Updates

Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Universal Music Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Universal Music Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
verkopen
Opinie Ivan Snurer, 24 jun 2013 09:11

Indexcarrousel op Damrak

0 0 Leestijd ongeveer

Maandag 24 juni is Gemalto ten koste van Aperam in de AEX gekomen en zijn Credit Suisse en Glencore Xstrata naar STOXX 50, de Europese hoofdindex, gepromoveerd. De stoelendans in de AEX heeft ook gevolgen voor de AMX en de AScX.

Met Gemalto erbij telt de AEX drie indexleden van de CAC 40. Gemalto maakt net als ArcelorMittal en Unibail-Rodamco deel uit van de Franse hoofdindex en heeft sinds begin april een notering op Beursplein 5.

Gemalto is een digitaal beveiligingsbedrijf en het vervangt in de AEX staalbedrijf Aperam, dat op zijn beurt Wessanen uit de AMX drukt, waardoor het voedingsconcern naar de AScX degradeert. Bij de kwartaalherziening van juni laat indexbeheerder NYSE Euronext weten dat ook softwareproducent Exact de sprong naar de AScX maakt. Hierdoor verdwijnen technologiebedrijf RoodMicrotec en Vivenda Media Groep uit de index voor kleine aandelen.

Europese hoofdindex

Ook per 24 juni, zijn Credit Suisse en Glencore Xstrata toegetreden tot de STOXX Europe 50. Door de promotie van de Zwitserse bank en de Britse grondstoffenhandelaar verdwijnen Anglo American en Hennis & Mauritz AB uit de Europese hoofdindex. Het Britse mijnbouwbedrijf en de Zweedse kledingketen worden door indexbeheerder STOXX niet langer gerekend tot de vijftig belangrijkste beursgenoteerde bedrijven van Europa, een predikaat dat wel toekomt aan ING, Royal Dutch Shell en Unilever.

De STOXX Europe 50 is een subindex van de STOXX Europe 600 en net als NYSE Euronext herziet STOXX Ltd zijn indexfamilie vier keer per jaar. Met Bankia, Bankinter, Dixons Retail, Glanbia, Home Retail, International Personal Finance, Pandora, Resolution, St. James’s Place Capital en Thomas Cook hebben 10 bedrijven de sprong gemaakt naar de STOXX Europe 600. Dat betekent ook dat er 10 uit de index zijn verdwenen: Acerinox, Eurasian Natural Resources, Evraz, Imtech, Kazakhmys, National Bank of Greece, National Express Group, SSAB, Spirent Communications en Vesuvius.

Populariteitspoll

Het feit dat aandelen in een toonaangevende index worden opgenomen, zegt niets over de kwaliteit van de bedrijven. Het is enkel een bewijs dat de aandelen onder beleggers in de maanden ervoor populair waren. Vaak zijn de aandelen al vanuit fundamenteel oogpunt sterk aan de prijs en wordt de overwaardering versterkt doordat indexbeleggers de aandelen verplicht moeten kopen. Met als gevolg dat de koersen van de nieuwkomers in de eerste vijf weken na de indexopname achterblijven op het beursgemiddelde. Voor de aandelen die uit de index worden verwijderd, geldt het omgekeerde. De praktijk leert echter ook dat een aantal onder hen een jaar na dato bovengemiddeld goed zal presteren als blijkt dat zij hun (tijdelijke) problemen te boven kunnen komen. @ Ivan Snurer

Met Gemalto erbij telt de AEX drie indexleden van de CAC 40. Gemalto maakt net als ArcelorMittal en Unibail-Rodamco deel uit van de Franse hoofdindex en heeft sinds begin april een notering op Beursplein 5.

Gemalto is een digitaal beveiligingsbedrijf en het vervangt in de AEX staalbedrijf Aperam, dat op zijn beurt Wessanen uit de AMX drukt, waardoor het voedingsconcern naar de AScX degradeert. Bij de kwartaalherziening van juni laat indexbeheerder NYSE Euronext weten dat ook softwareproducent Exact de sprong naar de AScX maakt. Hierdoor verdwijnen technologiebedrijf RoodMicrotec en Vivenda Media Groep uit de index voor kleine aandelen.

Europese hoofdindex

Ook per 24 juni, zijn Credit Suisse en Glencore Xstrata toegetreden tot de STOXX Europe 50. Door de promotie van de Zwitserse bank en de Britse grondstoffenhandelaar verdwijnen Anglo American en Hennis & Mauritz AB uit de Europese hoofdindex. Het Britse mijnbouwbedrijf en de Zweedse kledingketen worden door indexbeheerder STOXX niet langer gerekend tot de vijftig belangrijkste beursgenoteerde bedrijven van Europa, een predikaat dat wel toekomt aan ING, Royal Dutch Shell en Unilever.

De STOXX Europe 50 is een subindex van de STOXX Europe 600 en net als NYSE Euronext herziet STOXX Ltd zijn indexfamilie vier keer per jaar. Met Bankia, Bankinter, Dixons Retail, Glanbia, Home Retail, International Personal Finance, Pandora, Resolution, St. James’s Place Capital en Thomas Cook hebben 10 bedrijven de sprong gemaakt naar de STOXX Europe 600. Dat betekent ook dat er 10 uit de index zijn verdwenen: Acerinox, Eurasian Natural Resources, Evraz, Imtech, Kazakhmys, National Bank of Greece, National Express Group, SSAB, Spirent Communications en Vesuvius.

Populariteitspoll

Het feit dat aandelen in een toonaangevende index worden opgenomen, zegt niets over de kwaliteit van de bedrijven. Het is enkel een bewijs dat de aandelen onder beleggers in de maanden ervoor populair waren. Vaak zijn de aandelen al vanuit fundamenteel oogpunt sterk aan de prijs en wordt de overwaardering versterkt doordat indexbeleggers de aandelen verplicht moeten kopen. Met als gevolg dat de koersen van de nieuwkomers in de eerste vijf weken na de indexopname achterblijven op het beursgemiddelde. Voor de aandelen die uit de index worden verwijderd, geldt het omgekeerde. De praktijk leert echter ook dat een aantal onder hen een jaar na dato bovengemiddeld goed zal presteren als blijkt dat zij hun (tijdelijke) problemen te boven kunnen komen. @ Ivan Snurer