Updates

Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Opinie Ivan Snurer, 22 jul 2013 09:56

Dow Jones zonder vrees

0 0 Leestijd ongeveer

De oudste index ter wereld boekte vorige week zijn 27ste hoogterecord van het jaar. Beleggers blijven wel op hun hoede. Ze vrezen dat de Fed te snel begint met het minder opkopen van obligaties, maar Bernanke zegt dat hij zal reageren als de markten te veel verstrakken.

Op dinsdag 5 maart 2013 zette de Dow Jones na lange leste zijn hoogterecord van donderdag 11 oktober 2007 scherper. De S&P 500 moest wachten tot 10 april vooraleer de hoogste stand ooit zou sneuvelen. Op die bewuste dinsdag liet de oudste beursindex ter wereld al voor de 14de keer in 2013 een nieuw record optekenen. Inmiddels staat de teller op 27 en bij de S&P 500 op 17.

Russell 2000

Het begon echter allemaal met de Russell 2000. De Amerikaanse index voor kleine aandelen begon het nieuwe kalenderjaar voortvarend. Meteen op de eerste handelsdag van 2013 sneuvelde de hoogste stand ooit. Op dinsdag 2 januari werd het oude record van maandag 2 mei 2011 scherper gesteld. Inmiddels is de Russell 2000 toe aan zijn 46ste record van het jaar.

Ondanks de recordregen op Wall Street zijn de winsten van de beursgraadmeters bescheiden te noemen. De Dow Jones en de S&P 500 noteren 10 respectievelijk 7 procent boven hun hoogste stand van 11 oktober 2007. De Russell 2000 daarentegen kan pronken met tweecijferige rendementen: + 21 procent ten opzichte van de hoogste stand ooit uit mei 2011.

Dow-theorie

Vanuit de Dow-theorie is het belangrijk dat de marktgemiddelden elkaar bevestigen. De theorie vergelijkt de prestaties van de Dow Jones Industrial Average, algemeen bekend als de Dow Jones, en de Dow Jones Transportation Average. Volgens Charles Henry Dow, de bedenker van de theorie, zal geen enkele rally lang standhouden als de koersontwikkeling van beide indices niet in dezelfde richting bewegen en volgt de industriële index de transportindex.

Zolang beide marktgemiddelden hogere toppen neerzetten is er sprake van een gezonde opwaartse trend. Wanneer beide indices van richting veranderen, is er sprake van een nieuwe trend. Dus wanneer dat niet het geval is, dan vraagt dat om verhoogde aandacht.

Momenteel is er volgens de Dow-theorie geen vuiltje aan de lucht. De Dow Jones Industrial Average en de Dow Jones Transportation Average gaan samen op. Ze rijgen de records aan elkaar. De transportindex brak vorige week zijn 35ste record van het jaar. Zodra blijkt dat de industriële index nieuwe records neerzet en de transportindex daar niet in slaagt, moet je als belegger op je hoede zijn. Andersom kan natuurlijk ook, maar volgens de bedenker van de Dow-theorie zet de Transportation Average de toon voor de Industrial Average. De onderliggende gedachte is dat verkochte goederen vervangen worden en daarbij speelt transport een grote rol. Immers; zonder transport staat alles stil.

Beleggen is vooruitzien

Bernanke is sinds woensdag 1 februari 2006 de voorzitter van het Amerikaanse stelsel van centrale banken. De bestuursvoorzitter van de Federal Reserve gaf te kennen dat hij niet beschikbaar is voor een derde ambtstermijn van vier jaar. Daar zijn mandaat volgend jaar afloopt en de Amerikaanse economie tekenen van duurzaam herstel toont, bereidt hij de markten nu al voor op de volgende logische stap in het ruimhartige monetaire beleid. Wellicht zal de Bernanke al in de herfst aankondigen dat de Fed geleidelijk aan minder obligaties gaat opkopen. Niet zozeer omwille van de toestand van de economie, wel om de financiële markten de tijd te gunnen om kennis te maken met de nieuwe bestuursvoorzitter.

Het is een open vraag of de Amerikaanse economie bestand is tegen een geleidelijke afbouw van het obligatie-inkoopprogramma. Met zijn gigantische inkoopprogramma maakt Japan het Bernanke gemakkelijker om van koers te veranderen. Zodra bekend wordt dat de Fed daadwerkelijk minder obligaties opkoopt, zal de langetermijnrente opveren tot boven de drie procent. Mocht de lange rente echter te hard doorstijgen, dan zal Bernanke niet aarzelen en opnieuw massaal obligaties opkopen.

Op zich is de Amerikaanse economie sterk genoeg om het hoofd te bieden aan een opstoot van de lange rente. De Fed houdt immers de korte rente tot eind 2014 op het historisch lage niveau van 0,25 procent. Een renteopstoot zal gewis op Wall Street een milde correctie uitlokken. Het is alleen de vraag of in die periode de eurocrisis met zijn Zuid-Europese bezuinigingsproblemen of in de vorm van de Duitse bondsdagverkiezingen roet in het eten gooien. @ Ivan Snurer

Op dinsdag 5 maart 2013 zette de Dow Jones na lange leste zijn hoogterecord van donderdag 11 oktober 2007 scherper. De S&P 500 moest wachten tot 10 april vooraleer de hoogste stand ooit zou sneuvelen. Op die bewuste dinsdag liet de oudste beursindex ter wereld al voor de 14de keer in 2013 een nieuw record optekenen. Inmiddels staat de teller op 27 en bij de S&P 500 op 17.

Russell 2000

Het begon echter allemaal met de Russell 2000. De Amerikaanse index voor kleine aandelen begon het nieuwe kalenderjaar voortvarend. Meteen op de eerste handelsdag van 2013 sneuvelde de hoogste stand ooit. Op dinsdag 2 januari werd het oude record van maandag 2 mei 2011 scherper gesteld. Inmiddels is de Russell 2000 toe aan zijn 46ste record van het jaar.

Ondanks de recordregen op Wall Street zijn de winsten van de beursgraadmeters bescheiden te noemen. De Dow Jones en de S&P 500 noteren 10 respectievelijk 7 procent boven hun hoogste stand van 11 oktober 2007. De Russell 2000 daarentegen kan pronken met tweecijferige rendementen: + 21 procent ten opzichte van de hoogste stand ooit uit mei 2011.

Dow-theorie

Vanuit de Dow-theorie is het belangrijk dat de marktgemiddelden elkaar bevestigen. De theorie vergelijkt de prestaties van de Dow Jones Industrial Average, algemeen bekend als de Dow Jones, en de Dow Jones Transportation Average. Volgens Charles Henry Dow, de bedenker van de theorie, zal geen enkele rally lang standhouden als de koersontwikkeling van beide indices niet in dezelfde richting bewegen en volgt de industriële index de transportindex.

Zolang beide marktgemiddelden hogere toppen neerzetten is er sprake van een gezonde opwaartse trend. Wanneer beide indices van richting veranderen, is er sprake van een nieuwe trend. Dus wanneer dat niet het geval is, dan vraagt dat om verhoogde aandacht.

Momenteel is er volgens de Dow-theorie geen vuiltje aan de lucht. De Dow Jones Industrial Average en de Dow Jones Transportation Average gaan samen op. Ze rijgen de records aan elkaar. De transportindex brak vorige week zijn 35ste record van het jaar. Zodra blijkt dat de industriële index nieuwe records neerzet en de transportindex daar niet in slaagt, moet je als belegger op je hoede zijn. Andersom kan natuurlijk ook, maar volgens de bedenker van de Dow-theorie zet de Transportation Average de toon voor de Industrial Average. De onderliggende gedachte is dat verkochte goederen vervangen worden en daarbij speelt transport een grote rol. Immers; zonder transport staat alles stil.

Beleggen is vooruitzien

Bernanke is sinds woensdag 1 februari 2006 de voorzitter van het Amerikaanse stelsel van centrale banken. De bestuursvoorzitter van de Federal Reserve gaf te kennen dat hij niet beschikbaar is voor een derde ambtstermijn van vier jaar. Daar zijn mandaat volgend jaar afloopt en de Amerikaanse economie tekenen van duurzaam herstel toont, bereidt hij de markten nu al voor op de volgende logische stap in het ruimhartige monetaire beleid. Wellicht zal de Bernanke al in de herfst aankondigen dat de Fed geleidelijk aan minder obligaties gaat opkopen. Niet zozeer omwille van de toestand van de economie, wel om de financiële markten de tijd te gunnen om kennis te maken met de nieuwe bestuursvoorzitter.

Het is een open vraag of de Amerikaanse economie bestand is tegen een geleidelijke afbouw van het obligatie-inkoopprogramma. Met zijn gigantische inkoopprogramma maakt Japan het Bernanke gemakkelijker om van koers te veranderen. Zodra bekend wordt dat de Fed daadwerkelijk minder obligaties opkoopt, zal de langetermijnrente opveren tot boven de drie procent. Mocht de lange rente echter te hard doorstijgen, dan zal Bernanke niet aarzelen en opnieuw massaal obligaties opkopen.

Op zich is de Amerikaanse economie sterk genoeg om het hoofd te bieden aan een opstoot van de lange rente. De Fed houdt immers de korte rente tot eind 2014 op het historisch lage niveau van 0,25 procent. Een renteopstoot zal gewis op Wall Street een milde correctie uitlokken. Het is alleen de vraag of in die periode de eurocrisis met zijn Zuid-Europese bezuinigingsproblemen of in de vorm van de Duitse bondsdagverkiezingen roet in het eten gooien. @ Ivan Snurer