Updates

Aandelen Nederland

Randstad

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Randstad

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Opinie Beleggers Belangen, 16 mei 2013 15:12

Tien beste familiebedrijven ter wereld

0 0 Leestijd ongeveer

Familiebedrijven vormen in de meeste landen de ruggengraat van de economie. Ook op de beurs zetten ze vaak de toon.

 

Zo is eenderde van alle ondernemingen in de S&P500 en ruwweg de helft op de Duitse beurs te beschouwen als een familiebedrijf. Deze groep verdient extra aandacht van beleggers, want uit onderzoek blijkt dat familiebedrijven doorgaans een hoger rendement op het geïnvesteerde vermogen behalen en beter presteren op de beurs dan 'normale' bedrijven met een sterk verspreid aandelenbezit.
 
Dit geldt in het bijzonder voor familiebedrijven waar de oprichtersfamilie nog vertegenwoordigd is in het bestuur, blijkt uit het omslagartikel in het tijdschrift Beleggers Belangen van vrijdag 17 mei 2013. In met omslagartikel worden de tien beste familiebedrijven ter wereld om in te beleggen voor de lezer op een rijtje gezet.
 
De redenen van de bovengemiddelde prestaties zijn divers. Cruciaal is in elk geval de langetermijnstrategie die familiebedrijven hanteren met het oog op het behoud van het familiekapitaal voor de volgende generaties. Hierdoor durven ze ook strategische keuzes te maken die pas over vijf of tien jaar vruchten afwerpen, terwijl andere beursgenoteerde bedrijven zich meer laten leiden door de eerstvolgende kwartaalresultaten.
 
Voorts liggen bij familiebedrijven de belangen van het management en de aandeelhouders meer met elkaar in lijn, zijn ze gewoonlijk conservatiever gefinancierd en is de strategische focus gericht op een beperkt aantal kernactiviteiten waarin ze uitblinken.
 
Het succes van familiebedrijven wordt onderschreven door de outperformance die indices van beursgenoteerde familiebedrijven laten zien. Zo boekte de DAXplus Family Firm 30 over de afgelopen tien jaar een totaalrendement (inclusief dividenduitkeringen) van 260%, terwijl de DAX bleef steken op 181%.
 
De volatiliteit – een risicomaatstaf − is vergelijkbaar. In de index zitten de dertig grootste en meest liquide familiebedrijven op de Duitse beurs, met als criterium dat de oprichtersfamilie minstens 25% van het stemrecht in handen heeft of minstens 5% als zij ook deel uitmaakt van het bestuur dan wel de raad van commissarissen.
 
 

 

Zo is eenderde van alle ondernemingen in de S&P500 en ruwweg de helft op de Duitse beurs te beschouwen als een familiebedrijf. Deze groep verdient extra aandacht van beleggers, want uit onderzoek blijkt dat familiebedrijven doorgaans een hoger rendement op het geïnvesteerde vermogen behalen en beter presteren op de beurs dan 'normale' bedrijven met een sterk verspreid aandelenbezit.
 
Dit geldt in het bijzonder voor familiebedrijven waar de oprichtersfamilie nog vertegenwoordigd is in het bestuur, blijkt uit het omslagartikel in het tijdschrift Beleggers Belangen van vrijdag 17 mei 2013. In met omslagartikel worden de tien beste familiebedrijven ter wereld om in te beleggen voor de lezer op een rijtje gezet.
 
De redenen van de bovengemiddelde prestaties zijn divers. Cruciaal is in elk geval de langetermijnstrategie die familiebedrijven hanteren met het oog op het behoud van het familiekapitaal voor de volgende generaties. Hierdoor durven ze ook strategische keuzes te maken die pas over vijf of tien jaar vruchten afwerpen, terwijl andere beursgenoteerde bedrijven zich meer laten leiden door de eerstvolgende kwartaalresultaten.
 
Voorts liggen bij familiebedrijven de belangen van het management en de aandeelhouders meer met elkaar in lijn, zijn ze gewoonlijk conservatiever gefinancierd en is de strategische focus gericht op een beperkt aantal kernactiviteiten waarin ze uitblinken.
 
Het succes van familiebedrijven wordt onderschreven door de outperformance die indices van beursgenoteerde familiebedrijven laten zien. Zo boekte de DAXplus Family Firm 30 over de afgelopen tien jaar een totaalrendement (inclusief dividenduitkeringen) van 260%, terwijl de DAX bleef steken op 181%.
 
De volatiliteit – een risicomaatstaf − is vergelijkbaar. In de index zitten de dertig grootste en meest liquide familiebedrijven op de Duitse beurs, met als criterium dat de oprichtersfamilie minstens 25% van het stemrecht in handen heeft of minstens 5% als zij ook deel uitmaakt van het bestuur dan wel de raad van commissarissen.