Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Opinie Menno van Hoven, 1 jul 2013 19:39

Dividendportefeuille op de schop

0 0 Leestijd ongeveer

In het eerste halfjaar van 2013 werden reeds negen nieuwe aandelen aangekocht voor de dividendportefeuille, waarvan drie twee weken geleden. Het totaalrendement is nog steeds fraai met +51,3%.

De voorbije weken voerde ik wederom enkele wijzigingen door in de dividendportefeuille, waarbij er nog meer nadruk ligt op de Verenigde Staten.

In Europa werd afscheid genomen van twee underperformers. Eén daarvan werd ingewisseld voor een zwaar afgestraft aandeel uit een andere sector, terwijl in een ander geval werd gekozen voor een veel beter Amerikaans dividendaandeel uit dezelfde sector.

Ook nam ik een klein stukje winst op grootste posities Roche en Sanofi. Verkocht werd 1% van het totaal, ofwel 20,8% van de positie in Sanofi en bijna 22% in Roche. De opbrengst hiervan investeerde ik in één van de mooiste Amerikaanse dividendaandelen die al jaren bovenaan mijn watchlist staat.

Inmiddels heb ik al het ontvangen dividend uit het tweede kwartaal weer herbelegd, waarbij het dividend voor de twee verkochte Europese aandelen tegen gunstige koersen werd geïnvesteerd in twee nieuwkomers. Alles gebeurde tegen de slotkoersen van 28 juni. In totaal is er zodoende bijna 1% aan kasgeld geïnvesteerd in de bestaande portefeuille.

Hierdoor maakte het huidige dividendinkomen voor de portefeuille direct een mooie sprong, met nu 7,6% groei ten opzichte van het in 2012 ontvangen bedrag. Dat is ondanks een switch van Europese naar Amerikaanse aandelen, die een lager dividendrendement bieden. Het huidige dividendrendement blijft daarom ook liggen op 3,3%.

Na het rondje herbeleggen staat de kaspositie nu weer op 0%. De komende maanden zal de kaspositie weer langzaam aangroeien, waarbij ik in de toekomst niet uitsluit het dividend te beleggen in een nieuwe positie, afhankelijk van het koersverloop de komende maanden.

Het totaalrendement voor de dividendportefeuille staat nu op 51,34% (slotkoersen vrijdag 28 juni). In 2013 is er met een plus van 15% voor het derde jaar op rij sprake van een dubbelcijferig rendement. In totaal werd er sinds september 2011 nu €8362 aan dividend ontvangen, waarvan €2860 in de eerste maanden van 2013.

In de maandelijkse dividendnieuwsbrief van Beleggers Belangen is er uitgebreid aandacht voor de dividendportefeuille.

In de editie van juli, die over ruim 2 weken verschijnt, ga ik dieper in op de nieuwste aankopen en zal ik de laatste wijzigingen nader toelichten. Ook is er dan aandacht voor enkele nieuwe dividendpareltjes die op de watchlist staan.

Volg de laatste updates via Twitter @mennovanhoven.

De voorbije weken voerde ik wederom enkele wijzigingen door in de dividendportefeuille, waarbij er nog meer nadruk ligt op de Verenigde Staten.

In Europa werd afscheid genomen van twee underperformers. Eén daarvan werd ingewisseld voor een zwaar afgestraft aandeel uit een andere sector, terwijl in een ander geval werd gekozen voor een veel beter Amerikaans dividendaandeel uit dezelfde sector.

Ook nam ik een klein stukje winst op grootste posities Roche en Sanofi. Verkocht werd 1% van het totaal, ofwel 20,8% van de positie in Sanofi en bijna 22% in Roche. De opbrengst hiervan investeerde ik in één van de mooiste Amerikaanse dividendaandelen die al jaren bovenaan mijn watchlist staat.

Inmiddels heb ik al het ontvangen dividend uit het tweede kwartaal weer herbelegd, waarbij het dividend voor de twee verkochte Europese aandelen tegen gunstige koersen werd geïnvesteerd in twee nieuwkomers. Alles gebeurde tegen de slotkoersen van 28 juni. In totaal is er zodoende bijna 1% aan kasgeld geïnvesteerd in de bestaande portefeuille.

Hierdoor maakte het huidige dividendinkomen voor de portefeuille direct een mooie sprong, met nu 7,6% groei ten opzichte van het in 2012 ontvangen bedrag. Dat is ondanks een switch van Europese naar Amerikaanse aandelen, die een lager dividendrendement bieden. Het huidige dividendrendement blijft daarom ook liggen op 3,3%.

Na het rondje herbeleggen staat de kaspositie nu weer op 0%. De komende maanden zal de kaspositie weer langzaam aangroeien, waarbij ik in de toekomst niet uitsluit het dividend te beleggen in een nieuwe positie, afhankelijk van het koersverloop de komende maanden.

Het totaalrendement voor de dividendportefeuille staat nu op 51,34% (slotkoersen vrijdag 28 juni). In 2013 is er met een plus van 15% voor het derde jaar op rij sprake van een dubbelcijferig rendement. In totaal werd er sinds september 2011 nu €8362 aan dividend ontvangen, waarvan €2860 in de eerste maanden van 2013.

In de maandelijkse dividendnieuwsbrief van Beleggers Belangen is er uitgebreid aandacht voor de dividendportefeuille.

In de editie van juli, die over ruim 2 weken verschijnt, ga ik dieper in op de nieuwste aankopen en zal ik de laatste wijzigingen nader toelichten. Ook is er dan aandacht voor enkele nieuwe dividendpareltjes die op de watchlist staan.

Volg de laatste updates via Twitter @mennovanhoven.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.