Updates

Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Opinie Ivan Snurer, 24 mei 2013 08:56

Opmerkelijk afscheidsadvies van een zakenbankier

0 0 Leestijd ongeveer

In zijn allerlaatste Downunder Daily geeft Gerard Minack de klanten van Morgan Stanley zijn allerbeste adviezen mee. Het zijn beleggingsadviezen die je niet bepaald verwacht van een aandelenstrateeg van een Amerikaanse zakenbank.

De Australische econoom Gerard Minack was tot vorige week bij de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley hoofdstrateeg Global Developed Markets. Hij tekende er de krijtlijnen voor beleggingsstrategieën geënt op Westerse aandelenbeurzen.

Onder een kleine groep van ingewijden is Minack wereldberoemd. Volgens Business Insiders is hij zelfs een van de meest onderschatte beleggingsstrategen ter wereld. Minack’s Downunder Daily was verplichte lectuur voor iedereen die een heldere kijk op de markten wilde hebben en dat in louter twee pagina’s.

In zijn allerlaatste Downunder Daily geeft hij de lezers nog enkele tips mee. Minack maakt zelfs gewag van dat het wel eens de beste beleggingsadviezen zouden kunnen zijn die ze ooit zullen krijgen.

Normaal gesproken, zijn amateurs kansloos tegen professionals. De meesten van ons kunnen bij een potje golf of tennis niet winnen van Tiger Woods dan wel Roger Federer.

De beurs is de enige marktplaats ter wereld waar je als particulier een goede kans maakt om het beter te doen dan de professionele vermogensbeheerder, mits je de juiste aandelen koopt en tijdig uit de markt stapt. Beleggers die dat niet kunnen, laten hun oog beter vallen op kostengunstige indexfondsen. De geschiedenis van actief beheerde beleggingsfondsen leert dat het rendement in de regel eerder ondermaats is.

Door de bank genomen, beent minder dan 60 procent van de beleggingsfondsen de index bij. Op zich is het wel begrijpelijk dat veel beleggers kiezen voor de fondsen die de afgelopen twee, drie jaar goed hebben gepresteerd. Je loopt dan wel het risico dat je aan hoge koersen koopt en dat je omwille van de tegenvallende prestaties op lage niveaus verkoopt.

In feite komt het erop neer dat beleggers die de markt niet kunnen lezen ook niet moeten proberen de krenten uit de pap te halen. Doe niet aan parelduiken en verspil je tijd niet met het bepalen van het juiste uitstapmoment. Beleg simpelweg in goedkope en fiscaal vriendelijke indexfondsen. Dat is in feite wat welgestelde particulieren ook doen, zegt Minack. Zij spreiden hun vermogen over meerdere beleggingscategorieën en vermogenstitels en zij onderhandelen over de beheersvergoeding en de transactiekosten. Als particuliere belegger kun je met goedkope indexfondsen die strategie repliceren mits je je geld over aandelen, grondstoffen en obligaties verdeelt en regelmatig herbalanceert.

Gaat Gerard Minack dan met pensioen? Neen, onder het motto de beste stuurlui staan aan wal, lanceert hij over drie maanden zijn eigen nieuwsbrief. Of zoals de Angelsaksen zeggen: Zij die kunnen doen, zij die niet kunnen onderwijzen. Of zoals hij het verwoordt: Zij die kunnen beleggen, zij die niet kunnen handelen en zij die niet kunnen handelen, adviseren. @ Ivan Snurer

De Australische econoom Gerard Minack was tot vorige week bij de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley hoofdstrateeg Global Developed Markets. Hij tekende er de krijtlijnen voor beleggingsstrategieën geënt op Westerse aandelenbeurzen.

Onder een kleine groep van ingewijden is Minack wereldberoemd. Volgens Business Insiders is hij zelfs een van de meest onderschatte beleggingsstrategen ter wereld. Minack’s Downunder Daily was verplichte lectuur voor iedereen die een heldere kijk op de markten wilde hebben en dat in louter twee pagina’s.

In zijn allerlaatste Downunder Daily geeft hij de lezers nog enkele tips mee. Minack maakt zelfs gewag van dat het wel eens de beste beleggingsadviezen zouden kunnen zijn die ze ooit zullen krijgen.

Normaal gesproken, zijn amateurs kansloos tegen professionals. De meesten van ons kunnen bij een potje golf of tennis niet winnen van Tiger Woods dan wel Roger Federer.

De beurs is de enige marktplaats ter wereld waar je als particulier een goede kans maakt om het beter te doen dan de professionele vermogensbeheerder, mits je de juiste aandelen koopt en tijdig uit de markt stapt. Beleggers die dat niet kunnen, laten hun oog beter vallen op kostengunstige indexfondsen. De geschiedenis van actief beheerde beleggingsfondsen leert dat het rendement in de regel eerder ondermaats is.

Door de bank genomen, beent minder dan 60 procent van de beleggingsfondsen de index bij. Op zich is het wel begrijpelijk dat veel beleggers kiezen voor de fondsen die de afgelopen twee, drie jaar goed hebben gepresteerd. Je loopt dan wel het risico dat je aan hoge koersen koopt en dat je omwille van de tegenvallende prestaties op lage niveaus verkoopt.

In feite komt het erop neer dat beleggers die de markt niet kunnen lezen ook niet moeten proberen de krenten uit de pap te halen. Doe niet aan parelduiken en verspil je tijd niet met het bepalen van het juiste uitstapmoment. Beleg simpelweg in goedkope en fiscaal vriendelijke indexfondsen. Dat is in feite wat welgestelde particulieren ook doen, zegt Minack. Zij spreiden hun vermogen over meerdere beleggingscategorieën en vermogenstitels en zij onderhandelen over de beheersvergoeding en de transactiekosten. Als particuliere belegger kun je met goedkope indexfondsen die strategie repliceren mits je je geld over aandelen, grondstoffen en obligaties verdeelt en regelmatig herbalanceert.

Gaat Gerard Minack dan met pensioen? Neen, onder het motto de beste stuurlui staan aan wal, lanceert hij over drie maanden zijn eigen nieuwsbrief. Of zoals de Angelsaksen zeggen: Zij die kunnen doen, zij die niet kunnen onderwijzen. Of zoals hij het verwoordt: Zij die kunnen beleggen, zij die niet kunnen handelen en zij die niet kunnen handelen, adviseren. @ Ivan Snurer