Updates

Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Opinie Peter Schutte, 23 jul 2013 10:34

Emerging markets blazen stoom af

0 0 Leestijd ongeveer

De snelgroeiende landen Brazilië, Rusland, India en China hebben al langere tijd afgedaan voor beleggers. Maar dit jaar doen vrijwel alle opkomende landen het mager.

Kapitaalstromen gaan richting het Westen. Oude tijden herleven en dat hadden weinigen voorzien. Wel roept het de vraag op of dit een gezonde ontwikkeling is.

De MSCI emerging markets index staat sinds het begin van dit jaar bijna 10% in de min. Een significante underperformance vergeleken met de Amerikaanse S&P 500 index die dit jaar al 27% is gestegen.

Vooral de Amerikaanse financiële waarden doen het goed, zowel koersmatig als qua winstontwikkeling. De meeste Amerikaanse zakenbanken zijn de afgelopen weken met verbluffend goede halfjaarcijfers gekomen. De winsten zijn in zes jaar niet zo hoog geweest.

VS -zakenbanken vs BRIC-grondstoffen
Gevolg van deze ontwikkeling is dat de beurswaarden van de Amerikaanse zakenbanken dit jaar een flinke rally hebben gemaakt vergeleken met de waarde van alle grondstofgerelateerde bedrijven in de BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India en China).

Volgens berekeningen van de Financial Times zijn de Amerikaanse zakenbanken momenteel twee keer zoveel waard als de Petrobrassen, Rosnefts en Vales uit de BRIC-wereld. Begin dit jaar was dit nog een factor 1,5.

De laatste keer dat de Amerikaanse zakenbanken minder waard waren dan de grondstofbedrijven uit de BRIC-landen was vlak voor de val van Lehman Brothers.

Waar de Amerikaanse zakenbanken goede resultaten laten zien, worden de grondstofondernemingen uiteraard geraakt door de dalende prijzen van allerlei grondstoffen en (edel) metalen en zien zij gelijk de kosten om de grondstoffen te winnen oplopen. Vooral China, Brazilië en Rusland zijn sterk afhankelijk van export die hapert richting vooral Europa, terwijl de laatste twee landen ook met name leunen op hun grondstoffenvoorraden.

Fed speelt rol
De Amerikaanse zakenbanken spinnen garen bij het herstel van de huizenmarkt en de tot nieuwe records gestegen Amerikaanse aandelenindices. Hierin speelt uiteraard het ruime monetaire beleid van de Fed een belangrijke rol.

Natuurlijk heeft de Fed met zijn goedkoopgeldpolitiek ook voor een kapitaalstroom richting opkomende landen gezorgd waar hogere rendementen waren te behalen. Dit zorgde voor een opwaartse druk op grondstofprijzen.

Echter, nu de BRIC-landen een vertraging doormaken oefenen zij ook minder vraag naar grondstoffen uit, wat de prijzen onder druk zet. De verwachting dat de Fed binnen afzienbare tijd de geldkraan zal dichtdraaien zet ook druk op grondstofprijzen. Kapitaal stroomt weer naar het qua rentevergoeding aantrekkelijker geworden Amerika.

Verschuiving opmerkelijk
Waar we met zijn allen dachten dat de BRIC-landen binnen afzienbare tijd het stokje van de macht in de financiële wereld zouden overnemen van 'Wall Street' is het tij toch al weer enige tijd gekeerd en loopt het Westen dit jaar zelfs weer duidelijk uit.

Het is wel de vraag of we als belegger verheugd moeten zijn met een dergelijke ontwikkeling. Het winstherstel van de Amerikaanse zakenbanken is in belangrijke mate kunstmatig, door de Fed gemanipuleerd via bijna gratis geld.

Dit zorgt voor een déjà-vu-gevoel van voor de kredietcrisis, waarin de wereldeconomie met goedkope schuld werd opgepompt. Wat daar van terecht is gekomen weten we allemaal.

Laat die Amerikaanse zakenbanken maar wat minder verdienen, dat is een veel gezondere situatie. 

Kapitaalstromen gaan richting het Westen. Oude tijden herleven en dat hadden weinigen voorzien. Wel roept het de vraag op of dit een gezonde ontwikkeling is.

De MSCI emerging markets index staat sinds het begin van dit jaar bijna 10% in de min. Een significante underperformance vergeleken met de Amerikaanse S&P 500 index die dit jaar al 27% is gestegen.

Vooral de Amerikaanse financiële waarden doen het goed, zowel koersmatig als qua winstontwikkeling. De meeste Amerikaanse zakenbanken zijn de afgelopen weken met verbluffend goede halfjaarcijfers gekomen. De winsten zijn in zes jaar niet zo hoog geweest.

VS -zakenbanken vs BRIC-grondstoffen
Gevolg van deze ontwikkeling is dat de beurswaarden van de Amerikaanse zakenbanken dit jaar een flinke rally hebben gemaakt vergeleken met de waarde van alle grondstofgerelateerde bedrijven in de BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India en China).

Volgens berekeningen van de Financial Times zijn de Amerikaanse zakenbanken momenteel twee keer zoveel waard als de Petrobrassen, Rosnefts en Vales uit de BRIC-wereld. Begin dit jaar was dit nog een factor 1,5.

De laatste keer dat de Amerikaanse zakenbanken minder waard waren dan de grondstofbedrijven uit de BRIC-landen was vlak voor de val van Lehman Brothers.

Waar de Amerikaanse zakenbanken goede resultaten laten zien, worden de grondstofondernemingen uiteraard geraakt door de dalende prijzen van allerlei grondstoffen en (edel) metalen en zien zij gelijk de kosten om de grondstoffen te winnen oplopen. Vooral China, Brazilië en Rusland zijn sterk afhankelijk van export die hapert richting vooral Europa, terwijl de laatste twee landen ook met name leunen op hun grondstoffenvoorraden.

Fed speelt rol
De Amerikaanse zakenbanken spinnen garen bij het herstel van de huizenmarkt en de tot nieuwe records gestegen Amerikaanse aandelenindices. Hierin speelt uiteraard het ruime monetaire beleid van de Fed een belangrijke rol.

Natuurlijk heeft de Fed met zijn goedkoopgeldpolitiek ook voor een kapitaalstroom richting opkomende landen gezorgd waar hogere rendementen waren te behalen. Dit zorgde voor een opwaartse druk op grondstofprijzen.

Echter, nu de BRIC-landen een vertraging doormaken oefenen zij ook minder vraag naar grondstoffen uit, wat de prijzen onder druk zet. De verwachting dat de Fed binnen afzienbare tijd de geldkraan zal dichtdraaien zet ook druk op grondstofprijzen. Kapitaal stroomt weer naar het qua rentevergoeding aantrekkelijker geworden Amerika.

Verschuiving opmerkelijk
Waar we met zijn allen dachten dat de BRIC-landen binnen afzienbare tijd het stokje van de macht in de financiële wereld zouden overnemen van 'Wall Street' is het tij toch al weer enige tijd gekeerd en loopt het Westen dit jaar zelfs weer duidelijk uit.

Het is wel de vraag of we als belegger verheugd moeten zijn met een dergelijke ontwikkeling. Het winstherstel van de Amerikaanse zakenbanken is in belangrijke mate kunstmatig, door de Fed gemanipuleerd via bijna gratis geld.

Dit zorgt voor een déjà-vu-gevoel van voor de kredietcrisis, waarin de wereldeconomie met goedkope schuld werd opgepompt. Wat daar van terecht is gekomen weten we allemaal.

Laat die Amerikaanse zakenbanken maar wat minder verdienen, dat is een veel gezondere situatie.