Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Opinie Menno van Hoven, 13 jun 2013 19:39

Lagere koersen goed nieuws voor dividendportefeuille

0 0 Leestijd ongeveer

De wereldwijde verkoopgolf van hoog renderende beleggingen en dividendaandelen raakte ook de dividendportefeuille, die het nog altijd ruimschoots beter doet dan de AEX en enkele bekende dividendbeleggingsfondsen. De lagere koersen zijn goed nieuws voor herbeleggers.

Hoe snel het sentiment kan draaien bleek de laatste weken, met stevige koersdalingen voor vrijwel alle dividendaandelen. Enkele Dividend Aristocrats verloren op één dag zelfs meer dan 5%, iets wat zelden voorkomt.

Grote uitblinkers als Roche, dat samen met Sanofi een zwaargewicht is met een weging van 4,5%, leverden flink in, met een koersdaling van ruim 10%. Voor de dividendportefeuille betekende dat binnen twee weken tijd een daling van zo'n 5%.

De zwaarwegende Amerikaanse aandelen in portefeuille deden het een stuk beter dan hun Europese sectorgenoten, met onder meer Microsoft, dat sinds 2007 eindelijk weer door de magische grens van $35 heen brak. Ook nieuwkomer Merck bereikte een hoogste jaarkoers en is inmiddels goed voor 18,5% rendement na de aankoop op 8 februari.

FLINKE OUTPERFORMANCE
Na een voorlopig hoogtepunt van €161.014 op basis van de slotkoersen van 17 mei, bedroeg de totale waarde op 7 juni €154.036. In 2013 staat er nog steeds een plus van ruim 17% op het bord, waarmee deze portefeuille het aanmerkelijk beter doet dan de AEX Total Return Index (+5,2%) en gerenommeerde dividendfondsen als DWS Top Dividende en Kempen Global High Dividend (allebei Total Return +8,2% per 7 juni).

Gemeten vanaf de start in 2011 zijn de verschillen nog groter: de dividendportefeuille doet +54%, tegen een totaalrendement van 37% voor de AEX, 35,7% voor het vlaggenschip van Kempen en 29,5% voor het dividendfonds van het Duitse DWS.

De lagere koersen van de voorbije weken zijn, hoe raar het ook klinkt, goed nieuws voor de dividendportefeuille. Immers herbeleg ik het dividend aan het einde van elk kwartaal, en met nog twee weken te gaan in het tweede kwartaal betekent dat dat de bijna 0,9% aan kasgeld tegen lagere koersen kan worden herbelegd.

Dat lijkt nietszeggend, maar bij elk kwartaal herbeleggen wordt het verschil op lange termijn steeds groter. Key is natuurlijk dat je herbelegt tegen zo laag mogelijke koersen. Een daling op de beurzen zoals momenteel is dan ook geen enkel probleem, want over twee weken koop ik voor vrijwel alle aandelen in portefeuille nieuwe stukken bij tegen flink gedaalde koersen; dus meer stukken per positie en nog meer dividend de komende jaren.

Momenteel bedraagt de dividendgroei ten opzichte van 2012 al 7,9% (ruim €5.000 aan geschatte dividendinkomsten)  en dat bedrag zal enkel verder oplopen omdat veel aandelen in de dividendportefeuille hun dividend dit jaar nog moeten verhogen.

BINNENKORT WEER NIEUWE AANKOPEN 
In mei werden er twee wijzigingen doorgevoerd. Gekocht werden Realty Income, dat maandelijks dividend betaalt, en meststoffenproducent Potash, dat het dividend sinds 2011 al vijf keer verhoogde. De nieuwe aankopen werden gefinancierd door een stukje winst te nemen op uitblinkers Microsoft, Procter & Gamble, PepsiCo en Dover. 

Het huidige dividendrendement van de portefeuille is 3,3%. In de eerste dividendnieuwsbrief, die 14 juni verschijnt, worden de nieuwe aankopen uitvoerig besproken. Ook is er in de nieuwsbrief veel aandacht voor dividendhistorie, Dividend Aristocrats en het grote verschil tussen Europese en Amerikaanse dividendaandelen. 

De komende weken zal ik de dividendportefeuille nog een keer flink omgooien. Via Twitter wordt altijd als eerste bekend gemaakt welke nieuwe aandelen ik koop. Momenteel heb ik drie van mijn absolute dividendfavorieten op het oog, waarmee de dividendportefeuille kwalitatief nog sterker wordt. Binnenkort meer. Volg de laatste updates via @mennovanhoven.

Tekst: Menno van Hoven, 13 juni 2013

Hoe snel het sentiment kan draaien bleek de laatste weken, met stevige koersdalingen voor vrijwel alle dividendaandelen. Enkele Dividend Aristocrats verloren op één dag zelfs meer dan 5%, iets wat zelden voorkomt.

Grote uitblinkers als Roche, dat samen met Sanofi een zwaargewicht is met een weging van 4,5%, leverden flink in, met een koersdaling van ruim 10%. Voor de dividendportefeuille betekende dat binnen twee weken tijd een daling van zo'n 5%.

De zwaarwegende Amerikaanse aandelen in portefeuille deden het een stuk beter dan hun Europese sectorgenoten, met onder meer Microsoft, dat sinds 2007 eindelijk weer door de magische grens van $35 heen brak. Ook nieuwkomer Merck bereikte een hoogste jaarkoers en is inmiddels goed voor 18,5% rendement na de aankoop op 8 februari.

FLINKE OUTPERFORMANCE
Na een voorlopig hoogtepunt van €161.014 op basis van de slotkoersen van 17 mei, bedroeg de totale waarde op 7 juni €154.036. In 2013 staat er nog steeds een plus van ruim 17% op het bord, waarmee deze portefeuille het aanmerkelijk beter doet dan de AEX Total Return Index (+5,2%) en gerenommeerde dividendfondsen als DWS Top Dividende en Kempen Global High Dividend (allebei Total Return +8,2% per 7 juni).

Gemeten vanaf de start in 2011 zijn de verschillen nog groter: de dividendportefeuille doet +54%, tegen een totaalrendement van 37% voor de AEX, 35,7% voor het vlaggenschip van Kempen en 29,5% voor het dividendfonds van het Duitse DWS.

De lagere koersen van de voorbije weken zijn, hoe raar het ook klinkt, goed nieuws voor de dividendportefeuille. Immers herbeleg ik het dividend aan het einde van elk kwartaal, en met nog twee weken te gaan in het tweede kwartaal betekent dat dat de bijna 0,9% aan kasgeld tegen lagere koersen kan worden herbelegd.

Dat lijkt nietszeggend, maar bij elk kwartaal herbeleggen wordt het verschil op lange termijn steeds groter. Key is natuurlijk dat je herbelegt tegen zo laag mogelijke koersen. Een daling op de beurzen zoals momenteel is dan ook geen enkel probleem, want over twee weken koop ik voor vrijwel alle aandelen in portefeuille nieuwe stukken bij tegen flink gedaalde koersen; dus meer stukken per positie en nog meer dividend de komende jaren.

Momenteel bedraagt de dividendgroei ten opzichte van 2012 al 7,9% (ruim €5.000 aan geschatte dividendinkomsten)  en dat bedrag zal enkel verder oplopen omdat veel aandelen in de dividendportefeuille hun dividend dit jaar nog moeten verhogen.

BINNENKORT WEER NIEUWE AANKOPEN 
In mei werden er twee wijzigingen doorgevoerd. Gekocht werden Realty Income, dat maandelijks dividend betaalt, en meststoffenproducent Potash, dat het dividend sinds 2011 al vijf keer verhoogde. De nieuwe aankopen werden gefinancierd door een stukje winst te nemen op uitblinkers Microsoft, Procter & Gamble, PepsiCo en Dover. 

Het huidige dividendrendement van de portefeuille is 3,3%. In de eerste dividendnieuwsbrief, die 14 juni verschijnt, worden de nieuwe aankopen uitvoerig besproken. Ook is er in de nieuwsbrief veel aandacht voor dividendhistorie, Dividend Aristocrats en het grote verschil tussen Europese en Amerikaanse dividendaandelen. 

De komende weken zal ik de dividendportefeuille nog een keer flink omgooien. Via Twitter wordt altijd als eerste bekend gemaakt welke nieuwe aandelen ik koop. Momenteel heb ik drie van mijn absolute dividendfavorieten op het oog, waarmee de dividendportefeuille kwalitatief nog sterker wordt. Binnenkort meer. Volg de laatste updates via @mennovanhoven.

Tekst: Menno van Hoven, 13 juni 2013

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.