Updates

Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heineken

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heineken

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
verkopen
Opinie Menno van Hoven, 3 jun 2013 17:19

Weer nieuwe positie dividendportefeuille

0 0 Leestijd ongeveer

De verkoopgolf onder dividendaandelen van de laatste dagen heeft ook de dividendportefeuille geraakt. Met name Europese farmaceuten en producenten van consumentengoederen kregen rake klappen. De portefeuille telt nu 37 aandelen.

Na een top op ruim €161.000 leverde de dividendportefeuille met name de laatste 5 handelsdagen fors in. Beleggers keerden de meeste hard opgelopen dividendaandelen massaal de rug toe, en dan met name die van farmaceuten en bedrijven actief in de sector consumer staples.

Klinkend voorbeeld is Roche, dat, mede vanwege negatieve berichtgeving vandaag, een dreun kreeg van ruim 259 CHF enkele weken geleden naar intraday minder dan CHF 230 vandaag.

Hetzelfde geldt voor zwaargewichten als Sanofi en Novartis, die ook flink moesten inleveren vergeleken met vorige week. Opvallend is evenwel dat het enkel de Europese farmaceuten in de dividendportefeuille betreft die de hardste klappen kregen.

Zo bereikt Merck naar positieve berichtgeving vandaag gewoon een multi year high op ruim $49. Dit aandeel voegde ik pas begin dit jaar toe aan de dividendportefeuille als grote achterblijver binnen de sector.

Toch zijn er ook in de VS sectoren die flinke klappen kregen en dan met name uit de sector consumer staples: Procter & Gamble, Kellogg, Mondelez etc. 

Positief was de koerssprong voor veel aandelen uit de sector industrials (weging 13,6%) en technologie (weging 5,6%), terwijl ook Goldcorp een groot deel van het eerder opgelopen koersverlies wist goed te maken. Tegenvaller is tot dusverre Realty Income, dat negatief reageerde op de oplopende rente in de VS. Echter blijft dit een prima belegging, met name voor wie op zoek is naar een stabiele maandelijkse inkomstenstroom. 

NIEUWE POSITIE POTASH
Afgelopen donderdag verkocht ik een stuk van het belang in Procter & Gamble en PepsiCo (achteraf gezien precies op tijd), en kocht van de opbrengst een nieuwe positie van omgerekend 2% in Potash.

Potash verhoogde het dividende de laatste twee jaar zeer fors, met als laatste wapenfeit een verhoging van 25% enkele weken geleden. Eerder namen we het aandeel van de meststoffenproducent al op in onze offensieve portefeuille. Binnenkort is er uitgebreid aandacht voor dit Canadese bedrijf.

Bij de slotkoersen van vrijdag bedroeg het rendement voor de dividendportefeuille +56,4%, waarvan 18,8% dit jaar werd behaald. In de eerste dividendnieuwsbrief van Beleggers Belangen, die over anderhalve week verschijnt, is er uitgebreid aandacht voor de laatste portefeuillewijzigingen en worden de nieuwe aankopen uitgebreid besproken.

Bekijk hieronder het verloop van de dividendportefeuille:

Tekst; Menno van Hoven, 3 juni 2013

Na een top op ruim €161.000 leverde de dividendportefeuille met name de laatste 5 handelsdagen fors in. Beleggers keerden de meeste hard opgelopen dividendaandelen massaal de rug toe, en dan met name die van farmaceuten en bedrijven actief in de sector consumer staples.

Klinkend voorbeeld is Roche, dat, mede vanwege negatieve berichtgeving vandaag, een dreun kreeg van ruim 259 CHF enkele weken geleden naar intraday minder dan CHF 230 vandaag.

Hetzelfde geldt voor zwaargewichten als Sanofi en Novartis, die ook flink moesten inleveren vergeleken met vorige week. Opvallend is evenwel dat het enkel de Europese farmaceuten in de dividendportefeuille betreft die de hardste klappen kregen.

Zo bereikt Merck naar positieve berichtgeving vandaag gewoon een multi year high op ruim $49. Dit aandeel voegde ik pas begin dit jaar toe aan de dividendportefeuille als grote achterblijver binnen de sector.

Toch zijn er ook in de VS sectoren die flinke klappen kregen en dan met name uit de sector consumer staples: Procter & Gamble, Kellogg, Mondelez etc. 

Positief was de koerssprong voor veel aandelen uit de sector industrials (weging 13,6%) en technologie (weging 5,6%), terwijl ook Goldcorp een groot deel van het eerder opgelopen koersverlies wist goed te maken. Tegenvaller is tot dusverre Realty Income, dat negatief reageerde op de oplopende rente in de VS. Echter blijft dit een prima belegging, met name voor wie op zoek is naar een stabiele maandelijkse inkomstenstroom. 

NIEUWE POSITIE POTASH
Afgelopen donderdag verkocht ik een stuk van het belang in Procter & Gamble en PepsiCo (achteraf gezien precies op tijd), en kocht van de opbrengst een nieuwe positie van omgerekend 2% in Potash.

Potash verhoogde het dividende de laatste twee jaar zeer fors, met als laatste wapenfeit een verhoging van 25% enkele weken geleden. Eerder namen we het aandeel van de meststoffenproducent al op in onze offensieve portefeuille. Binnenkort is er uitgebreid aandacht voor dit Canadese bedrijf.

Bij de slotkoersen van vrijdag bedroeg het rendement voor de dividendportefeuille +56,4%, waarvan 18,8% dit jaar werd behaald. In de eerste dividendnieuwsbrief van Beleggers Belangen, die over anderhalve week verschijnt, is er uitgebreid aandacht voor de laatste portefeuillewijzigingen en worden de nieuwe aankopen uitgebreid besproken.

Bekijk hieronder het verloop van de dividendportefeuille:

Tekst; Menno van Hoven, 3 juni 2013

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.