Updates

Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Opinie Ivan Snurer, 26 jun 2013 09:18

Echt verkoopwaardig

0 0 Leestijd ongeveer

Verkoopadviezen zijn schaars. Absoluut te mijden aandelen zijn een zeldzaamheid. Bij zakenbank Morgan Stanley zochten ze uit welke aandelen u zeker niet moet hebben.

De strategen van de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley schuimen regelmatig de Europese aandelenmarkten af naar verkoopwaardige titels.

Om te achterhalen welke aandelen u beter kunt mijden, winnen zij niet het advies in van hun aandelen. Zij vertrouwen op beproefde beleggingsstrategieën en selectiecriteria en kijken welke aandelen veelvuldig negatief opvallen.

Deze keer telt de lijst 64 namen, waaronder ArcelorMittal, CSM, DSM, ING, Philips, SBM Offshore en Wolters Kluwer.

De aandelen die op deze lijst voorkomen, scoren minimaal twee keer slecht. De lijst telt 14 bedrijven met minstens drie oneervolle vermeldingen. Tot overmaat van ramp voor SBM Offshore en het Finse Nokia vallen zij zelfs met vier oneervolle vermeldingen negatief op.

In zijn totaliteit werden de aandelen onderworpen aan negen selectieproeven. De selectiecriteria dan wel de aandelenstrategieën kunnen worden onderverdeeld in vier categorieën:

  1. Bij fundamentele zwakte ligt het accent op de waardering en zijn de criteria ontleend aan het gedachtegoed van Benjamin Graham en Joel Greenblatt.
  2. In de categorie te positief sentiment wordt op drie verschillende manieren onder andere gekeken naar de koersstijging, het aantal koopadviezen, omzetgroei, de winstontwikkeling en of de verwachtingen niet te hoog zijn. Als uit de consensus van analisten blijkt dat ze hun omzet- en winsttaxaties nauwelijks meer verhogen of zelfs neerwaarts bijstellen, dan is veelal het sentiment rond het aandeel te positief.
  3. In beter wordt moeilijk worden waarderingsratio’s tegen het licht gehouden. Als bijvoorbeeld het dividendrendement historisch laag is of de koers/boekwaarde historisch hoog is, dan is een koersstijging weliswaar niet uitgesloten, maar de kans op een daling is vele malen groter.
  4. Bij financiële gezondheid draait het om de opbouw van kapitaalstructuur, waarbij er wordt gekeken of het bedrijf in de smaak zou kunnen vallen van investeringsmaatschappijen, dan wel in aanmerking komt voor een overname. Daarnaast worden de bedrijven ook onderworpen aan de F-score van Piotroski die de zwakke punten van de balans ontbloot.

Zodra een aandeel in meerdere selectieproeven slecht scoort, moet u het fonds mijden of kunt u uw stukken beter verkopen. In de praktijk vallen weinig aandelen op meerdere lijsten negatief op. Bovendien zijn ze zelden voorzien van een intern verkoopadvies. Op dit ogenblik hebben de fundamentele analisten van Morgan Stanley op die aandelen enkel bij DSM, Finmeccanica (I), Hochtief (D), Kenmira (FIN), Nokia (FIN) en SBM Offshore verkoopadviezen uitstaan.

Analisten zijn karig met verkoopadviezen, ook bij Morgan Stanley. Momenteel staat slechts een op de zes aandelen bij de Amerikaanse zakenbank op verkopen. Bijna de helft staat op houden en ruim een derde op kopen, maar dat terzijde.

In hun speurtocht naar echt verkoopwaardige aandelen viel het de strategen van Morgan Stanley op dat titels uit zogenaamde defensieve sectoren de laatste tijd steeds meer de ondertoon voeren. De telecomsector telt voor het eerst sinds april 2012 geen enkele vertegenwoordiger. Ook zijn aandelen van energie- of nutsbedrijven en financiële waarden in de minderheid. Bijgevolg is bij defensieve aandelen de kans op miskopen klein en dat is op zijn beurt goed nieuws voor de liefhebbers van waarde. @ Ivan Snurer

De strategen van de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley schuimen regelmatig de Europese aandelenmarkten af naar verkoopwaardige titels.

Om te achterhalen welke aandelen u beter kunt mijden, winnen zij niet het advies in van hun aandelen. Zij vertrouwen op beproefde beleggingsstrategieën en selectiecriteria en kijken welke aandelen veelvuldig negatief opvallen.

Deze keer telt de lijst 64 namen, waaronder ArcelorMittal, CSM, DSM, ING, Philips, SBM Offshore en Wolters Kluwer.

De aandelen die op deze lijst voorkomen, scoren minimaal twee keer slecht. De lijst telt 14 bedrijven met minstens drie oneervolle vermeldingen. Tot overmaat van ramp voor SBM Offshore en het Finse Nokia vallen zij zelfs met vier oneervolle vermeldingen negatief op.

In zijn totaliteit werden de aandelen onderworpen aan negen selectieproeven. De selectiecriteria dan wel de aandelenstrategieën kunnen worden onderverdeeld in vier categorieën:

  1. Bij fundamentele zwakte ligt het accent op de waardering en zijn de criteria ontleend aan het gedachtegoed van Benjamin Graham en Joel Greenblatt.
  2. In de categorie te positief sentiment wordt op drie verschillende manieren onder andere gekeken naar de koersstijging, het aantal koopadviezen, omzetgroei, de winstontwikkeling en of de verwachtingen niet te hoog zijn. Als uit de consensus van analisten blijkt dat ze hun omzet- en winsttaxaties nauwelijks meer verhogen of zelfs neerwaarts bijstellen, dan is veelal het sentiment rond het aandeel te positief.
  3. In beter wordt moeilijk worden waarderingsratio’s tegen het licht gehouden. Als bijvoorbeeld het dividendrendement historisch laag is of de koers/boekwaarde historisch hoog is, dan is een koersstijging weliswaar niet uitgesloten, maar de kans op een daling is vele malen groter.
  4. Bij financiële gezondheid draait het om de opbouw van kapitaalstructuur, waarbij er wordt gekeken of het bedrijf in de smaak zou kunnen vallen van investeringsmaatschappijen, dan wel in aanmerking komt voor een overname. Daarnaast worden de bedrijven ook onderworpen aan de F-score van Piotroski die de zwakke punten van de balans ontbloot.

Zodra een aandeel in meerdere selectieproeven slecht scoort, moet u het fonds mijden of kunt u uw stukken beter verkopen. In de praktijk vallen weinig aandelen op meerdere lijsten negatief op. Bovendien zijn ze zelden voorzien van een intern verkoopadvies. Op dit ogenblik hebben de fundamentele analisten van Morgan Stanley op die aandelen enkel bij DSM, Finmeccanica (I), Hochtief (D), Kenmira (FIN), Nokia (FIN) en SBM Offshore verkoopadviezen uitstaan.

Analisten zijn karig met verkoopadviezen, ook bij Morgan Stanley. Momenteel staat slechts een op de zes aandelen bij de Amerikaanse zakenbank op verkopen. Bijna de helft staat op houden en ruim een derde op kopen, maar dat terzijde.

In hun speurtocht naar echt verkoopwaardige aandelen viel het de strategen van Morgan Stanley op dat titels uit zogenaamde defensieve sectoren de laatste tijd steeds meer de ondertoon voeren. De telecomsector telt voor het eerst sinds april 2012 geen enkele vertegenwoordiger. Ook zijn aandelen van energie- of nutsbedrijven en financiële waarden in de minderheid. Bijgevolg is bij defensieve aandelen de kans op miskopen klein en dat is op zijn beurt goed nieuws voor de liefhebbers van waarde. @ Ivan Snurer