Updates

Aandelen Nederland

Randstad

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Randstad

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Opinie Peter Schutte, 16 jul 2013 10:57

Goed nieuws voor beleggers

0 0 Leestijd ongeveer

De Chinese economie is in het tweede kwartaal met 7,5% gegroeid. Het is het derde kwartaal op rij dat de groei afzwakt, maar zorgelijk is het zeker niet.

De Chinese economie is in het tweede kwartaal met 7,5% gegroeid. Het is het derde kwartaal op rij dat de groei afzwakt, maar zorgelijk is het zeker niet. Beleggers moeten vooral oog hebben voor de nieuwe prioriteiten die de nieuwe regering vormt. Wat minder groei zou daarbij juist toegejuicht moeten worden.

Al circa dertig jaar lang groeide de Chinese economie met een procent of tien. Daarmee is China na de Verenigde Staten de grootste economie ter wereld geworden. Een dergelijk dubbelcijfers groeicijfer zullen we voorlopig niet meer zien. Volgens economen van de Japanse bank Nomura is de kans zelfs 30% dat de Chinese groei in de tweede jaarhelft onder de 7% duikt.  En ook dat is niet zo erg als het lijkt.

Credit crunch
Beleggers waren de laatste maanden erg ongerust over het Chinese groeiwonder. Veel macro data wezen de verkeerde kant op en dan spelen nog de grote tekorten van lokale Chinese overheden en de sterk gestegen interbancaire rentetarieven. De Chinese autoriteiten draaiden hierop de kredietkraan dicht wat de angst voor een credit crunch voedde.

De Chinese economie heeft de laatste jaren vooral veel baat gehad van investeringen en export, een model dat als niet lang houdbaar wordt gezien. De hoge groeicijfers uit het verleden hebben dan ook tot grote onevenwichtigheden in de economie geleid alsmede hoge schulden veroorzaakt bij lokale overheden. Dit heeft gezorgd voor luchtbellen in de huizenmarkt en vele oninbare leningen bij banken en overheden, wat juist weer voor extra schuldvraag zorgt. De kredietverlening en toestroom van buitenlands kapitaal, dat vaak speculatief wordt ingezet, zal op een lager pitje moeten komen waarmee de kredietrisico’s uit de economie moeten stromen. Een beetje minder allemaal mag best dus.

Geen extra stimuli
De nieuwe leiders zijn er alles aangelegen de binnenlandse consumptie te laten groeien om zo tot een meer houdbaar groeimodel te komen. Vooralsnog wil dat niet echt vlotten, maar het huidige groeicijfer zal de Chinese autoriteiten niet snel doen besluiten extra stimuleringsmaatregelen uit de kast te trekken.

Het huidige groeicijfer is afdoende om sociale onrust te voorkomen. Er worden naar verluidt nog steeds voldoende banen gecreëerd om het omvangrijke arbeidsaanbod op te vangen.

De groei van 7,5% in het tweede kwartaal dient ook gezien te worden tegen de achtergrond dat China nog altijd sterk leunt op de export en Europa, met 20% het grootste afzetgebied, bijzonder matig draait.

Zeker met de bubbels in het achterhoofd zullen de Chinese autoriteiten niet meer zo snel als in het verleden naar additionele stimuleringsmaatregelen grijpen. Het dichtdraaien van de kredietkraan door de centrale bank is daar een voorbode van. Wel zullen zij goed de slechte leningen in de gaten moeten houden. Groeivertraging betekent immers ook meer non- en wanbetalingen en minder ruimte bij banken voor nieuwe kredieten.

Hervormingen doorvoeren
De woorden van Lou Jinwei, de Chinese minister van financiën, zijn ook veelzeggend. Hij liet tijdens een bijeenkomst in Washington weten dat zelfs een groeivertraging tot 6,5% op termijn aanvaardbaar zou zijn. Goede kans dus dat China verder blijft aandringen op een meer gematigder groeitempo, waar het schipperen blijft tussen het voorkomen van sociale onrust en het blazen van luchtbellen.

Lou Jinwei liet verder weten er op te vertrouwen dat de groei dit jaar 7% zal bedragen. Officieel streeft China voor 2013 naar een economische expansie van 7,5%, maar dat zal mogelijk wat minder worden. Na zes maanden staat de teller overigens op 7,6%.  Een wat gematigder groeitempo zorgt er ook voor dat China meer vaart zal moeten maken met het doorvoeren van de noodzakelijke hervormingen in de economie en in het bankwezen. Allemaal goed nieuws voor beleggers. En nu maar hopen dat de Chinese autoriteiten hun mannetje blijven staan.

De Chinese economie is in het tweede kwartaal met 7,5% gegroeid. Het is het derde kwartaal op rij dat de groei afzwakt, maar zorgelijk is het zeker niet. Beleggers moeten vooral oog hebben voor de nieuwe prioriteiten die de nieuwe regering vormt. Wat minder groei zou daarbij juist toegejuicht moeten worden.

Al circa dertig jaar lang groeide de Chinese economie met een procent of tien. Daarmee is China na de Verenigde Staten de grootste economie ter wereld geworden. Een dergelijk dubbelcijfers groeicijfer zullen we voorlopig niet meer zien. Volgens economen van de Japanse bank Nomura is de kans zelfs 30% dat de Chinese groei in de tweede jaarhelft onder de 7% duikt.  En ook dat is niet zo erg als het lijkt.

Credit crunch
Beleggers waren de laatste maanden erg ongerust over het Chinese groeiwonder. Veel macro data wezen de verkeerde kant op en dan spelen nog de grote tekorten van lokale Chinese overheden en de sterk gestegen interbancaire rentetarieven. De Chinese autoriteiten draaiden hierop de kredietkraan dicht wat de angst voor een credit crunch voedde.

De Chinese economie heeft de laatste jaren vooral veel baat gehad van investeringen en export, een model dat als niet lang houdbaar wordt gezien. De hoge groeicijfers uit het verleden hebben dan ook tot grote onevenwichtigheden in de economie geleid alsmede hoge schulden veroorzaakt bij lokale overheden. Dit heeft gezorgd voor luchtbellen in de huizenmarkt en vele oninbare leningen bij banken en overheden, wat juist weer voor extra schuldvraag zorgt. De kredietverlening en toestroom van buitenlands kapitaal, dat vaak speculatief wordt ingezet, zal op een lager pitje moeten komen waarmee de kredietrisico’s uit de economie moeten stromen. Een beetje minder allemaal mag best dus.

Geen extra stimuli
De nieuwe leiders zijn er alles aangelegen de binnenlandse consumptie te laten groeien om zo tot een meer houdbaar groeimodel te komen. Vooralsnog wil dat niet echt vlotten, maar het huidige groeicijfer zal de Chinese autoriteiten niet snel doen besluiten extra stimuleringsmaatregelen uit de kast te trekken.

Het huidige groeicijfer is afdoende om sociale onrust te voorkomen. Er worden naar verluidt nog steeds voldoende banen gecreëerd om het omvangrijke arbeidsaanbod op te vangen.

De groei van 7,5% in het tweede kwartaal dient ook gezien te worden tegen de achtergrond dat China nog altijd sterk leunt op de export en Europa, met 20% het grootste afzetgebied, bijzonder matig draait.

Zeker met de bubbels in het achterhoofd zullen de Chinese autoriteiten niet meer zo snel als in het verleden naar additionele stimuleringsmaatregelen grijpen. Het dichtdraaien van de kredietkraan door de centrale bank is daar een voorbode van. Wel zullen zij goed de slechte leningen in de gaten moeten houden. Groeivertraging betekent immers ook meer non- en wanbetalingen en minder ruimte bij banken voor nieuwe kredieten.

Hervormingen doorvoeren
De woorden van Lou Jinwei, de Chinese minister van financiën, zijn ook veelzeggend. Hij liet tijdens een bijeenkomst in Washington weten dat zelfs een groeivertraging tot 6,5% op termijn aanvaardbaar zou zijn. Goede kans dus dat China verder blijft aandringen op een meer gematigder groeitempo, waar het schipperen blijft tussen het voorkomen van sociale onrust en het blazen van luchtbellen.

Lou Jinwei liet verder weten er op te vertrouwen dat de groei dit jaar 7% zal bedragen. Officieel streeft China voor 2013 naar een economische expansie van 7,5%, maar dat zal mogelijk wat minder worden. Na zes maanden staat de teller overigens op 7,6%.  Een wat gematigder groeitempo zorgt er ook voor dat China meer vaart zal moeten maken met het doorvoeren van de noodzakelijke hervormingen in de economie en in het bankwezen. Allemaal goed nieuws voor beleggers. En nu maar hopen dat de Chinese autoriteiten hun mannetje blijven staan.