Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Opinie Christian Slagter-Koster, 17 jun 2013 12:15

Beveilig je rendement

0 0 Leestijd ongeveer

De afgelopen week deed het omstreden spionageprogramma PRISM van de Amerikaanse National Security (NSA) heel wat stof opwaaien. Het biedt echter ook mogelijkheden voor bedrijven die zich met internetbeveiliging bezighouden.

Dankzij klokkenluider Edward Snowden werd recent bekend dat de Amerikaanse overheid op grote schaal afluistert. Bedrijven als Verizon Communications, Google, Yahoo!, Apple en Microsoft moesten data aan de NSA afstaan. Maar niet alleen in en door de VS wordt er afgeluisterd, ook hier in Nederland is het aan de orde van de dag. Internet is namelijk een wereldwijd medium dat door vele mensen wordt gebruikt. Op grote schaal en met grote rekenkracht worden al deze data geanalyseerd, maar noch de VS noch China is grootgebruiker. De data die de NSA wil, zijn dezelfde die elke marketeer van een bedrijf wil hebben. Bedrijven als Facebook en Google analyseren deze data al jaren, om zo middels gerichte advertenties en persoonlijke marketing geld te verdienen. Consumenten lijken hier geen problemen mee te hebben, aangezien de diensten gretig aftrek vinden.

De openbaring van PRISM kan echter wel zorgen voor betere regels rondom databescherming, iets wat nu nog vooral in Europa een ondergeschoven kindje is. De huidige regels stammen namelijk uit 1995, toen het internetgebruik nog in de kinderschoenen stond. Weliswaar is er de cookiewet, maar deze wordt inmiddels ook weer grondig herzien. Belangrijk gaat zijn hoe deze wetgeving zich met name wereldwijd gaat ontwikkelen. Er zal naar verwachting ook meer aandacht komen voor de veiligheid online. Internetbeveiliging is nu al een van de snelst groeiende internetsectoren en naar verwachting zal deze markt groeien van $64 mrd in 2011 naar $120 mrd in 2017. Tegen die tijd zal ze daarmee voor 10% van de wereldwijde informatietechnologiemarkt uitmaken.

Grote internetbedrijven zijn al op deze groei vooruitgelopen. Zo kocht Intel in 2011 nog McAfee Security voor $7,7 mrd, terwijl Cisco in 2007 IronPort overnam voor $830 mln. Interessant is daarom om te kijken naar een aantal beursgenoteerde bedrijven die zich bezighouden met de veiligheid op het internet. Hierin is Symantec de onbetwiste marktleider, met een marktkapitalisatie van $15,6 mrd. In de eerste vijf maanden van dit jaar steeg de koers van het aandeel met 25% tot $24,35, maar de afgelopen maand is deze gedaald met $2. Wat verder aantrekkelijk is aan het aandeel, is het dividendrendement van 2,7%. Momenteel wordt Symantec verhandeld op een k/w van 20 en daarmee is het wel fors gewaardeerd. Maar dit geldt ook voor andere bedrijven binnen de sector.

Een andere belangrijke speler is bijvoorbeeld VeriSign, dat zich met name bezighoudt met de registratie van domeinnamen. Met Warren Buffett als een van zijn grootste aandeelhouders (5%) en een marktkapitalisatie van $6,8 mrd is VeriSign een interessant aandeel, zeker omdat het zo’n belangrijke schakel is in de internetsector. Ook dit aandeel is met een k/w van 21,9 echter hoog gewaardeerd, waarbij de koers sinds begin dit jaar is opgelopen met 12,5%.

Een kleinere speler in de internetbeveiligingssector is AVG Technologies, waarvan circa 110 miljoen mensen wereldwijd de software op hun pc’s hebben geïnstalleerd. Ook voor dit aandeel is de koers vanaf begin dit jaar met bijna 14% fors opgelopen tot $18,33, maar is de k/w van 17 aantrekkelijker ten opzichte van zijn sectorgenoten.

De afluisterpraktijken zullen er naar verwachting niet zo snel voor zorgen dat internetbeveiliging drastisch wordt aangepakt, daarvoor staat er ook teveel politieke druk op de ketel. Inmiddels zijn de VS bijvoorbeeld druk bezig om Europa te sussen rondom het precaire onderwerp. Producenten van beveiligingssoftware kunnen hier echter wel op inspringen en consumenten wijzen op de gevaren van het internet. Met de daarbij verwachte groei van de sector in de komende jaren zullen deze bedrijven alleen maar aantrekkelijker worden.
 

Dankzij klokkenluider Edward Snowden werd recent bekend dat de Amerikaanse overheid op grote schaal afluistert. Bedrijven als Verizon Communications, Google, Yahoo!, Apple en Microsoft moesten data aan de NSA afstaan. Maar niet alleen in en door de VS wordt er afgeluisterd, ook hier in Nederland is het aan de orde van de dag. Internet is namelijk een wereldwijd medium dat door vele mensen wordt gebruikt. Op grote schaal en met grote rekenkracht worden al deze data geanalyseerd, maar noch de VS noch China is grootgebruiker. De data die de NSA wil, zijn dezelfde die elke marketeer van een bedrijf wil hebben. Bedrijven als Facebook en Google analyseren deze data al jaren, om zo middels gerichte advertenties en persoonlijke marketing geld te verdienen. Consumenten lijken hier geen problemen mee te hebben, aangezien de diensten gretig aftrek vinden.

De openbaring van PRISM kan echter wel zorgen voor betere regels rondom databescherming, iets wat nu nog vooral in Europa een ondergeschoven kindje is. De huidige regels stammen namelijk uit 1995, toen het internetgebruik nog in de kinderschoenen stond. Weliswaar is er de cookiewet, maar deze wordt inmiddels ook weer grondig herzien. Belangrijk gaat zijn hoe deze wetgeving zich met name wereldwijd gaat ontwikkelen. Er zal naar verwachting ook meer aandacht komen voor de veiligheid online. Internetbeveiliging is nu al een van de snelst groeiende internetsectoren en naar verwachting zal deze markt groeien van $64 mrd in 2011 naar $120 mrd in 2017. Tegen die tijd zal ze daarmee voor 10% van de wereldwijde informatietechnologiemarkt uitmaken.

Grote internetbedrijven zijn al op deze groei vooruitgelopen. Zo kocht Intel in 2011 nog McAfee Security voor $7,7 mrd, terwijl Cisco in 2007 IronPort overnam voor $830 mln. Interessant is daarom om te kijken naar een aantal beursgenoteerde bedrijven die zich bezighouden met de veiligheid op het internet. Hierin is Symantec de onbetwiste marktleider, met een marktkapitalisatie van $15,6 mrd. In de eerste vijf maanden van dit jaar steeg de koers van het aandeel met 25% tot $24,35, maar de afgelopen maand is deze gedaald met $2. Wat verder aantrekkelijk is aan het aandeel, is het dividendrendement van 2,7%. Momenteel wordt Symantec verhandeld op een k/w van 20 en daarmee is het wel fors gewaardeerd. Maar dit geldt ook voor andere bedrijven binnen de sector.

Een andere belangrijke speler is bijvoorbeeld VeriSign, dat zich met name bezighoudt met de registratie van domeinnamen. Met Warren Buffett als een van zijn grootste aandeelhouders (5%) en een marktkapitalisatie van $6,8 mrd is VeriSign een interessant aandeel, zeker omdat het zo’n belangrijke schakel is in de internetsector. Ook dit aandeel is met een k/w van 21,9 echter hoog gewaardeerd, waarbij de koers sinds begin dit jaar is opgelopen met 12,5%.

Een kleinere speler in de internetbeveiligingssector is AVG Technologies, waarvan circa 110 miljoen mensen wereldwijd de software op hun pc’s hebben geïnstalleerd. Ook voor dit aandeel is de koers vanaf begin dit jaar met bijna 14% fors opgelopen tot $18,33, maar is de k/w van 17 aantrekkelijker ten opzichte van zijn sectorgenoten.

De afluisterpraktijken zullen er naar verwachting niet zo snel voor zorgen dat internetbeveiliging drastisch wordt aangepakt, daarvoor staat er ook teveel politieke druk op de ketel. Inmiddels zijn de VS bijvoorbeeld druk bezig om Europa te sussen rondom het precaire onderwerp. Producenten van beveiligingssoftware kunnen hier echter wel op inspringen en consumenten wijzen op de gevaren van het internet. Met de daarbij verwachte groei van de sector in de komende jaren zullen deze bedrijven alleen maar aantrekkelijker worden.