Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Opinie Ivan Snurer, 3 jul 2013 09:11

De logica van domme beleggers

0 0 Leestijd ongeveer

Het valt niet mee om geld te verdienen aan andermans domheid. Wat kunnen rationele beleggers doen wanneer anderen op nieuwsfeiten overdreven reageren waardoor de beurskoersen van aandelen volatieler reageren dan normaal?

Het antwoord van Bernard Dumas, verbonden aan het prestigieuze Insead in Fontainebleau? Om een lang verhaal kort te maken: bitter weinig, helaas.

Om uit de irrationaliteit (de domheid) van andere beleggers voordeel te behalen, moet u niet enkel weten of de aandelen onder- of overgewaardeerd zijn, maar u moet eveneens de richting en snelheid van de volgende koersbeweging kennen.

En hier knelt de schoen. Aandelen zijn zelden of nooit zodanig ondergewaardeerd dat zij niet verder kunnen dalen. Meer nog, zelfs als de aandelen vandaag juist geprijsd zijn, kunnen irrationele beleggers ervoor zorgen dat ze morgen overgewaardeerd zijn.

Sentimentrisico

Rationele beleggers zijn blootgesteld aan wat professor Dumas het sentimentrisico noemt.

Maar wat kunnen doortrapte beleggers doen opdat het gevaar van het irrationele sentiment niet averechts werkt? Minder aandelen en meer obligaties?

Deze oplossing kent wel vier implicaties:

  1. aandelen kunnen over een lange periode verkeerd geprijsd zijn omdat beleggers het te gevaarlijk vinden of niet in staat zijn een koerscorrectie te forceren;
  2. waardoor dergelijke aandelen zich bovengemiddeld volatiel gedragen tegenover hun fundamentele eigenschappen;
  3. daar dit soort risico niet diversifieerbaar is, mijden rationele beleggers deze aandelen, vanwege de verhoogde volatiliteit. Met als gevolg dat dergelijke vermogenstitels lager geprijsd zijn dan in een rationele omgeving. Wat op zijn beurt (echter wel) leidt tot een hoger verwacht rendement;
  4. als rationele beleggers het sentimentrisico ontwijken, terwijl irrationele beleggers het (on)bewust opzoeken, is de kans groot dat de irrationele beleggers dankzij het sentimentrisico occasioneel geld verdienen. Deze beurswinsten zorgen ervoor dat rationele beleggers soms decennialang moeten wachten om hun gelijk te behalen tegenover irrationele beleggers.

Hemelsbreed verschil

Tussen het weten dat beleggers dom zijn en het onweerlegbaar aantonen ervan, bestaat een hemelsbreed verschil. Dit wordt volgens de Franse hoogleraar Beleggingsleer ook het Waterloo van de gedragseconomie.

Het vakgebied Behavioral Finance staat weliswaar nog in haar kinderschoenen, maar het in kaart brengen van de fouten van irrationele beleggers zorgt er wel voor dat rationele beleggers almaar beter geïnformeerd zijn. Dit stelt hen in staat om beter met de emoties irrationele beleggers om te gaan, waardoor zij zichzelf (lees: hun eigen rendement) niet in de weg staan. @ Ivan Snurer

Het antwoord van Bernard Dumas, verbonden aan het prestigieuze Insead in Fontainebleau? Om een lang verhaal kort te maken: bitter weinig, helaas.

Om uit de irrationaliteit (de domheid) van andere beleggers voordeel te behalen, moet u niet enkel weten of de aandelen onder- of overgewaardeerd zijn, maar u moet eveneens de richting en snelheid van de volgende koersbeweging kennen.

En hier knelt de schoen. Aandelen zijn zelden of nooit zodanig ondergewaardeerd dat zij niet verder kunnen dalen. Meer nog, zelfs als de aandelen vandaag juist geprijsd zijn, kunnen irrationele beleggers ervoor zorgen dat ze morgen overgewaardeerd zijn.

Sentimentrisico

Rationele beleggers zijn blootgesteld aan wat professor Dumas het sentimentrisico noemt.

Maar wat kunnen doortrapte beleggers doen opdat het gevaar van het irrationele sentiment niet averechts werkt? Minder aandelen en meer obligaties?

Deze oplossing kent wel vier implicaties:

  1. aandelen kunnen over een lange periode verkeerd geprijsd zijn omdat beleggers het te gevaarlijk vinden of niet in staat zijn een koerscorrectie te forceren;
  2. waardoor dergelijke aandelen zich bovengemiddeld volatiel gedragen tegenover hun fundamentele eigenschappen;
  3. daar dit soort risico niet diversifieerbaar is, mijden rationele beleggers deze aandelen, vanwege de verhoogde volatiliteit. Met als gevolg dat dergelijke vermogenstitels lager geprijsd zijn dan in een rationele omgeving. Wat op zijn beurt (echter wel) leidt tot een hoger verwacht rendement;
  4. als rationele beleggers het sentimentrisico ontwijken, terwijl irrationele beleggers het (on)bewust opzoeken, is de kans groot dat de irrationele beleggers dankzij het sentimentrisico occasioneel geld verdienen. Deze beurswinsten zorgen ervoor dat rationele beleggers soms decennialang moeten wachten om hun gelijk te behalen tegenover irrationele beleggers.

Hemelsbreed verschil

Tussen het weten dat beleggers dom zijn en het onweerlegbaar aantonen ervan, bestaat een hemelsbreed verschil. Dit wordt volgens de Franse hoogleraar Beleggingsleer ook het Waterloo van de gedragseconomie.

Het vakgebied Behavioral Finance staat weliswaar nog in haar kinderschoenen, maar het in kaart brengen van de fouten van irrationele beleggers zorgt er wel voor dat rationele beleggers almaar beter geïnformeerd zijn. Dit stelt hen in staat om beter met de emoties irrationele beleggers om te gaan, waardoor zij zichzelf (lees: hun eigen rendement) niet in de weg staan. @ Ivan Snurer