Updates

Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden

Updates

Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Opinie Beleggers Belangen, 25 jul 2013 13:15

De kansen van obligaties

0 0 Leestijd ongeveer

Het monetaire beleid van de centrale banken in de VS en Europa heeft grote invloed op het renteklimaat in de wereld. Dat heeft weer een rechtstreeks effect op de beleggingskansen in staatsobligaties.

Er is een aantal in het oog springende verschillen tussen het beleid van de Amerikaanse Federale Centrale Bank (de Fed) en de Europese Centrale Bank ECB. De eerste heeft twee doelstellingen met zijn beleid: enerzijds het beperken van inflatie en het stimuleren van economische groei, anderzijds het aanjagen van de werkgelegenheid. De ECB beperkt zich tot het beteugelen van de inflatie.

Dat verschil leidt er ook toe dat beide centrale banken een andere – en soms tegenovergestelde - politiek voeren. Waar de Fed onlangs besloot om het opkopen van staatsobligaties te reduceren en vervolgens mogelijk te beëindigen, daar piekert de ECB er niet over om het stimuleringsbeleid te herzien. ECB-president Draghi (foto) laat er geen misverstand over bestaan dat de centrale bank onder zijn leiding de rentetarieven laag zal houden.

De tienjaarsrente van de ‘kernlanden’ van de eurozone zal dan ook lager blijven dan die van de Verenigde Staten. Waarschijnlijk zal dat zelfs gelden voor Frankrijk, dat qua economische situatie net tussen de sterke kernlanden en de probleemlanden in het zuiden van Europa, de ‘perifere’ landen, in zit.

Riskant

Dit alles leidt ertoe dat er weinig winstgevende beleggingskansen zijn in de Amerikaanse en Europese staatsschuld. De schuld van de VS en die van de sterke Europese landen levert te weinig rendement op; beleggen in perifere eurolanden is uiterst riskant door de onzekere economische situatie daar.

Een aantrekkelijk alternatief vormt beleggen in bedrijfsobligaties. In de Koerswijzer in het tijdschrift Beleggers Belangen van 26 juli worden die uiteen gezet.

Wilt u op de hoogte blijven van de kansen van staats- en bedrijfsobligaties? Neem een abonnement.     

Er is een aantal in het oog springende verschillen tussen het beleid van de Amerikaanse Federale Centrale Bank (de Fed) en de Europese Centrale Bank ECB. De eerste heeft twee doelstellingen met zijn beleid: enerzijds het beperken van inflatie en het stimuleren van economische groei, anderzijds het aanjagen van de werkgelegenheid. De ECB beperkt zich tot het beteugelen van de inflatie.

Dat verschil leidt er ook toe dat beide centrale banken een andere – en soms tegenovergestelde – politiek voeren. Waar de Fed onlangs besloot om het opkopen van staatsobligaties te reduceren en vervolgens mogelijk te beëindigen, daar piekert de ECB er niet over om het stimuleringsbeleid te herzien. ECB-president Draghi (foto) laat er geen misverstand over bestaan dat de centrale bank onder zijn leiding de rentetarieven laag zal houden.

De tienjaarsrente van de ‘kernlanden’ van de eurozone zal dan ook lager blijven dan die van de Verenigde Staten. Waarschijnlijk zal dat zelfs gelden voor Frankrijk, dat qua economische situatie net tussen de sterke kernlanden en de probleemlanden in het zuiden van Europa, de ‘perifere’ landen, in zit.

Riskant

Dit alles leidt ertoe dat er weinig winstgevende beleggingskansen zijn in de Amerikaanse en Europese staatsschuld. De schuld van de VS en die van de sterke Europese landen levert te weinig rendement op; beleggen in perifere eurolanden is uiterst riskant door de onzekere economische situatie daar.

Een aantrekkelijk alternatief vormt beleggen in bedrijfsobligaties. In de Koerswijzer in het tijdschrift Beleggers Belangen van 26 juli worden die uiteen gezet.

Wilt u op de hoogte blijven van de kansen van staats- en bedrijfsobligaties? Neem een abonnement.