Updates

Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Opinie Menno van Hoven, 5 aug 2013 13:44

Dividend blijft binnenstromen

0 0 Leestijd ongeveer

De dividendportefeuille plust 57,4% bij de slotkoersen van eind juli. Met een rendement van net geen 20% in 2013 komt de all time high van mei steeds dichterbij. In augustus gaan 18 aandelen ex-dividend.

De dividendportefeuille wist de laatste weken sterk te herstellen na de flinke dreun aan het einde van het tweede kwartaal.

Bij de slotkoersen van vorige week stond er een totaalrendement van 57,4% op het bord, en staat er in 2013 een fraaie winst van 19,6% op het bord.

Zoals ik wel vaker benadruk gaat het bij de dividendportefeuille juist niet om koerswinsten, maar om het, hoe kan het ook anders, dividend.

Momenteel wordt het rendement vrijwel volledig door koerswinsten voor dividendaandelen gedreven, terwijl op lange termijn juist de dividendcomponent steeds belangrijker wordt.

NU AL 7% MEER DIVIDEND IN 2013
De dividendmachine blijft dan ook goed doordraaien en na een aantal aangekondigde dividendverhogingen en recente portefeuillewijzigingen staat de voorziene dividendgroei nu op 7% ten opzichte van het in 2012 ontvangen bedrag.

Dat betekent dat de huidige dividendportefeuille een inkomen van €4989 op jaarbasis genereert.

Vergeet niet dat veel aandelen in portefeuille hun dividend dit jaar nog gaan verhogen, waardoor het groeipercentage nog aanzienlijk hoger kan uitvallen.

Door het ontvangen dividend elk kwartaal te herbeleggen en de jaarlijkse verhogingen van het dividend door de fondsen in portefeuille blijft het dividendbedrag elk jaar verder groeien.

Zo kondigde Industrial Dover vorig week aan het dividend voor het 58e jaar op rij te verhogen, ditmaal met 7%, volgend op een verhoging van 11% in 2012. Net als dit aandeel, dat inmiddels goed is voor een totaalrendement van 73,6% binnen de dividendportefeuille, verhogen vrijwel alle fondsen in portefeuille elk jaar hun dividend.

TOPMAAND AUGUSTUS
Qua dividendontvangsten is augustus één van de betere maanden voor de dividendportefeuille met liefst 18 van de inmiddels 38 aandelen die ex-dividend gaan. In juli werd er reeds voor 7 aandelen dividend geïncasseerd, aangevuld met 18 dividendbetalingen in augustus en 9 in september.

Zoals altijd zal het ontvangen dividend aan het einde van het kwartaal, dus tegen de slotkoersen van eind september, worden herbelegd in de desbetreffende aandelen.

In de dividendnieuwsbrief zal deze maand veel aandacht zijn voor het groeiende inkomen dat maandelijks met de dividendportefeuille gegenereerd kan worden. 

STATISTIEKEN
Op 6 september 2011 begon ik met de dividendportefeuille, die nu bijna twee jaar verder enkele zeer grote uitschieters kent. Van de 38 aandelen staan er nu 3 op verlies. Deze aandelen werden allemaal aangeschaft in de afgelopen maanden. 

Bekijk hieronder de vier top-5 lijstjes (per 31 juli 2013).

Grootste stijgers
1. PPG Industries +136,1%
2. Roche +76,8%
3. Dover Corp +73,6%
4. Sanofi +71,6%
5. Parker-Hannifin +65,5%

Top 5 Holdings
1. Novartis 3,8%
2. Unilever 3,6%
3. Total 3,6%
4. United Technologies 3,5%
5. Danone 3,5%

Hoogste dividendrendement
1. Total 5,8%
2. Shell 5,6%
3. GlaxoSmithKline 5,5%
4. Realty Income 5,1%
5. Altria 5,0%

Sectorverdeling
1. Consumer (stap/discr) 32,7%
2. Farma 22,8%
3. Industrials 14,5%
4. Basic Materials 11,6%
5. Oil/Gas 11,5%

 

Voor het volledige portefeuilleoverzicht, inclusief een uitgebreid verslag van de dividendportefeuille verwijs ik u naar onze maandelijkse dividendnieuwsbrief, die gratis is voor abonnees van Beleggers Belangen.

GOEDE SPREIDING VAN LEVENSBELANG
Zoals gezegd zijn er momenteel 3 van de in totaal 38 aandelen in de dividendportefeuille die nog op verlies staan. Deze aandelen werden allemaal in 2013 gekocht. De grootste daler werd pas twee maanden geleden gekocht en staat nu al op een negatief rendement van 30% vanwege een totaal onverwachte ontwikkeling binnen de desbetreffende sector, die resulteerde in grote koersdalingen.

Toch is er helemaal niets aan de hand voor de dividendportefeuille dankzij de gehanteerde spreiding. Zo wegen de drie aandelen die op verlies staan slechts voor 4,4% mee binnen de totale portefeuille. Dat is bijna net zoveel als zwaargewicht Novartis (weging 3,8%).

Voor de dividendportefeuille hanteer ik als regel dat een aandeel nooit een weging van meer dan 5% heeft. Een ondergrens is er niet, maar voor de meer speculatieve aandelen zal ik in de regel nooit starten met een weging van meer dan twee procent.

Een koersverlies van ongeveer 30% voor de grootste daler in portefeuille resulteerde vanwege de lage startweging van 2% zodoende in een negatieve impact van 0,6% op het totaalrendement. Het is dan ook niet zonder reden dat ik voor sommige aandelen bewust voor een kleine weging kies, zeker als het om meer speculatieve- of stevig gewaardeerde dividendaandelen gaat.

Overigens gaat het om stuk voor stuk kwalitatief sterke fondsen, waarbij de focus vooralsnog op de zeer lange termijn ligt. Een koersdaling betekent dat ik kan herbeleggen tegen aantrekkelijke koersniveaus. In de dividendnieuwsbrief van augustus en in het komende nummer van Beleggers Belangen is er meer aandacht voor de vooruitzichten van deze 'losers'.

Zoals gebruikelijk doe ik via Twitter dagelijks verslag van de laatste ontwikkelingen op dividendgebied. Ook worden nieuwe aankopen of portefeuillewijzigingen altijd eerst via @mennovanhoven bekendgemaakt.

Tekst: Menno van Hoven, 5 augustus 2013
(Indien u vragen heeft over de dividendportefeuille: stuur een email naar menno.van.hoven@reedbusiness.nl)

De dividendportefeuille wist de laatste weken sterk te herstellen na de flinke dreun aan het einde van het tweede kwartaal.

Bij de slotkoersen van vorige week stond er een totaalrendement van 57,4% op het bord, en staat er in 2013 een fraaie winst van 19,6% op het bord.

Zoals ik wel vaker benadruk gaat het bij de dividendportefeuille juist niet om koerswinsten, maar om het, hoe kan het ook anders, dividend.

Momenteel wordt het rendement vrijwel volledig door koerswinsten voor dividendaandelen gedreven, terwijl op lange termijn juist de dividendcomponent steeds belangrijker wordt.

NU AL 7% MEER DIVIDEND IN 2013
De dividendmachine blijft dan ook goed doordraaien en na een aantal aangekondigde dividendverhogingen en recente portefeuillewijzigingen staat de voorziene dividendgroei nu op 7% ten opzichte van het in 2012 ontvangen bedrag.

Dat betekent dat de huidige dividendportefeuille een inkomen van €4989 op jaarbasis genereert.

Vergeet niet dat veel aandelen in portefeuille hun dividend dit jaar nog gaan verhogen, waardoor het groeipercentage nog aanzienlijk hoger kan uitvallen.

Door het ontvangen dividend elk kwartaal te herbeleggen en de jaarlijkse verhogingen van het dividend door de fondsen in portefeuille blijft het dividendbedrag elk jaar verder groeien.

Zo kondigde Industrial Dover vorig week aan het dividend voor het 58e jaar op rij te verhogen, ditmaal met 7%, volgend op een verhoging van 11% in 2012. Net als dit aandeel, dat inmiddels goed is voor een totaalrendement van 73,6% binnen de dividendportefeuille, verhogen vrijwel alle fondsen in portefeuille elk jaar hun dividend.

TOPMAAND AUGUSTUS
Qua dividendontvangsten is augustus één van de betere maanden voor de dividendportefeuille met liefst 18 van de inmiddels 38 aandelen die ex-dividend gaan. In juli werd er reeds voor 7 aandelen dividend geïncasseerd, aangevuld met 18 dividendbetalingen in augustus en 9 in september.

Zoals altijd zal het ontvangen dividend aan het einde van het kwartaal, dus tegen de slotkoersen van eind september, worden herbelegd in de desbetreffende aandelen.

In de dividendnieuwsbrief zal deze maand veel aandacht zijn voor het groeiende inkomen dat maandelijks met de dividendportefeuille gegenereerd kan worden. 

STATISTIEKEN
Op 6 september 2011 begon ik met de dividendportefeuille, die nu bijna twee jaar verder enkele zeer grote uitschieters kent. Van de 38 aandelen staan er nu 3 op verlies. Deze aandelen werden allemaal aangeschaft in de afgelopen maanden. 

Bekijk hieronder de vier top-5 lijstjes (per 31 juli 2013).

Grootste stijgers
1. PPG Industries +136,1%
2. Roche +76,8%
3. Dover Corp +73,6%
4. Sanofi +71,6%
5. Parker-Hannifin +65,5%

Top 5 Holdings
1. Novartis 3,8%
2. Unilever 3,6%
3. Total 3,6%
4. United Technologies 3,5%
5. Danone 3,5%

Hoogste dividendrendement
1. Total 5,8%
2. Shell 5,6%
3. GlaxoSmithKline 5,5%
4. Realty Income 5,1%
5. Altria 5,0%

Sectorverdeling
1. Consumer (stap/discr) 32,7%
2. Farma 22,8%
3. Industrials 14,5%
4. Basic Materials 11,6%
5. Oil/Gas 11,5%

 

Voor het volledige portefeuilleoverzicht, inclusief een uitgebreid verslag van de dividendportefeuille verwijs ik u naar onze maandelijkse dividendnieuwsbrief, die gratis is voor abonnees van Beleggers Belangen.

GOEDE SPREIDING VAN LEVENSBELANG
Zoals gezegd zijn er momenteel 3 van de in totaal 38 aandelen in de dividendportefeuille die nog op verlies staan. Deze aandelen werden allemaal in 2013 gekocht. De grootste daler werd pas twee maanden geleden gekocht en staat nu al op een negatief rendement van 30% vanwege een totaal onverwachte ontwikkeling binnen de desbetreffende sector, die resulteerde in grote koersdalingen.

Toch is er helemaal niets aan de hand voor de dividendportefeuille dankzij de gehanteerde spreiding. Zo wegen de drie aandelen die op verlies staan slechts voor 4,4% mee binnen de totale portefeuille. Dat is bijna net zoveel als zwaargewicht Novartis (weging 3,8%).

Voor de dividendportefeuille hanteer ik als regel dat een aandeel nooit een weging van meer dan 5% heeft. Een ondergrens is er niet, maar voor de meer speculatieve aandelen zal ik in de regel nooit starten met een weging van meer dan twee procent.

Een koersverlies van ongeveer 30% voor de grootste daler in portefeuille resulteerde vanwege de lage startweging van 2% zodoende in een negatieve impact van 0,6% op het totaalrendement. Het is dan ook niet zonder reden dat ik voor sommige aandelen bewust voor een kleine weging kies, zeker als het om meer speculatieve- of stevig gewaardeerde dividendaandelen gaat.

Overigens gaat het om stuk voor stuk kwalitatief sterke fondsen, waarbij de focus vooralsnog op de zeer lange termijn ligt. Een koersdaling betekent dat ik kan herbeleggen tegen aantrekkelijke koersniveaus. In de dividendnieuwsbrief van augustus en in het komende nummer van Beleggers Belangen is er meer aandacht voor de vooruitzichten van deze 'losers'.

Zoals gebruikelijk doe ik via Twitter dagelijks verslag van de laatste ontwikkelingen op dividendgebied. Ook worden nieuwe aankopen of portefeuillewijzigingen altijd eerst via @mennovanhoven bekendgemaakt.

Tekst: Menno van Hoven, 5 augustus 2013
(Indien u vragen heeft over de dividendportefeuille: stuur een email naar menno.van.hoven@reedbusiness.nl)

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.