Updates

Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
kopen
Opinie Ivan Snurer, 19 jul 2013 08:57

Autorijden, stuurmanskunst en beleggen

0 0 Leestijd ongeveer

Het bijzondere van beleggen is dat meerdere strategieën succes kunnen brengen. Zoals meerdere wegen naar Rome leiden, bestaat er niet zoiets als de ultieme beleggingsstrategie.

Indien dit wel het geval zou zijn, dan zou het binnen de kortste keren weg gearbitreerd worden. Net zoals op een drukke weg een net opengestelde rijstrook zich in een mum van tijd met auto’s volpakt.

Vergelijk het met autorijden

Als je weet hoe het moet, kun je de weg op. Als je weet waar je naartoe wilt, vertrek je nadat je de route hebt uitgestippeld. Maar als je de markt niet kunt beoordelen, kun je je geld beter op een rentedragende zichtrekening zetten.

Beleggen is op zich eenvoudig

Als je je aan de verkeersregels houdt, is de kans op schade klein. Als je je op de beurs aan de regels houdt, zijn de risico’s te overzien. Maar om jezelf elke dag, keer op keer aan de regels te houden, is ongeveer het moeilijkste dat er bestaat.

Beleggen is een vaardigheid

Als je met de auto rijdt, stuur je en schakel je mettertijd vanzelf beter. Als je van beleggen houdt, wordt gaandeweg je kennis groter en je rendement beter. Maar beleggen is meer dan een beetje sturen alleen.

Beleggen is een vak

Als je taxichauffeur bent, rij je met een sedan. Als je autocoureur bent, rij je met een racewagen. Als je belegt, verschilt je aanpak naargelang je doelstelling. Maar je beleggingsstrategie is immer afhankelijk van de termijn waarbinnen je opereert.

Beleggen is leuk

Als je graag met de auto rijdt, neem je zelf plaats achter het stuur en rij je zelf naar de plaats van de bestemming. Als je van beleggen houdt, beleg je zelf en kies je zelf je aandelen en beleggingsproducten. Maar ook al laat je je adviseren, je draagt alle verantwoordelijkheid zelf

Beleggen vergt stuurmanskunst

Als je met een geblindeerde voorruit enkel op je spiegels stuurt, mis je eerder vroeg dan laat een bocht. Als je louter op basis van historische cijfers belegt, hol je veelal achter de feiten aan. Maar voorspellen is moeilijk, zeker als het de toekomst betreft.

Sleutel tot succes

Beleggen is op zich niet moeilijk, maar daarom nog niet gemakkelijk. Of een belegging uiteindelijk winst oplevert of resulteert in verlies, laat zich moeilijk voorspellen. Dit neemt niet weg dat kennisniveau, beleggingshorizon en de graad van activiteit (actief of passief beleggen) maatgevend zijn bij de keuze van je favoriete strategie. De geschiedenis leert evenwel dat beurskoersen op termijn omhoog neigen.

De sleutel tot succes is discipline, diversificatie en dividend. Met de drie d’s van beleggen kom je een heel end. @ Ivan Snurer

Indien dit wel het geval zou zijn, dan zou het binnen de kortste keren weg gearbitreerd worden. Net zoals op een drukke weg een net opengestelde rijstrook zich in een mum van tijd met auto’s volpakt.

Vergelijk het met autorijden

Als je weet hoe het moet, kun je de weg op. Als je weet waar je naartoe wilt, vertrek je nadat je de route hebt uitgestippeld. Maar als je de markt niet kunt beoordelen, kun je je geld beter op een rentedragende zichtrekening zetten.

Beleggen is op zich eenvoudig

Als je je aan de verkeersregels houdt, is de kans op schade klein. Als je je op de beurs aan de regels houdt, zijn de risico’s te overzien. Maar om jezelf elke dag, keer op keer aan de regels te houden, is ongeveer het moeilijkste dat er bestaat.

Beleggen is een vaardigheid

Als je met de auto rijdt, stuur je en schakel je mettertijd vanzelf beter. Als je van beleggen houdt, wordt gaandeweg je kennis groter en je rendement beter. Maar beleggen is meer dan een beetje sturen alleen.

Beleggen is een vak

Als je taxichauffeur bent, rij je met een sedan. Als je autocoureur bent, rij je met een racewagen. Als je belegt, verschilt je aanpak naargelang je doelstelling. Maar je beleggingsstrategie is immer afhankelijk van de termijn waarbinnen je opereert.

Beleggen is leuk

Als je graag met de auto rijdt, neem je zelf plaats achter het stuur en rij je zelf naar de plaats van de bestemming. Als je van beleggen houdt, beleg je zelf en kies je zelf je aandelen en beleggingsproducten. Maar ook al laat je je adviseren, je draagt alle verantwoordelijkheid zelf

Beleggen vergt stuurmanskunst

Als je met een geblindeerde voorruit enkel op je spiegels stuurt, mis je eerder vroeg dan laat een bocht. Als je louter op basis van historische cijfers belegt, hol je veelal achter de feiten aan. Maar voorspellen is moeilijk, zeker als het de toekomst betreft.

Sleutel tot succes

Beleggen is op zich niet moeilijk, maar daarom nog niet gemakkelijk. Of een belegging uiteindelijk winst oplevert of resulteert in verlies, laat zich moeilijk voorspellen. Dit neemt niet weg dat kennisniveau, beleggingshorizon en de graad van activiteit (actief of passief beleggen) maatgevend zijn bij de keuze van je favoriete strategie. De geschiedenis leert evenwel dat beurskoersen op termijn omhoog neigen.

De sleutel tot succes is discipline, diversificatie en dividend. Met de drie d’s van beleggen kom je een heel end. @ Ivan Snurer