Updates

Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Opinie Jeroen Boogaard, 21 jun 2013 12:49

Profiteren van uitverkoop in Europa

0 0 Leestijd ongeveer

Nu beleggers voorlopig niets te zoeken hebben op de obligatiemarkten, wordt het tijd dat ze weer aandelen gaan omarmen. In Europa liggen de koopjes voor het oprapen.

Beleggen is nog nooit zo eenvoudig geweest. Meer dan ooit verdienen aandelen de voorkeur boven obligaties in een portefeuille voor de lange termijn. Ben Bernanke diende deze week de dertig jaar durende bullmarkt op de obligatiemarkt immers zeer waarschijnlijk de genadeklap toe. De Fed-voorzitter is optimistischer over de Amerikaanse economie en verwacht zijn maandelijkse obligatieaankopen ergens medio volgend jaar volledig te hebben afgebouwd.

Tegen die tijd zal de Amerikaanse werkloosheid naar verwachting zijn gedaald van 7,6% naar circa 7%, om eind 2014 verder te zijn teruggelopen naar 6,5-6,8%. In dit scenario zou de Fed haar belangrijkste rentetarief begin 2015 kunnen gaan optrekken.De geleidelijke normalisering van het extreem ruime monetaire beleid is een logisch gevolg van de stabilisering van het bankwezen en de economie in de Verenigde Staten.

Hoewel de positievere visie van Bernanke op de Amerikaanse economie beleggers wat meer vertrouwen zou moeten geven in een aantrekkende wereldeconomie, gingen naast obligaties ook aandelen in de uitverkoop. De goedkoopgeldpolitiek van de Fed en andere centrale banken heeft ook de aandelenmarkten in belangrijke mate ondersteund en een betere economie moet dit stokje nu gaan overnemen. Beleggers lijken daar echter niet gerust op. Bovendien kan een snelle stijging van de rente het economische herstel ook weer in de kiem smoren.

Aandelen niet duur

Maar als de stofwolken zijn opgetrokken, kunnen aandelen wel eens sterk terugkomen. Het bedrijfsleven zal immers profiteren van een aantrekkende groei, terwijl obligaties in een klimaat van oplopende rentetarieven geen aantrekkelijk beleggingsalternatief vormen. Het is goed denkbaar dat de sterke uitstroom van gelden uit de obligatiemarkt op termijn deels zijn weg terug zal vinden op de aandelenmarkten.

Aandelen zijn zeker ten opzichte van obligaties aantrekkelijk gewaardeerd, maar zijn ook op zichzelf niet overdreven duur. Regionaal zijn er wel grote verschillen. Waar Amerikaanse aandelen vrij prijzig zijn, vinden beleggers vooral  in Europa veel waarde. Zo noteert de eurostoxx 50, de toonaangevende benchmark voor Blue Chips in de eurozone, tegen 11,6 keer de voor dit jaar verwachte winst. Het dividendrendement ligt op een fraaie 4%.

Door de schuldencrisis en economische malaise hebben veel grote beleggers Europa de rug toegekeerd. In tegenstelling tot Wall Street staan de belangrijke Europese indices dan ook nog fors (20 tot 40%) onder hun top van voor de kredietcrisis. Daar komt bij dat groeiaandelen het de laatste jaren veel beter hebben gedaan dan waarde-aandelen, die in de eurozone (MSCI EMU Value) nog circa 50% onder hun top in 2007 noteren en nu een dividendrendement bieden van 4,7%.

De huidige onrust op de beurzen, die waarschijnlijk nog wel even zal aanhouden, biedt koopjesjagers met een langetermijnbeleggingshorizon de kans om hun slag te slaan in Europa. Natuurlijk zijn de economische vooruitzichten hier matig, maar dat is al lang en breed in de koersen verdisconteerd. Wanneer op een gegeven moment ook de Europese economie weer wat aantrekt, dan hebben Europese aandelen een duidelijk opwaarts potentieel.

Aegon en Shell

In bovengenoemde MSCI EMU Value-index wegen financials vrij zwaar met een aandeel van ruim 30%, zodat een tracker op deze index niet direct aan te raden is gezien de nog altijd zwakke vermogenspositie van de Europese banken. Maar in de index zitten genoeg andere bedrijven die op basis van hun boekwaarde en koers-winstverhouding aantrekkelijk zijn geprijsd.

Zeker een blik op de koers-boekwaarde kan lonend zijn. Zo blijkt uit onderzoek van de Duitse waardebelegger StarCapital dat Duitse aandelen met een koers-boekwaarde van tussen de 0 en 0,5 in de daarop volgende 12 maanden een rendement boekten van gemiddeld 26,2%. Lag de boekwaarde tussen de 0,5 en 1,0 dan kwam de return uit op 23%. Daarboven daalt het rendement sterk: bij een ratio tussen de 1,0 en 1,5 kwam het rendement in het verleden uit op 14,3%.

Kijken we naar de DAX dan zien we bijvoorbeeld dat aandelen als Allianz (koers-boekwaarde van 0,95), Münchner Rückversicherung (0,88), Daimler (1,19), Volkswagen (0,85) en BMW (1,4) er op waarderingsgronden uitspringen. In de AEX zijn dat bijvoorbeeld Shell (1,13), Aegon (0,55) en ArcelorMittal (0,36).

Auteur heeft een positie in Aegon. 

Beleggen is nog nooit zo eenvoudig geweest. Meer dan ooit verdienen aandelen de voorkeur boven obligaties in een portefeuille voor de lange termijn. Ben Bernanke diende deze week de dertig jaar durende bullmarkt op de obligatiemarkt immers zeer waarschijnlijk de genadeklap toe. De Fed-voorzitter is optimistischer over de Amerikaanse economie en verwacht zijn maandelijkse obligatieaankopen ergens medio volgend jaar volledig te hebben afgebouwd.

Tegen die tijd zal de Amerikaanse werkloosheid naar verwachting zijn gedaald van 7,6% naar circa 7%, om eind 2014 verder te zijn teruggelopen naar 6,5-6,8%. In dit scenario zou de Fed haar belangrijkste rentetarief begin 2015 kunnen gaan optrekken.De geleidelijke normalisering van het extreem ruime monetaire beleid is een logisch gevolg van de stabilisering van het bankwezen en de economie in de Verenigde Staten.

Hoewel de positievere visie van Bernanke op de Amerikaanse economie beleggers wat meer vertrouwen zou moeten geven in een aantrekkende wereldeconomie, gingen naast obligaties ook aandelen in de uitverkoop. De goedkoopgeldpolitiek van de Fed en andere centrale banken heeft ook de aandelenmarkten in belangrijke mate ondersteund en een betere economie moet dit stokje nu gaan overnemen. Beleggers lijken daar echter niet gerust op. Bovendien kan een snelle stijging van de rente het economische herstel ook weer in de kiem smoren.

Aandelen niet duur

Maar als de stofwolken zijn opgetrokken, kunnen aandelen wel eens sterk terugkomen. Het bedrijfsleven zal immers profiteren van een aantrekkende groei, terwijl obligaties in een klimaat van oplopende rentetarieven geen aantrekkelijk beleggingsalternatief vormen. Het is goed denkbaar dat de sterke uitstroom van gelden uit de obligatiemarkt op termijn deels zijn weg terug zal vinden op de aandelenmarkten.

Aandelen zijn zeker ten opzichte van obligaties aantrekkelijk gewaardeerd, maar zijn ook op zichzelf niet overdreven duur. Regionaal zijn er wel grote verschillen. Waar Amerikaanse aandelen vrij prijzig zijn, vinden beleggers vooral  in Europa veel waarde. Zo noteert de eurostoxx 50, de toonaangevende benchmark voor Blue Chips in de eurozone, tegen 11,6 keer de voor dit jaar verwachte winst. Het dividendrendement ligt op een fraaie 4%.

Door de schuldencrisis en economische malaise hebben veel grote beleggers Europa de rug toegekeerd. In tegenstelling tot Wall Street staan de belangrijke Europese indices dan ook nog fors (20 tot 40%) onder hun top van voor de kredietcrisis. Daar komt bij dat groeiaandelen het de laatste jaren veel beter hebben gedaan dan waarde-aandelen, die in de eurozone (MSCI EMU Value) nog circa 50% onder hun top in 2007 noteren en nu een dividendrendement bieden van 4,7%.

De huidige onrust op de beurzen, die waarschijnlijk nog wel even zal aanhouden, biedt koopjesjagers met een langetermijnbeleggingshorizon de kans om hun slag te slaan in Europa. Natuurlijk zijn de economische vooruitzichten hier matig, maar dat is al lang en breed in de koersen verdisconteerd. Wanneer op een gegeven moment ook de Europese economie weer wat aantrekt, dan hebben Europese aandelen een duidelijk opwaarts potentieel.

Aegon en Shell

In bovengenoemde MSCI EMU Value-index wegen financials vrij zwaar met een aandeel van ruim 30%, zodat een tracker op deze index niet direct aan te raden is gezien de nog altijd zwakke vermogenspositie van de Europese banken. Maar in de index zitten genoeg andere bedrijven die op basis van hun boekwaarde en koers-winstverhouding aantrekkelijk zijn geprijsd.

Zeker een blik op de koers-boekwaarde kan lonend zijn. Zo blijkt uit onderzoek van de Duitse waardebelegger StarCapital dat Duitse aandelen met een koers-boekwaarde van tussen de 0 en 0,5 in de daarop volgende 12 maanden een rendement boekten van gemiddeld 26,2%. Lag de boekwaarde tussen de 0,5 en 1,0 dan kwam de return uit op 23%. Daarboven daalt het rendement sterk: bij een ratio tussen de 1,0 en 1,5 kwam het rendement in het verleden uit op 14,3%.

Kijken we naar de DAX dan zien we bijvoorbeeld dat aandelen als Allianz (koers-boekwaarde van 0,95), Münchner Rückversicherung (0,88), Daimler (1,19), Volkswagen (0,85) en BMW (1,4) er op waarderingsgronden uitspringen. In de AEX zijn dat bijvoorbeeld Shell (1,13), Aegon (0,55) en ArcelorMittal (0,36).

Auteur heeft een positie in Aegon. 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.