Updates

Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Universal Music Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Universal Music Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
verkopen
Opinie Menno van Hoven, 12 jul 2013 13:06

57 jaar op rij het dividend verhoogd

0 0 Leestijd ongeveer

In de dividendnieuwsbrief publiceer ik maandelijks een overzicht van de aandelen die het langst elk jaar hun dividend verhogen. De dividendportefeuille kruipt ondertussen weer langzaam naar een nieuwe recordstand.

De dividendportefeuille bestaat voor het grootste deel uit Amerikaanse aandelen en dat is niet zonder reden. Wie mij de laatste jaren een beetje gevolgd heeft weet waarom.

Als we naar de trackrecords kijken van jaarlijkse opeenvolgende dividendverhogingen is er geen enkel Europees bedrijf dat kan tippen aan de lange en sterke dividendgeschiedenis van de meeste Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven.

In de dividendnieuwsbrief van juni maakte ik nog een overzicht van Europese Dividend Aristocrats, waaruit bleek dat er nauwelijks aandelen zijn die langer dan 25 jaar op rij hun dividend verhogen. 

ZELDZAAM EUROPEES DIVIDENDAANDEEL
Een zeldzame uitzondering voor de dividendportefeuille is de Zwitserse farmaceut Roche met nu 26 jaar op rij van dividendverhogingen. De meeste andere Europese namen in de dividendportefeuille komen niet verder dan een trackrecord van 10 tot hooguit 15 jaar.

Het Amerikaanse portefeuillegedeelte daarentegen toont een heel ander beeld met zelfs meer dan 10 aandelen die hun dividend al meer dan 40 jaar op rij verhogen.

Van de absolute toppers in de dividendportefeuille heb ik hieronder een overzicht geplaatst, inclusief het percentage van de laatst aangekondigde dividendverhoging minder dan 12 maanden geleden. 

Elke maand publiceer ik dit overzicht volledig up to date in onze nieuwe dividendnieuwsbrief, waarin de door mij beheerde dividendportefeuille centraal staat.

Momenteel zijn er drie koplopers die hun dividend allemaal 57 jaar op rij elk jaar verhoogd hebben. Niet geheel toevallig staan deze drie aandelen allemaal op of vlakbij een hoogste koers ooit. Gisteren was dat nog het geval voor Dover Corporation.

Over Parker Hannifin heb ik al veel geschreven op deze website. In 2013 werd het dividend zelfs al weer twee keer verhoogd, waardoor die in de bovenstaande tabel vermelde 5% een enigszins verkeerd beeld geeft. Hier staat namelijk de laatste verhoging vermeld. Inclusief de dividendverhoging van januari (+4,7%) keert Parker Hannifin dit jaar nu al 9,8% meer dividend uit dan in het vierde kwartaal van 2102. Bovendien sluit ik niet uit dat deze industrial het dividend dit jaar voor een derde keer zal verhogen.

OPPASSEN
Let er als belegger wel goed op dat een sterk trackrecord niet altijd garant staat voor een goede performance op de beurs. De laatste jaren veranderde de samenstelling van de Dividend Aristocrats lijst van Standard & Poor's zeer regelmatig. Goede voorbeelden van aandelen die tientallen jaren op rij het dividend verhoogden om dat vervolgens te schrappen of serieus te verlagen zijn de laatste jaren de vele financials geweest en Dow-fondsen als General Electric en Pfizer.

Het is en blijft dan ook zaak om goed je huiswerk te doen bij de selectie van de beste dividendaandelen. Blind een Dividend Aristocrat kopen volstaat dan ook zeker niet. Met de dividendportefeuille heeft u wat dat betreft veel houvast: Ik beheer de portefeuille dusdanig dat ik alleen die aandelen selecteer die het huidige dividend makkelijk kunnen handhaven en in vrijwel alle gevallen zelfs nog vele jaren op rij kunnen blijven verhogen. Centraal staat daarbij de financiële positie met een sterke focus op de cashflowontwikkeling, want daar moet uiteindelijk het dividend uit betaald worden.

Daarbij speelt uiteraard de waardering en het voorziene koerspotentieel een zeer grote rol bij de aanschaf van nieuwe aandelen. Hoe speculatiever het fonds, hoe kleiner de positie. Zo heeft het slechtst presterende aandeel in de dividendportefeuille momenteel niet voor niets verreweg de kleinste weging met slechts 1,1%. 

NIEUW RECORD NABIJ
In de dividendnieuwsbrief wordt de volledige dividendportefeuille inclusief dividendrendement en historie afgedrukt. Bij de slotkoersen van gisteren staat er een plus van 57,7% op het bord, en is het rendement in 2013 een fraaie 19,8%.

Daarmee behaalt de dividendportefeuille nu al voor het derde jaar op rij een dubbelcijferig positief rendement na een winst van 17,7% in 2011 en een plus van 11,9% in 2012.

In totaal werd er sinds september 2011, dus bijna twee jaar geleden, al ruim €8400 aan dividend ontvangen, waarvan dit jaar ruim €2900. Het huidige dividendrendement van de portefeuille is 3,2%.

Dit jaar voerde ik inmiddels negen wijzigingen door, waarbij er in de meeste gevallen winst werd genomen op hard opgelopen dividendaandelen met een zware weging.

BIJNA VEERTIG POSITIES
Na deze transacties bestaat de dividendportefeuille momenteel uit 38 aandelen. Bij de start op 6 september 2011 waren dat nog 25 aandelen. De zwaarste weging is voor Novartis met 3,9%, gevolgd door Unilever met 3,7% en Sanofi, Roche en GlaxoSmithKline met 3,6%.

Van de 38 aandelen staan er momenteel nog drie op verlies. Al deze aandelen werden pas dit jaar gekocht. Groot voordeel is dat ik al het dividend kan herbeleggen tegen lage koersen, wat op lange termijn alleen maar gunstiger uitpakt voor het totaalrendement. Mooi nieuws was er gisteren voor de grootste daler, die in één dag 8,4% steeg, waardoor er nu geen enkel aandeel meer dan 20% verliest. 

De grootste stijger is nog steeds PPG Industries met een totaalrendement van 129,3%. PPG verhoogt ruim 40 jaar op rij het dividend en zit al vanaf dag 1 in de dividendportefeuille. De kans is groot dat dit aandeel over 30 jaar nog steeds in mijn dividendportefeuille zit.

Dit jaar wil ik de dividendportefeuille uitbouwen naar maximaal 40 aandelen, wat voor mij qua spreiding en vooral ook onderhoud een prima aantal is. Bij die 40 aandelen zal het ook blijven, wat betekent dat wijzigingen pas plaatsvinden na de volledige verkoop van een bestaande positie.

De voorziene nieuwe aankopen zijn smallcaps. Ik heb momenteel 5 pareltjes op het oog, waarvan er later dit jaar minstens twee toegevoegd gaan worden aan de dividendportefeuile.

In de volgende 18 pagina's tellende dividendnieuwsbrief, die volgende week vrijdag verschijnt, ga ik dieper in op de nieuwe aankopen en uiteraard de dividendportefeuille zelf. 

Volg de laatste updates van de dividendportefeuille via Twitter.

Tekst: Menno van Hoven, 12 juli 2013
(voor vragen over de dividendportefeuille kunt u een email sturen naar menno.van.hoven@reedbusiness.nl)

De dividendportefeuille bestaat voor het grootste deel uit Amerikaanse aandelen en dat is niet zonder reden. Wie mij de laatste jaren een beetje gevolgd heeft weet waarom.

Als we naar de trackrecords kijken van jaarlijkse opeenvolgende dividendverhogingen is er geen enkel Europees bedrijf dat kan tippen aan de lange en sterke dividendgeschiedenis van de meeste Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven.

In de dividendnieuwsbrief van juni maakte ik nog een overzicht van Europese Dividend Aristocrats, waaruit bleek dat er nauwelijks aandelen zijn die langer dan 25 jaar op rij hun dividend verhogen. 

ZELDZAAM EUROPEES DIVIDENDAANDEEL
Een zeldzame uitzondering voor de dividendportefeuille is de Zwitserse farmaceut Roche met nu 26 jaar op rij van dividendverhogingen. De meeste andere Europese namen in de dividendportefeuille komen niet verder dan een trackrecord van 10 tot hooguit 15 jaar.

Het Amerikaanse portefeuillegedeelte daarentegen toont een heel ander beeld met zelfs meer dan 10 aandelen die hun dividend al meer dan 40 jaar op rij verhogen.

Van de absolute toppers in de dividendportefeuille heb ik hieronder een overzicht geplaatst, inclusief het percentage van de laatst aangekondigde dividendverhoging minder dan 12 maanden geleden. 

Elke maand publiceer ik dit overzicht volledig up to date in onze nieuwe dividendnieuwsbrief, waarin de door mij beheerde dividendportefeuille centraal staat.

Momenteel zijn er drie koplopers die hun dividend allemaal 57 jaar op rij elk jaar verhoogd hebben. Niet geheel toevallig staan deze drie aandelen allemaal op of vlakbij een hoogste koers ooit. Gisteren was dat nog het geval voor Dover Corporation.

Over Parker Hannifin heb ik al veel geschreven op deze website. In 2013 werd het dividend zelfs al weer twee keer verhoogd, waardoor die in de bovenstaande tabel vermelde 5% een enigszins verkeerd beeld geeft. Hier staat namelijk de laatste verhoging vermeld. Inclusief de dividendverhoging van januari (+4,7%) keert Parker Hannifin dit jaar nu al 9,8% meer dividend uit dan in het vierde kwartaal van 2102. Bovendien sluit ik niet uit dat deze industrial het dividend dit jaar voor een derde keer zal verhogen.

OPPASSEN
Let er als belegger wel goed op dat een sterk trackrecord niet altijd garant staat voor een goede performance op de beurs. De laatste jaren veranderde de samenstelling van de Dividend Aristocrats lijst van Standard & Poor's zeer regelmatig. Goede voorbeelden van aandelen die tientallen jaren op rij het dividend verhoogden om dat vervolgens te schrappen of serieus te verlagen zijn de laatste jaren de vele financials geweest en Dow-fondsen als General Electric en Pfizer.

Het is en blijft dan ook zaak om goed je huiswerk te doen bij de selectie van de beste dividendaandelen. Blind een Dividend Aristocrat kopen volstaat dan ook zeker niet. Met de dividendportefeuille heeft u wat dat betreft veel houvast: Ik beheer de portefeuille dusdanig dat ik alleen die aandelen selecteer die het huidige dividend makkelijk kunnen handhaven en in vrijwel alle gevallen zelfs nog vele jaren op rij kunnen blijven verhogen. Centraal staat daarbij de financiële positie met een sterke focus op de cashflowontwikkeling, want daar moet uiteindelijk het dividend uit betaald worden.

Daarbij speelt uiteraard de waardering en het voorziene koerspotentieel een zeer grote rol bij de aanschaf van nieuwe aandelen. Hoe speculatiever het fonds, hoe kleiner de positie. Zo heeft het slechtst presterende aandeel in de dividendportefeuille momenteel niet voor niets verreweg de kleinste weging met slechts 1,1%. 

NIEUW RECORD NABIJ
In de dividendnieuwsbrief wordt de volledige dividendportefeuille inclusief dividendrendement en historie afgedrukt. Bij de slotkoersen van gisteren staat er een plus van 57,7% op het bord, en is het rendement in 2013 een fraaie 19,8%.

Daarmee behaalt de dividendportefeuille nu al voor het derde jaar op rij een dubbelcijferig positief rendement na een winst van 17,7% in 2011 en een plus van 11,9% in 2012.

In totaal werd er sinds september 2011, dus bijna twee jaar geleden, al ruim €8400 aan dividend ontvangen, waarvan dit jaar ruim €2900. Het huidige dividendrendement van de portefeuille is 3,2%.

Dit jaar voerde ik inmiddels negen wijzigingen door, waarbij er in de meeste gevallen winst werd genomen op hard opgelopen dividendaandelen met een zware weging.

BIJNA VEERTIG POSITIES
Na deze transacties bestaat de dividendportefeuille momenteel uit 38 aandelen. Bij de start op 6 september 2011 waren dat nog 25 aandelen. De zwaarste weging is voor Novartis met 3,9%, gevolgd door Unilever met 3,7% en Sanofi, Roche en GlaxoSmithKline met 3,6%.

Van de 38 aandelen staan er momenteel nog drie op verlies. Al deze aandelen werden pas dit jaar gekocht. Groot voordeel is dat ik al het dividend kan herbeleggen tegen lage koersen, wat op lange termijn alleen maar gunstiger uitpakt voor het totaalrendement. Mooi nieuws was er gisteren voor de grootste daler, die in één dag 8,4% steeg, waardoor er nu geen enkel aandeel meer dan 20% verliest. 

De grootste stijger is nog steeds PPG Industries met een totaalrendement van 129,3%. PPG verhoogt ruim 40 jaar op rij het dividend en zit al vanaf dag 1 in de dividendportefeuille. De kans is groot dat dit aandeel over 30 jaar nog steeds in mijn dividendportefeuille zit.

Dit jaar wil ik de dividendportefeuille uitbouwen naar maximaal 40 aandelen, wat voor mij qua spreiding en vooral ook onderhoud een prima aantal is. Bij die 40 aandelen zal het ook blijven, wat betekent dat wijzigingen pas plaatsvinden na de volledige verkoop van een bestaande positie.

De voorziene nieuwe aankopen zijn smallcaps. Ik heb momenteel 5 pareltjes op het oog, waarvan er later dit jaar minstens twee toegevoegd gaan worden aan de dividendportefeuile.

In de volgende 18 pagina's tellende dividendnieuwsbrief, die volgende week vrijdag verschijnt, ga ik dieper in op de nieuwe aankopen en uiteraard de dividendportefeuille zelf. 

Volg de laatste updates van de dividendportefeuille via Twitter.

Tekst: Menno van Hoven, 12 juli 2013
(voor vragen over de dividendportefeuille kunt u een email sturen naar menno.van.hoven@reedbusiness.nl)

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.