Updates

Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Universal Music Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Universal Music Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
verkopen
Opinie Menno van Hoven, 29 jul 2013 11:33

Amerikaanse aandelen tegen zeer lage kosten

0 0 Leestijd ongeveer

Begin juni lanceerde de Amerikaanse aanbieder Vanguard zeven nieuwe ETF's voor de Europese markt. De expense ratio voor de in Amsterdam genoteerde S&P500-ETF bedraagt slechts 0,09%.

Centraal bij de nieuwe ETFs van Vanguard staan de geringe kosten, met een voor Europese begrippen zeer lage expense ratio van slechts 0,09% voor de S&P500 ETF.

Exchange Traded Funds (ETF's) winnen steeds verder aan populariteit in het nog altijd door beleggingsfondsen ge- domineerde Europa.

Een groot voordeel van ETF's zijn de relatief lage kosten. Vooral de laatste tijd zijn de tarieven scherp gedaald door een regelrechte prijsoorlog tussen de bekende aanbieders van ETF's in de Verenigde Staten.

Grote spelers als Vanguard, State Street, Blackrock, Schwab en Invesco (Powershares) sloegen elkaar het laatste jaar om de oren met steeds lagere expense ratio's voor met name de grootste en meest populaire Amerikaanse ETF's. Dankzij de prijzenslag wordt momenteel voor veel van de grootste en meest bekende ETF's nog slechts een zeer kleine beheersvergoeding gerekend.

Een goed voorbeeld is SPDR S&P500 (ticker SPY, de zogenaamde Spyders), met een beheerd vermogen van ruim $150 mrd en een dagelijks handelsvolume van meer dan 100 miljoen stuks 's werelds grootste en meest bekende Exchange Traded Fund van aanbieder State Street.

De expense ratio voor SPY is slechts 0,09% en concurrent Vanguard duikt daar zelfs nog onder met 0,05% voor het vergelijkbare Vanguard S&P500 (ticker VOO). Qua rendement ontlopen de twee trackers, die de gelijknamige index volgen, elkaar nauwelijks met een winst van 20,3% (in dollars) voor de ETF van Vanguard, tegen 20,2% voor het veel grotere SPY.

Sinds 4 juni 2013 kunnen ook Europese beleggers profiteren van een zevental 'low-cost' ETF's van Vanguard. Deze zeven ETF's, met een beursnotering in Amsterdam en in Parijs, staan genoteerd in euro's, waarmee beleggers in eigen valuta rechtstreeks kunnen investeren in een aantal toonaangevende indices wereldwijd, waaronder de S&P500.

BEHEERD VERMOGEN
Met een total expense ratio van 0,09% voor de in Europa genoteerde S&P500 ETF rekent Vanguard weliswaar het dubbele van de grotere Amerikaanse broer VOO (zoals gezegd 0,05%) maar er is zeker voor Europese begrippen desondanks sprake van een extreem laag kostenniveau.

Na een laagste koers van €22,69 op 24 juni klom de ETF de laatste weken in lijn met de records op Wall Street naar een hoogste koers van €24,60, goed voor een rendement van 7% op maandbasis. Dat het beheerd vermogen anderhalve maand na de introductie al ruim €633 mln bedraagt, is veelzeggend.

Wel valt het gemiddelde handelsvolume op van gemiddeld iets minder dan 12.000 stuks over de laatste 30 dagen, zeker gezien de omvang van het fonds. Wie een meer liquide belegging wil, kan dan misschien ook beter kiezen voor de Amerikaanse variant, die uiteraard wel in dollars in New York genoteerd staat.

Qua portefeuillesamenstelling zijn er geen verschillen met index-zwaargewichten Apple, Exxon Mobil, General Electric, Chevron en Johnson & Johnson als top-holdings.

Ook wordt er net als bij de Amerikaanse variant vier keer per jaar dividend uitgekeerd, waarbij beleggers in juni reeds de eerste uitkering van $0,1287 ontvingen.

Vanguard S&P500 staat genoteerd onder tickersymbool VUSA met ISIN-code IE00B3XXRP09.
 

CONCLUSIE
Middels Vanguard S&P500 kunnen beleggers de brede Amerikaanse S&P500-index volgen met een investering in euro's in Amsterdam. Groot pluspunt zijn de zeer lage kosten met een total expense ratio van slechts 0,09%. Let er wel goed dat de S&P500 momenteel op het hoogste niveau ooit staat met stevige waarderingen voor veel aandelen.
 

Tekst: Menno van Hoven, 25 juli 2013 (Twitter: @mennovanhoven)

Centraal bij de nieuwe ETFs van Vanguard staan de geringe kosten, met een voor Europese begrippen zeer lage expense ratio van slechts 0,09% voor de S&P500 ETF.

Exchange Traded Funds (ETF's) winnen steeds verder aan populariteit in het nog altijd door beleggingsfondsen ge- domineerde Europa.

Een groot voordeel van ETF's zijn de relatief lage kosten. Vooral de laatste tijd zijn de tarieven scherp gedaald door een regelrechte prijsoorlog tussen de bekende aanbieders van ETF's in de Verenigde Staten.

Grote spelers als Vanguard, State Street, Blackrock, Schwab en Invesco (Powershares) sloegen elkaar het laatste jaar om de oren met steeds lagere expense ratio's voor met name de grootste en meest populaire Amerikaanse ETF's. Dankzij de prijzenslag wordt momenteel voor veel van de grootste en meest bekende ETF's nog slechts een zeer kleine beheersvergoeding gerekend.

Een goed voorbeeld is SPDR S&P500 (ticker SPY, de zogenaamde Spyders), met een beheerd vermogen van ruim $150 mrd en een dagelijks handelsvolume van meer dan 100 miljoen stuks 's werelds grootste en meest bekende Exchange Traded Fund van aanbieder State Street.

De expense ratio voor SPY is slechts 0,09% en concurrent Vanguard duikt daar zelfs nog onder met 0,05% voor het vergelijkbare Vanguard S&P500 (ticker VOO). Qua rendement ontlopen de twee trackers, die de gelijknamige index volgen, elkaar nauwelijks met een winst van 20,3% (in dollars) voor de ETF van Vanguard, tegen 20,2% voor het veel grotere SPY.

Sinds 4 juni 2013 kunnen ook Europese beleggers profiteren van een zevental 'low-cost' ETF's van Vanguard. Deze zeven ETF's, met een beursnotering in Amsterdam en in Parijs, staan genoteerd in euro's, waarmee beleggers in eigen valuta rechtstreeks kunnen investeren in een aantal toonaangevende indices wereldwijd, waaronder de S&P500.

BEHEERD VERMOGEN
Met een total expense ratio van 0,09% voor de in Europa genoteerde S&P500 ETF rekent Vanguard weliswaar het dubbele van de grotere Amerikaanse broer VOO (zoals gezegd 0,05%) maar er is zeker voor Europese begrippen desondanks sprake van een extreem laag kostenniveau.

Na een laagste koers van €22,69 op 24 juni klom de ETF de laatste weken in lijn met de records op Wall Street naar een hoogste koers van €24,60, goed voor een rendement van 7% op maandbasis. Dat het beheerd vermogen anderhalve maand na de introductie al ruim €633 mln bedraagt, is veelzeggend.

Wel valt het gemiddelde handelsvolume op van gemiddeld iets minder dan 12.000 stuks over de laatste 30 dagen, zeker gezien de omvang van het fonds. Wie een meer liquide belegging wil, kan dan misschien ook beter kiezen voor de Amerikaanse variant, die uiteraard wel in dollars in New York genoteerd staat.

Qua portefeuillesamenstelling zijn er geen verschillen met index-zwaargewichten Apple, Exxon Mobil, General Electric, Chevron en Johnson & Johnson als top-holdings.

Ook wordt er net als bij de Amerikaanse variant vier keer per jaar dividend uitgekeerd, waarbij beleggers in juni reeds de eerste uitkering van $0,1287 ontvingen.

Vanguard S&P500 staat genoteerd onder tickersymbool VUSA met ISIN-code IE00B3XXRP09.
 

CONCLUSIE
Middels Vanguard S&P500 kunnen beleggers de brede Amerikaanse S&P500-index volgen met een investering in euro's in Amsterdam. Groot pluspunt zijn de zeer lage kosten met een total expense ratio van slechts 0,09%. Let er wel goed dat de S&P500 momenteel op het hoogste niveau ooit staat met stevige waarderingen voor veel aandelen.
 

Tekst: Menno van Hoven, 25 juli 2013 (Twitter: @mennovanhoven)