke cashpositie aan, omdat we vinden dat de huidige rally op de aandelenmarkt een kunstmatig karakter heeft. Mohamed El-Erian, CEO van vermogensbeheerder Pimco, vroeg zich in een recent artikel in de Financial Times dan ook af: 'Wie wint, de Fed of de fundamentals?'

Voorlopig is dat de Fed, maar David Einhorn, oprichter van het hedgefonds Greenlight Capital, ziet wel een ongunstige trend ontstaan. In de eerste jaren van het herstel van de crisis was de formule voor hogere aandelenkoersen 'het verslaan van de verwachtingen en het verhogen van de prognoses', schrijft Einhorn in zijn meest recente brief aan zijn aandeelhouders. Nu echter worden de analistenverwachtingen voor een lopend kwartaal nog steeds overtroffen, maar worden de verwachtingen voor de volgende kwartalen juist neerwaarts bijgesteld. Zo'n 70% van de bedrijven uit de S&P500-index doet hier aan mee, volgens de hedgefondsbeheerder, en dat stemt bepaald niet positief. 

In vergelijking tot vorige week deed het rendement op de defensieve portefeuille een klein stapje terug. De lichte rendementsdaling tot 10,6% was niet op een bepaalde positie of een bepaalde categorie terug te voeren. Alle vermogenscategorieën verloren licht. Daardoor liep de achterstand van de portefeuille op de AEX Net Total Return (AEX NR) op tot 5 procentpunt. Dat zegt echter niet zo veel, want deze totalreturnindex is nogal volatiel. Zo lag het rendement van de AEX NR tussen 9 november 2010 (de startdatum van de defensieve portefeuille) en eind mei op meer dan 16% tegen 12,6% voor de defensieve portefeuille.

Na de hint van Fed-voorzitter Bernanke over het eventueel vervroegd afbouwen van de 'kwantitatieve verruiming' kromp het rendement van de AEX NR tot 4%. De defensieve portefeuille werd veel minder hard geraakt door Bernanke's uitspraken. Het rendement daalde namelijk van 12,6 tot 9,2%.

We houden – net als in de pensioenportefeuille – in de defensieve portefeuille een flinke cashpositie aan, omdat we vinden dat de huidige rally op de aandelenmarkt een kunstmatig karakter heeft. Mohamed El-Erian, CEO van vermogensbeheerder Pimco, vroeg zich in een recent artikel in de Financial Times dan ook af: 'Wie wint, de Fed of de fundamentals?'

Voorlopig is dat de Fed, maar David Einhorn, oprichter van het hedgefonds Greenlight Capital, ziet wel een ongunstige trend ontstaan. In de eerste jaren van het herstel van de crisis was de formule voor hogere aandelenkoersen 'het verslaan van de verwachtingen en het verhogen van de prognoses', schrijft Einhorn in zijn meest recente brief aan zijn aandeelhouders. Nu echter worden de analistenverwachtingen voor een lopend kwartaal nog steeds overtroffen, maar worden de verwachtingen voor de volgende kwartalen juist neerwaarts bijgesteld. Zo'n 70% van de bedrijven uit de S&P500-index doet hier aan mee, volgens de hedgefondsbeheerder, en dat stemt bepaald niet positief. 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.