Updates

Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Opinie Peter Schutte, 16 mei 2013 11:08

AEX kan verder omhoog

0 0 Leestijd ongeveer

Volgens een enquête van vermogensbeheerder Schroders hebben beleggers wereldwijd meer vertrouwen gekregen. Hoewel de mondiale economie dit gevoel niet met harde feiten ondersteunt, lijkt het raadzaam met de markt mee te gaan.

Even hadden beleggers zo halverwege april hoogtevrees. Bedrijfscijfers vielen tegen en macro-economisch waren er haarscheurtjes waarneembaar in het nog prille herstel. Daarbij heerste onrust over het beleid van de verschillende centrale banken. De markt is echter al langere tijd sentimentgedreven en ineens is het glas weer halfvol.

Dieptepunt nabij

Beleggers lopen vooruit op betere tijden en gaan er dus vanuit dat de economie het dieptepunt achter zich heeft. Veel Europese landen zitten nog in recessie, maar heel veel verder zullen we volgens beleggers niet meer terugzakken. Er  zijn inderdaad signalen waarneembaar die als positief kunnen worden opgevat.

Goede kans dat beleggers hoop putten uit de draai in het bezuinigingsdebat richting een minder stringent beleid en meer nadruk op groei-initiatieven. Ook de flink gedaalde rentes in Zuid-Europa geven beleggers hoop dat het eurogebied er weer bovenop komt.

Herstel bij het MKB

Verder liet de Amerikaanse National Federation of Independent Business (NFID) over de maand april zien dat kleinere bedrijven positiever naar de toekomst kijken. De NFID index steeg van 89,5 naar 92,1, waar economen op een cijfer van 90,3 hadden gerekend. De index noteert momenteel op de hoogste stand in zes maanden.

Kleinere lokaal georiënteerde ondernemingen lijden onder de krappe leencondities van banken en de overheidsbezuinigingen. Daar zit een belangrijk stuk van de groei van een economie. Het is niet voor niets dat de Europese Centrale Bank de kredietverlening aan het MKB leven wil inblazen.

Bank of England positiever

De Bank of England kijkt met meer optimisme tegen de economische ontwikkeling van Groot-Brittannië aan. Zo bleek het groeicijfer over het eerste kwartaal hoger te zijn uitgekomen dan verwacht en geven vertrouwensonderzoeken onder bedrijven hoop dat ook het tweede kwartaal relatief goed zal verlopen. Zowel de Britse arbeidsmarkt als de huizenmarkt zitten in herstel.

Voorzichtigheid blijft geboden

De koersen op de mondiale effectenbeurzen verdisconteren betere tijden, maar niet vergeten mag worden dat de aandelenmarkten ook veel geld absorberen van spaarrekeningen en obligaties. Door de extreem lage rente, vooral ingegeven door het ruime beleid van centrale banken, zien mensen weinig alternatieven voor hun geld dan aandelen. Bedrijven keren vaak interessant hoge dividenden uit en zijn door hun regionale spreiding niet afhankelijk van een bepaalde regio waar de groei gering is, of zoals in Europa zelfs krimp heerst.

Zolang dit beeld niet verandert, zullen de aandelenbeurzen het relatief goed blijven doen. Wel is waakzaamheid geboden. Het sentiment kan zomaar draaien, zeker nu de koersen verder zijn gestegen. Winst nemen is verleidelijk, zeker als het economisch niet zo denderend gaat.

Even hadden beleggers zo halverwege april hoogtevrees. Bedrijfscijfers vielen tegen en macro-economisch waren er haarscheurtjes waarneembaar in het nog prille herstel. Daarbij heerste onrust over het beleid van de verschillende centrale banken. De markt is echter al langere tijd sentimentgedreven en ineens is het glas weer halfvol.

Dieptepunt nabij

Beleggers lopen vooruit op betere tijden en gaan er dus vanuit dat de economie het dieptepunt achter zich heeft. Veel Europese landen zitten nog in recessie, maar heel veel verder zullen we volgens beleggers niet meer terugzakken. Er  zijn inderdaad signalen waarneembaar die als positief kunnen worden opgevat.

Goede kans dat beleggers hoop putten uit de draai in het bezuinigingsdebat richting een minder stringent beleid en meer nadruk op groei-initiatieven. Ook de flink gedaalde rentes in Zuid-Europa geven beleggers hoop dat het eurogebied er weer bovenop komt.

Herstel bij het MKB

Verder liet de Amerikaanse National Federation of Independent Business (NFID) over de maand april zien dat kleinere bedrijven positiever naar de toekomst kijken. De NFID index steeg van 89,5 naar 92,1, waar economen op een cijfer van 90,3 hadden gerekend. De index noteert momenteel op de hoogste stand in zes maanden.

Kleinere lokaal georiënteerde ondernemingen lijden onder de krappe leencondities van banken en de overheidsbezuinigingen. Daar zit een belangrijk stuk van de groei van een economie. Het is niet voor niets dat de Europese Centrale Bank de kredietverlening aan het MKB leven wil inblazen.

Bank of England positiever

De Bank of England kijkt met meer optimisme tegen de economische ontwikkeling van Groot-Brittannië aan. Zo bleek het groeicijfer over het eerste kwartaal hoger te zijn uitgekomen dan verwacht en geven vertrouwensonderzoeken onder bedrijven hoop dat ook het tweede kwartaal relatief goed zal verlopen. Zowel de Britse arbeidsmarkt als de huizenmarkt zitten in herstel.

Voorzichtigheid blijft geboden

De koersen op de mondiale effectenbeurzen verdisconteren betere tijden, maar niet vergeten mag worden dat de aandelenmarkten ook veel geld absorberen van spaarrekeningen en obligaties. Door de extreem lage rente, vooral ingegeven door het ruime beleid van centrale banken, zien mensen weinig alternatieven voor hun geld dan aandelen. Bedrijven keren vaak interessant hoge dividenden uit en zijn door hun regionale spreiding niet afhankelijk van een bepaalde regio waar de groei gering is, of zoals in Europa zelfs krimp heerst.

Zolang dit beeld niet verandert, zullen de aandelenbeurzen het relatief goed blijven doen. Wel is waakzaamheid geboden. Het sentiment kan zomaar draaien, zeker nu de koersen verder zijn gestegen. Winst nemen is verleidelijk, zeker als het economisch niet zo denderend gaat.